Daniel Diaconescu a fost numit joi in functia de vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, urmand sa exercite atributiile presedintelui ANAF pana la numirea unui nou sef, scrie Agerpres. Potrivit unei decizii a premierului Dacian Ciolos publicate in MO, Daniel Diaconescu a fost numit vicepresedinte al ANAF si va coordona Directia generala antifrauda fiscala. Totodata, acesta va exercita atributiile presedintelui ANAF pana la numirea unui nou sef.

Numirea acestuia a venit in urma eliberarii din functie a presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Gelu Diaconu, si a vicepresedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vatasoiu, urmariti penal in dosarul in care sunt anchetati deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun.

Si deciziile in cazul acestora au fost publicate joi in Monitorul Oficial.

Daniel Diaconescu are in spate o experienta de 10 ani in domeniul administrarii fiscale si a protectiei intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Pana in acest moment a ocupat functia de director general al Directiei Generale de Informatii Fiscale in cadrul ANAF. Sub coordonarea sa si in cadrul proiectului de modernizare a ANAF derulat impreuna cu Banca Mondiala, acesta a contribuit la implementarea unor proiecte de crestere a conformarii voluntare prin mijloace moderne de administrare. A fost manager al proiectului pilot de reducere a muncii nedeclarate si subdeclarate derulat in 2014 si extins la nivel national din 2015.

In perioada 2005-2009, Daniel Diaconescu a condus Directia Analiza Date din cadrul Departamentului de Lupta Antifrauda. A fost implicat in proiecte de identificare, prevenire si combatere a fraudarii asistentei financiare

europene in Romania. In intervalul indicat, Departamentul de Lupta Antifrauda a inregistrat rezultate notabile, recunoscute de Oficiul European pentru Lupta Antifrauda.

Este absolvent al Colegiului National de Aparare si al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), avand un titlu de master in administratie publica europeana.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus, miercuri, efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de mai multi suspecti, printre care presedintele si vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Stefan Diaconu si Mihai Gogancea-Vatasoiu, in dosarul in care sunt anchetati deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun