Prima lista cuprinzand persoanele fizice cu datorii la bugetul de stat va fi publicata in circa doua saptamani. Plafoanele au fost majorate fata de varianta de acum doua luni a legii

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 13 aprilie 2016, 10:49 Economie | Finanţe & Bănci

Noul Cod de procedura fiscala obliga Fiscul sa publice lista debitorilor la buget
Foto: sxc.hu
Prima lista cuprinzand persoanele fizice cu datorii la bugetul de stat va fi publicata in circa doua saptamani Plafoanele au fost majorate fata de varianta de acum doua luni a legii, despre care am scris atunci. Pana pe data de 15 a lunii urmatoare incheierii trimestrului, autoritatea fiscala notifica debitorul cu privire la existenta datoriei si la prezentarea acestuia in lista datornicilor.
Practic, prin Ordinul ANAF nr. 1164/2016, se majoreaza plafoanele de la care un contribuabil ce inregistreaza datorii la buget se va regasii pe lista datornicilor.

 Incepand cu 01 ianuarie 2016, noul Cod de procedura fiscala obliga autoritatea fiscala sa publice lista debitorilor la buget, debitori persoane fizice sau juridice, noutatea constand in aparitia listei debitorilor persoane fizice, intrucat lista firmelor cu datorii restante la buget se publica de mai multi ani.

Raportandu-ne la noua procedura, listele sunt pentru debitori persoane fizice sau juridice ce inregistreaza obligatii bugetare neplatite la finele trimestrului 1 2016.

Procedura efectiva a fost adoptata prin OpANAF nr. 558/2016, ce a prevazut plafoane foarte mici, nesemnificative, de la care contribuabilul se va regasi in lista datornicilor.

 • Potrivit reglementarilor anterioare, o persoana fizica era prezentata in lista datornicilor daca inregistra obligatii restante la buget mai mari de 100 lei, iar persoanele fizice ce desfasurau activitati independente sau profesii libere apareau pe aceasta lista daca obligatiile restante sunt mai mari de 500 lei.
 • Documentul publicat marti in Monitorul oficial aduce o imbunatatire a procedurii de publicare a listei datornicilor, in sensul majorarii plafoanelor de la care debitorii vor aparea pe aceasta lista.
Noile plafoane aplicabile societatilor si debitorilor persoane fizice sunt:
 • a) 100.000 lei pentru debitori mari contribuabili;
 • b) 50.000 lei pentru contribuabilii mijlocii;
 • c) 10.000 lei pentru persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere, respectiv pentru micii contribuabili;
 • d) 1.500 lei pentru persoanele fizice din celelalte categorii.

Procedura publicarii listei ramane nemodificata. Pana pe data de 15 a lunii urmatoare incheierii trimestrului, autoritatea fiscala notifica debitorul cu privire la existenta datoriei si la prezentarea acestuia in lista datornicilor.

 • In termen de 5 zile de la primirea notificarii, debitorul are posibilitatea fie sa achite obligatia restanta, fie sa corecteze sau sa se puna de acord cu evidenta administratiei fiscale.
 • Daca exista eventuale erori, inerente in aceasta activitate, in acelasi termen de 5 zile, trebuie corectate.
 • In cazul in care contribuabilul nu decide sa corecteze eventualele erori in termenul de 5 zile mentionat, se presupune ca datele detinute de autoritatea fiscala sunt corecte.

 Foarte important: in cazul in care contribuabilul a efectuat plata datoriei, dar sumele nu au fost distribuite de catre autoritatea fiscala din contul unic catre obligatiile datorate, prin formularul de notificare este transpusa aceasta situatie tot pe seama contribuabilului daca acesta nu solicita corectarea fisei in termenul de 5 zile acordat.

Prima lista a debitorilor, conform noilor proceduri, trebuie publicata pana la sfarsitul lunii aprilie 2016 (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

4337 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Echitate . (Miercuri, 13 aprilie 2016, 22:18)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Guvernul sa publice si lista cu autoritatile statului ( prefecturi etc) , cu regiile monopoliste , care au datorii catre firme private , datorii neplatite cu lunile peste termenele contractuale .


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version