ANAF a gasit venituri nedeclarate de 86,9 milioane de lei la primele zece persoane fizice cu averi mari in care carora a terminat verificarile fiscale, potrivit unui comunicat al institutiei. Grupul Persoanelor Fizice cu Averi Mari (PFAM) este format din 336 persoane, asupra carora se fac analize si verificari privind riscurile fiscale si se aplica programe de conformare. Impozitele pe care cele zece persoane cu averi mari le au de plata sunt de peste 13 milioane de lei.

infograficFoto: Hotnews

In anul 2015 au fost finalizate verificarile fiscale in cazul primelor 10 persoane din grupul Persoanelor Fizice cu Averi Mari (PFAM) care este format din 336 persoane, asupra carora se fac analize si verificari privind riscurile fiscale si se aplica programe de conformare, au transmis luni oficialii Fiscului. Verificarile fiscale prealabile au fost declansate efectiv in anul 2013, iar in 2014 au fost declansate verificari fiscale la perso Ve ituanele fizice pentru care s-a constatat indeplinirea conditiilor legale privind diferenta semnificativa intre veniturile estimate pe baza situatiei fiscale personale si cele declarate organelor fiscale. Rezultatele verificarilor primelor 10 persoane din grupul PFAM (pentru veniturile din anul 2011) arata venituri nedeclarate dce peste 86,94 milioane de lei.

Din totalul veniturilor nedeclarate, de 86.948.321 lei, 23.771.463 lei sunt venituri nedeclarate cu sursa neidentificata. In cadrul acestora, s-a stabilit impozit pe venit suplimentar - 3.803.434 lei si obligatii fiscale accesorii (penalitati de intarziere si dobanzi) - 2.437.706 lei

Diferenta, 63.176.858 lei reprezinta venituri nedeclarate cu sursa identificata. Pentru acestea s-a stabilit un impozit pe venit suplimentar - 10.108.297 lei si obligatii fiscale accesorii (penalitati de intarziere si dobanzi) - in curs de calculare

Aceste verificari, mai arata ANAF, au prezentat un grad ridicat de complexitate, generat de urmatoarele aspecte:

- au fost analizate operatiunile desfasurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzactii) transmise de institutiile de credit, in principal, pe format hartie, fapt care a necesitat prelucrarea manuala a acestora

- au fost verificate operatiuni desfasurate de persoanele fizice cu peste 120 de societati comerciale (peste 10.000 de operatiuni)

- au fost prelucrate informatii privind detinerile patrimoniale primite de la peste 100 de autoritati ale administratiei publice locale (servicii de impozite si taxe locale)

- mare parte dintre activitatile si tranzactiile verificate presupun analize complexe: activitati investitionale diverse, tranzactii cu instrumente financiare pe pietele interne si internationale, tranzactii disimulate sau artificiale, multiple operatiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informatii neclare, insuficiente sau contradictorii (aspect datorat reticentei contribuabililor de a furniza astfel de informatii).