Organizatia Europeana a Consumatorilor isi manifesta sustinerea pentru legea privind darea in plata. Sefa Organizatiei i-a trimis o scrisoare presedintelui Iohannis
"Am fost informati ca Romania, multi consumatori se confrunta cu practici comerciale neloiale in sectorul serviciilor financiare, acestia fiind grav afectati de criza financiara si facand cu greu fata platii ratelor bancare. Ratele dobanzilor la creditele acordate in Romania au fost printre cele mai ridicate din UE, ele fiind si astazi considerate ridicate. Pe de alta parte, nivelul veniturilor din Romania este printre cele mai mici si, pana foarte de curand, nu a existat nicio masura care sa ii ajute pe consumatorii in dificultate financiara. Prin urmare, credem ca legea "datio in solutum" ar fi cruciala pentru a-i ajuta pe debitorii aflati in dificultate", se mai arata in documentul citat.
Legea, care se afla la Președintie inspre promulgare, prevede ca debitorii care au probeme in a-si achita ratele la credite sa poata preda bancii casa, scapand de orice alte datorii catre institutia de credit. Propunerea legislativa a starnit aprinse controverse, atat initiatorii cat si reprezentantii sistemului bancar fiind pe pozitii diametral opuse. Seful Supravegherii bancare, Nicolae Cinteza, a sugerat chiar Directiei Nationale Anticoruptie sa se sesizeze cu privire la modul in care a aparut aceasta initiativa legislativa.
Principala controversa nu se refera la oportunitatea unei asemenea legi, cat la lipsa criteriilor care sa o faca aplicabila doar cazurilor sociale, nu si speculatorilor imobiliari. Este invocata lipsa unui plafon maxim al bunului imobil, dincolo de care restituirea catre banca sa nu mai poata fi posibila.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Asta in America care e "mama capitalismului".
1) singura casa, cea in care locuiesti (nu neaparat prima fiindca ai fi putut mosteni de la bunici o casa pe care ai donat-o unui amarat, sau ai vandut-o pe un kil de prune uscate, de mila, sau esti la a 2-a casa fiindca te-ai mutat cu serviciul, desi e singura si e cu credit -la fel ca prima pe care poate ai vandut-o in pierdere si ai acoperit diferenta cu alt credit de nevoi personale, etc, ceea ce teoretic te face mai “dezavantajat” decat cineva la “prima” casa). Sincer la cea cu plafonul ca suma nici un argument citit de mine pana acum n-ar trece de o instanta superioara, dar daca e casa in care locuiesti se pot invoca un milion de motive din care e suficient sa se gaseasca unul singur justificabil, nu e nevoie de toate.
2) alt criteriu de genul duratei minime in care s-a locuit in acea locuinta (discriminarea nu poate fi invocata fiindca daca de ex. ar fi de 2 ani, nu poate veni cineva sa zica ca e discriminat ca a locuit doar 1 an si 11 luni: nu-i nimic, mai asteapta o luna si te incadrezi…). Este esential acest criteriu pt. a filtra eventuale grupuri infractionale care cu complicitatea evaluatorilor si ofiterilor de credit ar vinde proprietati supraevaluate la falsi clienti care le-ar da imediat in plata. Daca e s-o faca peste 2 ani, nu cred ca s-ar mai baga, ca in 2 ani se pot intampla / afla / cerceta / verifica multe...