Guvernul considera ca legea darii in plata trebuie sa-si pastreze caracterul social, a declarat miercuri Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului. Acesta a precizat ca potrivit Ministerului Finantelor, extinderea prevederilor legii si la creditele acordate prin programul "Prima Casa" nu ar fi benefica. Aceasta in conditiile in care rata de neperformanta a programului este extrem de mica.

"Cei care au accesat programul Prima casa nu par a fi, cel putin din interpretarea pe care o gasim noi si din datele pe care le avem, grevati de probleme sociale. Rata de neperformanta a acestui program este extrem, extrem de mica, este undeva la 0,04 din totalul programului", a spus Suciu. Potrivit acestuia, nu ar mai exista ingrijorari legate de procese internationale daca s-ar evita implicarea programului "Prima Casa". "Daca mergem pe aceasta varianta pierderile pe care statul roman le-ar putea suporta pe retroactivitate si impactul major al proiectului pot fi substantiale, pentru ca nu putem sa ne dam seama din proiectul actual cui se adreseaza si care este numarul total al persoanelor care vizeaza aceasta lege, putem avea doar estimari relative, care nu arata deloc bine din perspectiva echilibrului bugetar", a precizat Suciu.

Acesta a afirmat ca Executivul tine foarte mult la pastrarea caracterului social al legii. Punctul de vedere va fi transmis Camerei Deputatilor. "Guvernul sustine ca legea darii in plata si-si pastreze si chiar sa-si consolideze caracterul social, care a stat la baza acestui proiect de lege si a fost exprimat ca atare in expunerea de motive, cand a aparut in dezbaterea Parlamentului. Este un punct la care Guvernul tine foarte mult, acest caracter social poate fi un raspuns pentru multe din provocarile la care legea nu raspunde in acest moment sau care creeaza dificultati in interpretarea sau in efectele pe care le va avea aceasta lege".