Punct de vedere al Guvernului: Legea darii in plata sa-si pastreze si chiar sa-si consolideze caracterul social
"Cei care au accesat programul Prima casa nu par a fi, cel putin din interpretarea pe care o gasim noi si din datele pe care le avem, grevati de probleme sociale. Rata de neperformanta a acestui program este extrem, extrem de mica, este undeva la 0,04 din totalul programului", a spus Suciu. Potrivit acestuia, nu ar mai exista ingrijorari legate de procese internationale daca s-ar evita implicarea programului "Prima Casa". "Daca mergem pe aceasta varianta pierderile pe care statul roman le-ar putea suporta pe retroactivitate si impactul major al proiectului pot fi substantiale, pentru ca nu putem sa ne dam seama din proiectul actual cui se adreseaza si care este numarul total al persoanelor care vizeaza aceasta lege, putem avea doar estimari relative, care nu arata deloc bine din perspectiva echilibrului bugetar", a precizat Suciu.
Acesta a afirmat ca Executivul tine foarte mult la pastrarea caracterului social al legii. Punctul de vedere va fi transmis Camerei Deputatilor. "Guvernul sustine ca legea darii in plata si-si pastreze si chiar sa-si consolideze caracterul social, care a stat la baza acestui proiect de lege si a fost exprimat ca atare in expunerea de motive, cand a aparut in dezbaterea Parlamentului. Este un punct la care Guvernul tine foarte mult, acest caracter social poate fi un raspuns pentru multe din provocarile la care legea nu raspunde in acest moment sau care creeaza dificultati in interpretarea sau in efectele pe care le va avea aceasta lege".

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Unde vreau sa ajung: probabil ca sunt foarte multe familii, care in acest moment au un grad de indatorare mai mare de 70% dar platesc cu sacrificii pentru a nu pleca din casa. Vreau sa aud si eu daca asta nu e caz social si vreau sa vina oricine sa imi spuna ca e ok sa iti cresti copilul doar cu mamaliga si cartofi, pentru ca tu ai o rata de platit. Si aici vorbim de perioade de 20-30 de ani.
Concluzia este total inversa unde ai vrut sa ajungi adica: exista foarte putin familii daca nu chiar nici una care au un grad de indatorare marit din cauza cursului valutar in programul Prima Casa.
De ce ti-a scazut venitul dupa ce ai luat creditul Prima Casa? Raspunsul la aceasta intrebare probabil trebuie sa ti-l dai tu si nu altcineva sau statul . Solutia este simpla vinde casa si iti vei creste in continuare copilul nu doar cu mamaliga (ca scapi de rata)
Dar suntem toti maturi si ne asumam deciziile nu-i asa? Sau preferam sa devenim cazuri sociale si sa ne intretina statul ?
Iar Solutia simpla nu e chiar simpla: pe langa faptul ca daca vei vinde casa, clar la o valoare mai mica decat in momentul achizitiei; in functie de cat ramane soldul creditului, conform regulilor actuale e posibil sa iti ceara o noua garantie. Poate ai, poate nu ai. Si de rata nu scapi :)