Romanii par sa contrazica legile economice, cheltuind pe mancare si bautura mai mult decat diferenta in plus obtinuta din salarii, arata datele transmise luni de Institutul National de Statistica. Una din legile lui Engel spune ca la o creştere a veniturilor cu un punct procentual, creşterea consumului este inferioară lui 1%. Datele statistice arata ca in 2015, o crestere a veniturilor banesti de 259 de lei/familie a dus la o crestere a cheltuielilor cu peste 500 de lei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Veniturile totale lunare au reprezentat in anul 2015, in termeni nominali, 2687 lei pe gospodarie si 1011 lei pe persoana, in crestere cu 7,4%, respectiv, cu 7,8% fata de anul 2014.

Asta in vreme ce cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in anul 2015, in medie, de 2352 lei lunar pe gospodarie (885 lei pe persoana) si au reprezentat 87,5% din nivelul veniturilor totale, in scadere cu 3,2 puncte procentuale fata de anul 2014.

- veniturile banesti au fost, in medie, de 2362 lei lunar pe gospodarie (889 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 325 lei lunar pe gospodarie (122 lei pe persoana).

- salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (55,7% din veniturile totale ale gospodariilor).

- la formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,9%), veniturile din agricultura (2,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,4%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,3%).

O pondere importanta detin si veniturile in natura (12,1%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (10,7%).

In privinta cheltuielilor totale, principalele destinatii u fost in 2015 consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%).