Cursul leului a trecut de 4,47/euro in prima zi dupa adoptarea darii in plata. Randamentul obligatiunilor romanesti pe 10 ani a sarit cu 7 puncte de baza (raport)
"Totusi, daca legea va fi implementata, nevoia suplimentara de provizionare pentru banci ar duce, probabil, la deprecierea leului. Pentru astazi, am putea vedea EUR/RON mergand usor in sus. Camera inferioara a Parlamentului a aprobat legea darii in plata. Un vechi dicton economic postuleaza ca nu exista nici un pranz gratuit, ceea ce ne face sa credem ca probabilitatea unei revizuiri a legii este usor mai mare decat cea a implementarii in forma actuala. Avansul de ieri al costului de finantare al guvernului intr-o zi in care randamentele suverane din Ungaria si Polonia au scazut nu face decat sa fie un prim exemplu al faptului ca legile economice functioneaza.
Daca legea va intra in vigoare in forma actuala si estimarea BNR de pierderi de 2,8 miliarde lei este confirmata, ar putea costa bugetul de stat pana la 0,4% din PIB. S&P a avertizat in evaluarea din 8 aprilie ca asemenea legi, daca vor determina slabirea stabilitatii sectorului financiar, ar putea duce la retrogradarea tarii. Intr-o alta nota care face apel la precautie, trimisa ministrului de finante roman (scrisoare citata de presa locala), comisarii europeni pentru afaceri economice si servicii financiare au spus ca legea "ridica ingrijorari din prisma regulilor UE privind miscarea libera a capitalului si a serviciilor" si au incurajat autoritatile romane "sa nu ia vreo masura" pana nu va fi consultata Comisia Europeana.
Datoria suverana in lei s-a vandut ieri dupa trecerea legii darii in plata. Piata secundara locala s-a decuplat de cele regionale, care au avut o sedinta puternica ieri. Ca urmare a incertitudinilor legislative, diferenta dintre randamentul titlurilor locale cu scadenta in 2025 si a celor unguresti cu aceeasi scadenta (dar cu rating inferior) a atins un maxim istoric de 73 de puncte de baza. Randamentul titlurilor la 10 ani a sarit cu 7 puncte de baza, ducand la marirea pantei curbei randamentelor. Credem ca licitatia de astazi de obligatiuni de 0,5 miliarde lei cu scadenta in decembrie 2022 sa aiba un randament maxim langa 3%, peste nivelul bid de inchidere de ieri de 2,97%. Randamentul pe termen foarte scurt a ramas langa rata facilitatii de depozit a BNR de 0,25%, iar segmentul 1M-3M a fost cotat la 0,40-0,50%", mai noteaza autorii Raportului citat.
"Dolarul a atins un maxim al ultimelor saptamani fata de moneda unica la USD 1.1232/EUR in urma masurii surprinzatoare de relaxare a politicii monetare luate de banca centrala din Singapore. Masura a imbunatatit sentimentul pietei dar o pierdere a entuziasmului a readus perechea la 1.1263. Monedele Europei emergente au pierdut teren fata de euro joi dimineata. Leul a deschis la 4.4700/EUR si a scazut pana la 4.4725/EUR. Ne asteptam ca RON sa inchida in scadere azi", spun si economistii altei banci comerciale.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Asteptam sa vedem pretul barilului de petrol.
Acum, daca pe sot l-ar duce mintea, sau daca sotiei nu i-ar placea de camatar, ar putea sa stranga din ... curea o vreme de 4 luni si apoi sa fie pe plus cu activitatile curente. De ce nici un sot (guvern) nu vrea sa-si protejeze sotia (tara) de camatar (finanta care raspunde la S&P)?
Ca acu o sa-i afecteze si pe ei cursul.
Pun pareu ca nu vom mai vedea postaci "bancheri" care sa slaveasca inflatia...
Sa vezi ce-o sa le placa inflatia negativa de acuma-ncolo...
Cat despre curs..nu e Nea Mugur la aparate?
Concret, statul roman trebuie sa rostogoleasca datorii.
Acest procedeu implica emiterea de noi obligatiuni cu maturitati diferite (cateva luni pana la 10/30 de ani).
Randamentul (yield-ul) crescut implica imprumuturi mai scumpe pentru statul roman, ceea ce poate sa duca la un deficit mai mare decat cel prognozat.
Acel 7bps nu pare mult acum dar daca continua trendul, statul roman trebuie sa taie cheltuieli din alta parte pentru a ramane in tinta de deficit asumata ( in ideea ca isi doreste acest lucru). Pentru cine cumpara obligatiuni pe 10 ani ceea ce conteaza mai mult decat acest lege este predictibilitatea legilor cu impact fiscal.
Salutari.
Nu ce bangui matale acolo.
Salutari!
Ai credit si crezi ca un articol de pe HN e impotriva ta.
E relativ usor sa faci pe desteptul in anonimitate.
Uite ca stabilitatea macroeconomica este potential afectata de o lege impredictibila cu impact fiscal. :-)
Nu ?
Salutari !
Da, am credit ca mai toata lumea.
Daca ajunc sa cred ca un articol e impotriva mea inseamna ca trebuie sa ma duc la casa de nebuni.
Tu ai vazut articole impotriva ta?!?
2. E relativ usor sa faci pe desteptul in anonimitate.
Sa inteleg ca tu nu esti in anonimitate, te cheama W dar nu faci pe-a desteptul? :)
3. Uite ca stabilitatea macroeconomica este potential afectata de o lege impredictibila cu impact fiscal. :-)
V-am mai spus mai "bancherilor" ca voi confundati economia in totalitatea ei cu domeniul vostru.
Voi sunteti maxi, DAR MAXIM, 2% din economie.
DAR NU SUNTETI ECONOMIA.
Intelegi musiu?
Deci ... NU!
Salutari!
:)
adica leutu o ia rau la vale dela 4.4696 ieri la 4,4715, adicatelea cit ca io ma incurcai in artimetica asta de ghiozdan. 0,19 bani? e cocosata bre! dacilea numa guvernoiu isaresco ne mai poate scoate si cu bancili da lemn din cismigiu.
io ma gindesc sa fug in siria care osa fie mai bine la refugiati decit in rominica pradata de hulpavii aia dea loat credite sia platitara niscai maruntis de citeva mi da euroi la dobinzi siacuma vrea sa scape da casile in care stau ca neste trintori si sa fure dela betele banci carea strins banut peste banut sa dea credite siacuma uite bre sa saleaga prafu da munculita si comeseoanele pai nui corect daca a zis si sp ca ne scade ratingu nu mai e de trait aicea gata pa
Afirmatia despre curs este foarte usor de demontat . Pe google cautati eurron si vedeti evolutia zilinica.
Dar ce facem cu obligatiunile la 10 ani. Asta pare serioasa, desi este vorba de doar 7 pb pentru o lege care aduce apocalipsa. Sa analizam..
1) raportul nu spune ca aceasta crestere este observata la randamentele folosite la fixing. Este important, normal ca este. Reprezinta piata? normal ca nu. arata pentru sume foarte mici cum vad bancile piata in acel moment dar nu se fac tranzactii acolo.
2) ce nu spune raportul bancii respective este ca astazi statul roman s-a imprumutat la cu scandenta la decembrie 2022 la randament mediu 3.00%. acum o luna la aceeasi scadenta la 2.98%. Intre timp BNR a anuntat ca retrage lichiditate din piata si randamentele pe piata interbancara au crescut usor, O/N de la 0.07% la 0.11%... care este efectul pentru DIP asupra yield-ului ca vreau sa stiu si eu? de la 2.98 la 3.00%? Pare un cost mic, desi ar putea sa fie orice, inclusiv actiunile BNR de a reduce lichiditatea din piata.
Concluzie. Cu indulgenta maxima, acel raport trebuia sa spuna ca legea DIP nu a influentata piata valutara si a crescut costul pentru stat cu 2 puncte de baza la scadenta 2022.
Eu sunt independent si pot sa spun- pana acum niciun efect al legii. dar asteptam, asta nu inseamna ca nu apare ceva.
P.S. sa presupunem ca este asa si legea DIP a miscat piata la 10 ani. de ce la 10 ani si nu la alte scandete? nu ar trebui costul sa fie distribuit de piata la toate scandentele? de ce este transferat la 10 ani? asta as fi vrut sa inteleg din analiza, din pacate nu analiza nu trateaza aceasta problema F.Citu pe FB