Euro s-a intarit fata de celelalte monede majore dupa zvonuri ca oficiali ai BCE si-au declarat ezitarile in fata unor noi masuri de politica monetara in viitorul apropiat. Moneda unica se tranzactioneaza fata de dolar in apropierea maximului zilei atins la USD 1.0937/EUR, se arata intr-un raport de joi al Piraesu Bank, destinat investitorilor. Monedele Europei emergente s-au depreciat fata de euro dupa zvonurile privind BCE. Leul a deschis la 4.5360/EUR si a pierdut teren pana la minimul de 4.5420/EUR. Cotatia medie calculata de BNR pentru leu a fost de 4.538 in fata euro, 4.14 in fata francului si 4.15 unitati pentru un dolar SUA.

"In pofida unei faptului ca a inceput ziua de miercuri cu o apreciere, leul a cedat treptat castigurile si s-a intors pana la finalul sesiunii la inchiderea precedenta, de 4,5330/EUR. Evolutia a fost in linie cu cea a valutelor regionale si cu cea din bursele europene de actiuni, care s-au miscat mai jos pe parcursul zilei. In tranzactiile de seara, perechea EUR/RON a urcat chiar mai mult. Avand in vedere scaderea puternica de pe Wall Street si faptul ca majoritatea burselor asiatice au fost pe minus, nici astazi nu pare o zi buna pentru activele mai riscante. Pana cand nu se imbunatateste sentimentul global, perechea EUR/RON pare blocata in apropiere de 4,5300 avand in vedere ca posibilele miscari in sus vor fi, probabil, limitate de BNR. Pentru astazi, avand in vedere calendarul linistit, ne asteptam ca perechea valutara sa ramana intr-un interval de 4,5200-4,5400", scriu si economistii ING intr-un raport similar.

Conform datelor preliminare oferite de Biroul Federal de Statistica, PIB a crescut in Germania in 2015 cu 1.7%, cu putin peste nivelul de 1.6% al cresterii raportate cu un an inainte. Acesta a fost cel mai bun rezultat din ultimii patru ani si a fost determinat de cresterea consumului populatiei impulsionat de cresterile de salarii, nivelul scazut al inflatiei si rata scazuta a somajului. Oficialii se asteapta ca si in 2016 consumul sa fie principalul contributor la avansul economic.

In SUA va fi anuntat azi numarul noilor solicitari de ajutor pentru somaj depuse saptamana trecuta.

PIATA MONETARA

In dimineata de joi segmentul maturitatilor scurte al curbei randamentelor implicite a ramas neschimbat in apropiere de -0.05% in vreme ce segmentul randamentelor 1M-3M s-a aplatizat usor in zona 0.25% - 0.35%.

PIATA TITLURILOR

Ne asteptam ca guvernul sa plateasca randamente cu putin mai mari de 1.70% la licitatia de azi pentru obligatiuni cu maturitate de trei ani.

METALE PRETIOASE

Preturile metalelor pretioase au crescut in ultima parte a zilei de miercuri datorita caracterului de active de refugiu, pe masura ce incertitudinea domina iar pietele, pierzand insa o parte din castiguri joi dimineata. In momentul redactarii aurul se tranzactioneaza in jurul nivelului de 1,090.00 dolari pe uncie, argintul este cotat peste 14.10 dolari pe uncie; platina s-a mentinut in apropierea 845.00 dolari pe uncie in timp ce pretul paladiului a coborat la 480.00 dolari pe uncie.