In prima zi dupa adoptarea de catre Parlament a Legii darii in plata BNR a calculat o medie de 4,4715 lei pentru un euro, dupa ce in ziua anterioara cotatia fusese de 4,46/eur. "Leul a terminat luni fara variatie, langa 4,47/EUR, in pofida unor presiuni modeste de depreciere imediat dupa ce Parlamentul a adoptat legea darii in plata", noteaza economistii unei banci comerciale intr-un raport. Avand in vedere ca perechea EUR/RON este controlata puternic, presiunile in sus pe termen apropiat sunt reduse, mai arata acestia. Randamentul obligatiunilor la 10 ani a sarit cu 7 puncte de baza dupa adoptarea darii in plata, se mai spune in Raport.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Totusi, daca legea va fi implementata, nevoia suplimentara de provizionare pentru banci ar duce, probabil, la deprecierea leului. Pentru astazi, am putea vedea EUR/RON mergand usor in sus. Camera inferioara a Parlamentului a aprobat legea darii in plata. Un vechi dicton economic postuleaza ca nu exista nici un pranz gratuit, ceea ce ne face sa credem ca probabilitatea unei revizuiri a legii este usor mai mare decat cea a implementarii in forma actuala. Avansul de ieri al costului de finantare al guvernului intr-o zi in care randamentele suverane din Ungaria si Polonia au scazut nu face decat sa fie un prim exemplu al faptului ca legile economice functioneaza.

Daca legea va intra in vigoare in forma actuala si estimarea BNR de pierderi de 2,8 miliarde lei este confirmata, ar putea costa bugetul de stat pana la 0,4% din PIB. S&P a avertizat in evaluarea din 8 aprilie ca asemenea legi, daca vor determina slabirea stabilitatii sectorului financiar, ar putea duce la retrogradarea tarii. Intr-o alta nota care face apel la precautie, trimisa ministrului de finante roman (scrisoare citata de presa locala), comisarii europeni pentru afaceri economice si servicii financiare au spus ca legea "ridica ingrijorari din prisma regulilor UE privind miscarea libera a capitalului si a serviciilor" si au incurajat autoritatile romane "sa nu ia vreo masura" pana nu va fi consultata Comisia Europeana.

Datoria suverana in lei s-a vandut ieri dupa trecerea legii darii in plata. Piata secundara locala s-a decuplat de cele regionale, care au avut o sedinta puternica ieri. Ca urmare a incertitudinilor legislative, diferenta dintre randamentul titlurilor locale cu scadenta in 2025 si a celor unguresti cu aceeasi scadenta (dar cu rating inferior) a atins un maxim istoric de 73 de puncte de baza. Randamentul titlurilor la 10 ani a sarit cu 7 puncte de baza, ducand la marirea pantei curbei randamentelor. Credem ca licitatia de astazi de obligatiuni de 0,5 miliarde lei cu scadenta in decembrie 2022 sa aiba un randament maxim langa 3%, peste nivelul bid de inchidere de ieri de 2,97%. Randamentul pe termen foarte scurt a ramas langa rata facilitatii de depozit a BNR de 0,25%, iar segmentul 1M-3M a fost cotat la 0,40-0,50%", mai noteaza autorii Raportului citat.

"Dolarul a atins un maxim al ultimelor saptamani fata de moneda unica la USD 1.1232/EUR in urma masurii surprinzatoare de relaxare a politicii monetare luate de banca centrala din Singapore. Masura a imbunatatit sentimentul pietei dar o pierdere a entuziasmului a readus perechea la 1.1263. Monedele Europei emergente au pierdut teren fata de euro joi dimineata. Leul a deschis la 4.4700/EUR si a scazut pana la 4.4725/EUR. Ne asteptam ca RON sa inchida in scadere azi", spun si economistii altei banci comerciale.