La 20 de ani accepti aproape orice job cu gandul ca odata cu varsta vin si avansarile si, la pachet cu acestea, cresterile de salarii. In realitate insa, lucrurile nu prea se petrec asa. De pilda, in perioada 15-59 de ani, "varful" salarial este atins in jurul varstei de 30 de ani. Dupa aceasta varsta salariul scade usor, pentru a creste iar in jur de 60 de ani, varsta la care si satisfactiile sunt cu totul altele decat la 30 de ani. Datele au fost obtinute dintr-o cercetare transmisa de Institutul National de Statistica. Calculele imi apartin.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai intai, sa oferim imaginea "arcului salarial" (click pentru a mari imaginea):

Desigur, aceste date reprezinta medii, in finalul articolului veti gasi si fisierul in format detaliat cu datele amanuntite.

Pentru barbati, "arcul salarial" arata ca mai jos:

In esenta, reflecta in buna masura tendinta generala. Varful salarial il avem tot in jurul varstei de 30 de ani, cand barbatii castiga in medie 2289 lei, iar femeile 2133 lei. Evident, acste salarii depind atat de industria luata in calcul (in IT sau in zona serviciilor financiare mediile sunt mai ridicate decat in turism de pilda) cat si geografic ( in IT sau in servicii financiare, in Capitala salariile sunt mai ridicate decat IT-ul sau in bancile din Vaslui sau Satu Mare).

Pentru femei avem situatia expusa in graficul urmator:

Miercuri, Institutul National de Statistica a dat publicitatii salariile din ianuarie, evident fara ca acestea sa fie defalcate pe grupe de varsta. Ca idee, salariul mediu brut a fost in prima luna din acest an de 2688 lei, cu 8,3% mai mic decât în luna decembrie 2015. Aceasta scadere e normala, daca tinem cont ca in decembrie s-au acordat prime de sfarsit de an, bonusuri de sarbatori, acestea urcand salariile din decembrie.

In termeni neti, salariul mediu a fost de 1943 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 171 lei (-8,1%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5113 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1163 lei).

Datele mai detaliate le gasiti in fisierul alaturat:

documente

Salariati pe grupe de varsta

(9 Mar 2016) PDF, 146KB