Agentia Nationala de Administrare Fiscala a colectat in trimestrul I, 49,78 miliarde de lei la bugetul general consolidat al statului, ceea ce inseamna un plus de 7% fata de programul prevazut de legile bugetare anuale. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, veniturile bugetare colectate in T1 2016 sunt cu 6% (2,73 miliarde de lei) mai mari, anunta oficialii Agentiei intr-un comunicat.

In functie de principalele taxe si impozite, situatia defalcata a sumelor colectate se prezinta astfel:

  • S-a colectat TVA in valoare de 14,30 miliarde de lei, cu 10% mai mult decat programul prevazut. In contextul rambursarilor de peste 3,4 miliarde de lei, incasarea TVA a fost cu doar 1,7% (cca 245 milioane lei) mai mica decat in perioada similara a anului trecut, cand cota TVA aplicata operatiunilor comerciale interne si importurilor era cu 4 p.p. mai mare.
  • Datorita cresterii cu 838,52 milioane lei a viramentelor operatorilor economici, colectarea impozitului pe profit a inregistrat o crestere cu 26% ( 3,94 miliarde de lei) in 2016, fata de 3,12 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului trecut, asigurandu-se astfel cu 19% mai mult decat programul stabilit.
  • In ceea ce priveste impozitul pe venit, s-au incasat 6,6 miliarde de lei, cu 216,3 milioane mai mult decat in 2015.
  • In domeniul accizelor, inclusiv taxa pe viciu, fata de incasarile din perioada analizata a anului precedent, accizele colectate au fost cu 8% mai mari, respectiv 6,22 miliarde de lei.

Astfel, la bugetul de stat s-au incasat 35,05 miliarde de lei, cu 7% mai mult comparativ cu aceeasi perioada din 2015, si s-a asigurat cu 12% mai mult decat programul prevazut.

La bugetul Fondului national unic pentru asigurari de sanatate s-au colectat 5,35 miliarde de lei, in crestere cu 4% fata de perioada similara a anului 2015, insa cu 2% mai putin decat programul stabilit. In acest buget sunt incluse contributia datorata pentru medicamentele finantate din bugetul Fondul national unic de asigurari de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii (taxa clawback).

Incasarile de 8,91 miliarde de lei la bugetul asigurarilor sociale de stat au inregistrat o crestere cu 1% fata de trimestrul I 2015, insa cu 7% mai putin decat programul prevazut. Unul dintre factorii care au influentat negativ aceasta situatie il reprezinta cresterea volumului varsamintelor la fondul privat de pensii (Pilonul II), determinata de cresterea cotei de contributie la 5,1%.

Bugetul asigurarilor sociale pentru somaj a fost asigurat conform programului prevazut de legile bugetare anuale si s-au colectat 456,3 milioane de lei, cu 14% mai mult decat in perioada similara a anului 2015.