Cel mai recent raport de cercetare al Erste Bank prezinta estimarile evolutiilor economice si ale pietei de capital, in contextul in care efectele crizei subprime se vor diminua in a doua jumatate a lui 2008. Potrivit sursei citate, inflatia in Zona Euro va scadea spre 2% in a doua jumatate a anului 2008, in timp ce cresterea economiilor din Europa de Est va avea un ritm mai scazut.

Informatia pe scurt:

  • Zona Euro: Se estimeaza ca inflatia va ramane in jur de 3%, dar va scadea spre 2% in a doua jumatate a lui 2008
  • Europa Centrala si de Est: Regiunea va asista la un fenomen de temperare a economiilor, fapt datorat in principal ciclicitatii
  • SUA: Este posibil ca Rezerva Federala sa reduca rata dobanzii, pentru a stabiliza situatia

Piata obligatiunilor: Tensiunea de pe piata se va diminua in al doilea trimestru, iar primele de risc vor scadea.

Europa Centrala si de Est

In ceea ce priveste Europa Centrala si de Est, analistii Erste Bank estimeaza ca economiile din regiune se vor tempera, motivul fiind cu precadere ciclicitatea. Preturile pentru energie si produse alimentare raman ridicate, iar cresterea economica se mentine relativ puternica.

“Estimam ca exista in continuare potential de stabilizare pentru valutele din regiune, cel putin in limita orizontului de 12 luni, caci majoritatea tarilor va aplica o politica monetara mai restrictiva, desi conditiile de baza vor varia considerabil de la o tara la alta. Ungaria si Slovacia vor fi exceptiile,” spun analistii Erste Bank.

“Dezvoltarea economiei Ungariei va fi inca influentata in mare parte de masurile pentru reducerea deficitului de cont curent si deficitului bugetar, cu ajutorul carora rata dobanzii si inflatia se vor diminua treptat. in Slovacia, politica monetara va fi in mare parte determinata de decizia intrarii in UME in 2009”, continua analistii.

Zona Euro

Economia Zonei Euro este sustinuta de rate inalte ale ocuparii fortei de munca, venituri corporative solide, castiguri ale productivitatii si un trend ascendent continuu pe pietele emergente, se arata in Raportul Erste Bank.

Se estimeaza ca actuala miscare ascendenta isi va incetini ritmul doar intr-o mica masura, ajungand la aproximativ 2%. Din cauza preturilor mai ridicate pentru energie si produse alimentare, analistii Erste estimeaza ca rata inflatiei va ramane in jur de 3% in prima jumatate a lui 2008, previzionandu-se o scadere catre 2% in a doua jumatate a anului.

“Decidentii politicii monetare sunt astfel blocati intre incertitudinea economica si turbulentele de pe piata de capital, pe de o parte, iar pe de alta parte – de riscul tot mai mare al inflatiei,”, spun analistii Erste Bank.

“Dupa estimarile noastre, Consiliul guvernatorilor BCE nu va modifica principalele rate ale dobanzii in a doua jumatate a anului, dar acestea vor fi marite in al patrulea trimestru, pe masura ce efectul crizei creditelor va deveni mai clar”, adauga aceiasi analisti.

SUA

Este de asteptat ca pe piata imobiliara din SUA corectia sa continue, determinand scaderea preturilor locuintelor si ingreunand cresterea economica in urmatoarele trimestre. Situatia va fi in continuare accentuata de incertitudinile legate de masura in care institutiile financiare din SUA vor fi nevoite sa anuleze mai multe imprumuturi.

Analistii Erste sustin ca exista sanse ca aceste conditii sa ramana incordate in primul trimestru al anului viitor, cand ajustarea ratelor dobanzii va aduce un nou val de neindeplinire a obligatiilor financiare rezultate din credite ipotecare.

“Estimam ca dolarul american isi va reveni anul viitor. Asteptarile pietei in privinta reducerii ratei dobanzii in SUA par sa fie exagerate, iar slabirea dolarului din ultimele luni pare sa fi determinat mai multi jucatori de pe piata sa vanda dolari acum, in loc sa ii vanda anul viitor”, spun analistii Erste Bank.

Piata obligatiunilor

“Credem ca criza bancara va fi cea mai mare sursa de risc pentru dezvoltarea spread-urilor pe piata obligatiunilor corporative in euro, in anul urmator. in general, consideram ca aceasta criza pe pietele financiare va continua in primul trimestru al lui 2008 – in consecinta, spread-urile ar trebui sa ramana volatile si la un nivel ridicat,” spun analistii Erste Bank.

In prezent, obligatiunile guvernamentale primesc un bonus de garantie si un bonus de lichiditate, ceea ce a facut ca preturile sa sara in aer. Se estimeaza ca evaluarile vor reveni la normal, in contextul in care criza creditelor se va tempera. Se previzioneaza ca veniturile vor creste din nou pe parcursul anului, ajungand in final la nivelul de dinaintea crizei, in toamna lui 2008.

Nivelul veniturilor pe piata obligatiunilor din SUA sunt stabilite in functie de criza de incredere din sectorul financiar. Desi mai lent la inceput, se estimeaza ca prima de risc rezultanta din aceasta situatie se va diminua in cursul primelor doua trimestre.