Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, considera ca in randul micilor antreprenori se simte energie si dorinta de a face afaceri, insa acestia au temerea ca imediat ar fi suspectati ca sunt infractori. 'Am doua vesti privind mediul de afaceri. Una este buna si alta proasta. Vestea buna este ca in ultima perioada se simte energie, se simte cumva credinta ca pentru a reusi nu mai trebuie sa ai nu stiu ce legaturi la Primarie, la Guvern sau mai stiu eu unde. Vestea proasta este ca inclusiv acesti antreprenori cand vor sa faca afaceri sesizeaza ca sunt imediat suspectati ca sunt infractori', a declarat, citat de Agerpres, Pogonaru, intr-o conferinta de presa.

Florin Pogonaru, AOARFoto: AGERPRES

Sesizeaza ca mentalitatea aceea ca businessman-ul e bisnitar, ca fura, s-a intarit in ultima vreme si sub presiunea unor exemple nefericite, a mai spus Pogonaru.

El a precizat ca legislatia emisa de autoritati precum ANAF pleaca de la premisa ca antreprenorii sunt infractori.

'Micul antreprenor care intra in business constata tot mai mult ca este tratat precum infractorii si suspectat in orice gest ca este infractor. In consecinta, el vede asta imediat prin legislatie. Vede ca legislatia, cel putin cea fiscala, cea emisa de autoritati de genul ANAF, pleaca de la faptul ca oamenii sunt infractori, ca grilele de triere ale lor trebuie facute pe experienta infractionala acumulata de ANAF. Ceea ce s-a intamplat cu celebrul formular 088 este deja scoala. ANAF a constatat ca evaziunea la TVA se face prin inregistrarea unor firme pe nume de pensionari sau pe nume de boschetari', a explicat oficialul AOAR.

Acesta a atras atentia asupra faptului ca ANAF penalizeaza firmele care au un pensionar in Consiliul de Administratie.

"Ca atare, ANAF spune ca orice firma care are in Consiliul de Administratie un pensionar este penalizata sever, riscand sa-si piarda codul de TVA, pentru ca un pensionar este periculos. Nimeni nu se gandeste ca mai exista si oameni de afaceri cinstiti, care isi duc afacerile in mod normal inainte. Daca aveti ghinionul, si eu l-am avut, sa va mutati sediul unei firme in aceeasi cladire de la un etaj la altul automat treci la completarea formularului 088 unde nu stii care sunt criteriile de risc, nu stii ca daca ai pensionari poti sa o patesti, nu stii ca nu are nicio importanta ca acea firma functioneaza de 20 de ani, de 20 de ani a depus la Fisc toate documentele necesare si a ramas fara cod TVA', a mai afirmat Pogonaru.