Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea a pierdut procesul cu Banca Nationala a Romaniei, instanta suprema respingand ca neintemeiata actiunea in anulare introdusa de Carabulea impotriva hotararii Consiliului de Administratie al BNR prin care s-a dispus suspendarea drepturilor de vot aferente actiunilor detinute de acesta la Banca Carpatica. Anuntul a fost facut de firma de avocatura RTPR Allen & Overy, care a asistat BNR in proces. Carabulea a fost la randul lui aparat de avocatul Gheorghe Piperea.

Ilie CarabuleaFoto: Agerpres

"Ca urmare a apararilor formulate de BNR, bazate pe argumente de drept intern, drept al Uniunii Europene si din jurisprudenta CEDO, instanta suprema a respins ca neintemeiata actiunea in anulare introdusa de reclamantul Ilie Carabulea impotriva hotararii Consiliului de Administratie al BNR prin care s-a dispus suspendarea drepturilor de vot aferente actiunilor detinute de actionarul Ilie Carabulea la Banca Carpatica S.A. In acest fel, decizia definitiva pronuntata de ICCJ a confirmat legalitatea si temeinicia hotararii adoptate de Consiliul de Administratie al BNR", spun reprezentantii casei de acocatura.

BNR a dispus in data de 13 martie 2014 suspendarea exercitarii drepturilor de vot ale lui Ilie Carabulea si Corneliu Tanase (actionarii semnificativi ai Bancii Carpatica), precum si interzicerea achizitionani de catre cei doi a actiunilor bancii. Printre motivele invocate de BNR se afla neindeplinirea catre Ilie Carabulea a criteriului de reputatie, din perspectiva integritatii precum si actiuni concertate ale celor doi. Acestia detineau in acel moiment52,5077% din capitalul social al bancii.

In aceeasi dimineata, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) suspendase de la tranzactionare actiunile Bancii Comerciale Carpatica la ora 10:33. Tensiunea urcase inca din ziua anterioara miercuri, dupa ce Forin Georgescu, prim- viceguvernatorul BNR a emis un Ordin prin care a dispus Bancii Comerciale Carpatica sa ia masura consemnarii constituirii unui grup de persoane fizice care actioneaza concertat, grup format din cei doi actionari semnificativi domnul Carabulea Ilie si Tanase Corneliu.

La inceputul lunii martie 2014, Nicolae Cinteza, seful supravegherii din BNR anuntase in un actionar semnificativ al unei banci locale isi va pierde dreptul de vot.

  • Cine este Ilie Carabulea?

Cu o avere estimata la circa 230 de milioane de euro, Carabulea este fondatorului Holdingului Atlassib,din care fac parte mai multe companii (Atlassib, Transmixt, Autotim, Transdara, RoAtlassib).

Ilie Carabulea econtroleaza Banca Comerciala Carpatica care face parte din grupul financiar Carpatica care mai include o societate de asigurari, o societate de investitii si o firma de tichete de masa, Romticket.Carabulea mai are investitii in agricultura, constructii si media.

In aprilie 2010 intre in conflict cu Mitropolia Ardealului, insusi Mitropilitul Streza cerand preotilor sa se fereasca de Carabulea si de firmele lui. Trei ani mai tarziu, acelasi Mitropolit, Laurențiu Streza, ii acorda patronului Holdingului Atlassib, Ilie Carabulea, distincția "Crucea șaguniană pentru mireni" .

In decembrie 2010 a fost trimis in judecata de DNA, fiind acuzat de dare de mita si trafic de influenta. In acelasi dosar au mai fost judecati Florin Apostu, prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu si Popescu Tiberiu, ofiter activ in cadrul Directiei Judetene de Informatii (SRI) Sibiu. La data de 15 aprilie 2011, Carabulea a fost comdamnat de Curtea de Apel Constanta la doi ani de inchisoare.

  • Ce intelege BNR prin "criteriul reputatiei"?

Potrivit legilor in vigoare,la evaluarea integrităţii acţionarului semnificativ vor fi avute în vedere, în măsura în care prezintă relevanţă, în sensul că pot induce dubii cu privire la îndeplinirea criteriului, cel puţin următoarele aspecte şi situaţii:

  • existenţa unei condamnări pentru infracţiuni de corupţie, spălare de bani, infracţiuni contra patrimoniului, abuz în serviciu, luare sau dare de mită, fals şi uz de fals, deturnare de fonduri, evaziune fiscală, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţă, mărturie mincinoasă, infracţiuni prevăzute de legislaţia specială în domeniul financiar-bancar, de legislaţia privind societăţile comerciale, insolvenţa sau protecţia consumatorilor ori pentru orice alte fapte relevante;
  •   acţionarul semnificativ a fost sau este cercetat penal ori judecat pentru oricare dintre infracţiunile prevăzute la lit. a);
  • investigaţii în curs ori derulate în trecut şi/sau măsuri aplicate acţionarului ori impunerea unor sancţiuni administrative pentru nerespectarea prevederilor care reglementează domeniul bancar, financiar, al valorilor mobiliare, al activităţii de asigurare sau al pieţelor de valori mobiliare ori al instrumentelor financiare şi al mijloacelor de plată sau oricărei altei legislaţii privind serviciile financiare;
  •   investigaţii în curs ori derulate în trecut şi/sau măsuri şi sancţiuni aplicate de orice organism de reglementare ori profesional pentru nerespectarea oricăror prevederi relevante.

În plus faţă de cele de mai sus, la evaluarea integrităţii acţionarului semnificativ se va avea în vedere măsura în care lipsa corectitudinii în afacerile derulate în trecut poate submina integritatea şi credibilitatea acestuia. În acest sens, Banca Naţională a României trebuie să aibă în vedere situaţii cum ar fi:

a) orice indiciu că acţionarul nu a fost transparent, deschis şi cooperant în relaţia sa cu autoritatea de supraveghere sau cu autoritatea de reglementare, inclusiv orice indiciu că acesta a încercat să evite evaluarea în cadrul unei proceduri de autorizare a unei entităţi reglementate, a ignorat cu bună ştiinţă obligaţia de notificare a intenţiei de dobândire a unei participaţii calificate într-o entitate reglementată sau a încercat să evite evaluarea prudenţială căreia trebuia să i se supună în calitate de achizitor potenţial al unei participaţii calificate;

b) acţionarului i s-a refuzat înregistrarea, autorizarea, acordarea calităţii de membru sau i s-a refuzat licenţierea pentru o activitate comercială, o afacere ori o profesie, i-a fost revocată, retrasă sau radiată o asemenea înregistrare, autorizare, calitate de membru sau licenţă ori a fost exclus de către un organism de reglementare sau profesional;

c) acţionarul a fost demis sau eliberat dintr-o poziţie de trust, dintr-o relaţie fiduciară sau o situaţie similară ori i s-a cerut demisia sau retragerea dintr-o asemenea poziţie;

d) acţionarul are interdicţie de a ocupa o funcţie de conducere într-o entitate comercială.