Apropiata sedinta de politica monetara a Bancii Centrale Europene a indus prudenta in piata valutara, moneda europeana stabilizandu-se fata de dolar la un nivel de 1.08. Analistii financiari nu se asteapta ca BCE sa anunte modificari ale politicii monetare in urma intalnirii de joi, dar ca de obicei, conferinta de presa a lui Mario Draghi va fi insa urmarita cu maxima atentie, asteptandu-se detalii legate de planurile de cumparare a unor bonduri emise de municipalitati din zona euro, impactul incetinirii cresterii economice in China si efectele ieftinirii petrolului. Pe acest fond, leul a ramas inghetat la un nivel de 4.53 pentru un euro, 4,13 lei pentru un franc, dar s-a depreciat in fata dolarului american pana la cursul de 4.16 lei pentru un dolar.

Tranzactiile pe lei au fost in volume reduse, tranzactiile facandu-se in intervalul 4.5331/EUR (in deschidere) si 4.5355/EUR. "Cosideram ca e posibil ca o interventie vocala a presedintelui BCE ar putea duce la o slabire tranzitorie a monedei unice fata de dolar. Monedele Europei emergente s-au tranzactionat fata de euro intre limite inguste", se arata intr-un raport al Piraeus Bank, destinat investitorilor.

"Leul inchisese miercuri aproape fara variatie, langa 4,5340/EUR in contextul celei mai bune lichiditati din piata de anul acesta. In pofida aversiunii fata de risc la nivel global, leul continua sa evolueze bine in comparatie cu valutele din regiune. Scenariul ultimelor zile s-a repetat ieri, iar EUR/RON s-a aflat sub presiuni in sus in tranzactiile de seara, din afara orelor obisnuite. Totusi, avand in vedere interventiile trecute ale bancii centrale, nu ne asteptam ca perechea valutara sa consolideze peste 4,5400. Calendarul de astazi include prima sedinta de politica monetara a BCE din 2016, dar nu credem ca aceasta va avea un impact asupra monedei romanesti. Credem ca sedinta curenta va fi similara celor recente si va aduce un leu stabil in apropiere de 4,5300/EUR", spun si economistii ING, intr-un raport similar.

Ministerul Finantelor intentioneaza sa vanda joi doua sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate reziduala de peste 11 ani. Ne asteptam ca randamentele platite sa se situeze cu putin peste 4.05%.

Pe piata metalelor pretioase, aversiunea fata de risc ce persista la nivel global a impins pretul aurului miercuri la un maxim al ultimelor doua saptamani la 1,109.20 dolari pe uncie. Joi dimineata aurul a fluctuat in jurul nivelului de 1,100.00 dolari pe uncie, argintul a scazut la 14.06 dolari pe uncie, platina a coborat sub 815.00 dolari pe uncie in timp ce pretul paladiului a crescut peste 490.00 dolari pe uncie.