BCR: Pentru cazurile realmente sociale ne vom abtine de la a initia proceduri judiciare de contestare a notificarilor care intrunesc conditiile legii darii in plata
In tot acest context, auaga oficialii Bancii Comerciale, tot ceea ce putem remarca este faptul ca o altfel de abordare, incluzand deduceri fiscale pentru reducerea soldurilor debitorilor supra-indatorati, ar fi evitat masurile nesustenabile si efectele negative ale legii Darea in Plata. Din pacate, cel mai notabil dintre aceste efecte, blocarea curenta a pietei creditelor ipotecare, deja afecteaza in mod negativ mii de clienti.
"Experienta ne-a demonstrat ca reducerea poverii financiare a clientilor supraindatorati poate fi facuta intr-un mod sustenabil, prin solutii comerciale.
BCR a oferit astfel de solutii pentru mai mult de 150.000 de clienti, care si-au redus ratele lunare cu 20% pana la 50%, in functie de caz si tipologie a creditului.
Am oferit solutii comerciale inclusiv pentru clienti cu intarzieri de plata semnificative, astfel incat acestia sa revina la un calendar normal de plata si, mai ales, sa nu isi paraseasca locuintele.
Din acest motiv, reiteram convingerea noastra ferma ca Legea Darea in Plata nu reprezinta o solutie. Pentru clienti, Legea Darea in Plata este o lege a evacuarii locuintei, iar pentru piata bancara si pentru siguranta economica a tarii, in general, Legea Darea in Plata este un factor major de risc si incertitudine", se arata in mesajul transmis de reprezentantii BCR.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Si atunci te intrebi - daca tot o dam pe abordarea cu cazurile sociale - de ce nu renunta bancile la clauzele abuzive? De ce nu au venit bancile cu oferte viabile de la sine, inca nu e tarziu?
Oare nu mai cumpara nimeni creditele neperformante? Si de ce ati scumpit creditele iptecare, de ce nu abordati o politica similara cu Creditul Prima Casa?
Zi de zi acesti bancheri isi dau cu stangul in dreptul... este timpul sa vina si la noi o banca adevarata, nu camatari cu licenta.
De ce nu renunta bancile la clauzele abuzive? Depinde ce consideri abuziv. Dar a renunta la niste clauze pentru 10% din portofoliu genereaza pe3ricolul ca ceilalti 90% buni platnici sa vina furiosi la tine si sa te intrebe de ce lor nu li se aplica chestia aia.
Dece s-au scumpit creditele ipotecare?!? Pai e la mintea cocosului. Pentru ca prin lege s-a crescut riscul recuperarii in caz de neplata. Banca nu poate estima ce se va intimpla in 2026 un apartament care in 2008 valora 100k eur si in 2016 valoreaza 50k. va valora iar 100k? Va valora 80k? Sau vine o criza si mai mare si ajunge lka 25k... Si atunci banca isi ia masuri de precautie suplimentare, in principal prin scaderea sumei imprumutate raportat la valoarea de piata actuala a imobilului.
Prima casa e garantata de stat, deci banca isi vede banii inapoi in caz de default.
Cit despre bancile adevarate la care visezi tu, alea care sa dea credite cu 3% si avans 5% iar tu sa poti da in plata cind nu-ti mai convine rata... alea nu vor veni niciodata. Unde se dau credite cu 3% dobanda, acolo rata de default e infima, volumul de credite per angajat al bancii e de citeva ori mai mare decit la noi, locurile de munca sunt mult mai stabile, salariile mult mai mari, oamenii mult mai seriosi si responsabili. In Germania, spre exemplu, in ultimii 20 de ani preturile la imobiliare au crescut cu 20% in total iar salariile cam tot cu 20%. Si aia intr-adevar isi permit dobanda mica pentru ca piata e previzibila. La noi cum au fluctuat preturile la imobiliare si salariile in ultimii 20 de ani?!?
Bancile - atat alea mari cat si cele care un simplu birou ori au externalizat creditele - trebuie sa aplice legea - nu sa bata campii.
Daca se va ajunge la Curte va fi si mai tare - ultimel decizii ale acesteia arata ca au evoluat judecatorii.
Apropo Bogdan 1477 - Ce mai zice UE de legea Darii in Plata? Nu pune de un infringment?
Infringement de la CE nu prindem, dar ceva procese pierdute de statul roman pe la tribunalele internationale, avem toate sansele sa prindem. In tarile cu apa calda schimbarea unei intelegeri private prin lege nu face parte din com,portamentele acceptate. Iar de platit ghici cine va plati...
Partea tare e ca in toata lumea bancile au facut ce au vrut ele - dar surprize-surprize dincolo de spuza trasa pe turta cu bail-in, bail-out si alte cele, mustele nu mai trag la ele, asa ca vor ramane cu caciula in mana (cacofonie intentionata).
Dacă întrunesc condițiile legii, de ce ai face contestație ? Pe motiv că „n-am chef azi” ?
Putine sau deloc, sunt situatiile in care oamenii care dau in plata nu sunt disperati.
Asha ca... cei care sperau ca prin legea asta bancile vor negocia mai flexibil ar fi bine sa nu-si puna mari sperante in varianta asta. Nici o banca nu va face asha ceva pentru ca si-ar taia craca de sub picioare.
Un prieten al meu a avut vreo 4-5 carduri de credit la tot atatea banci (e drept, vorbim de alt tip de finantare) pe care nu le-a mai achitat. Insa, dupa vreun an de zile, a cazut de acord cu aceste banci ca in schimbul platii a circa 20-30% din soldul restant, sa se stearga orice pretentie a acestora.
La noi nu se poate, ca de...e hazard moral!
Dar in Romania nici o banca nu va accepta hazardul moral al negocierii cu rau-platnicii. Parerea mea. Vom trai si vom vedea.
Sa plateasca, asta merita.
In orice tara din lumea asta bancile pot sa-si bata joc de oameni, nu este mai educat financiar mecanicul neamt sau englez decat romanul, sunt toti la fel, dar acolo BNR-ul lor le da peste nas cand fac prostii. Ei au ales estul Europei, pentru ca suntem corupti BNR-ul nu este in mana lor si este usor de manipulat.
uite asta-i de fapt atitudinea care a adus bancile in situatia care sunt acum.
oare aia de PR nu au vazut ce aberatie emit ?