Ministerul Finantelor publice va plati primele dobanzi la titlurile de stat din cadrul programului Fidelis in 27 iunie, dobanda fiind de 21,50 RON/obligatiune, au transmis joi reprezentantii MFP. Depozitarul Central S.A. va asigura distribuirea sumelor reprezentand dobanzi catre detinatori, platile urmand sa fie achitate prin intermediul Raiffeisen Bank.

Platile de dobanzi scadente la data de 27.06.2016 se vor realiza prin urmatoarele modalitati:

1) Platile catre Detinatorii de titluri de stat persoane fizice si juridice care la data de referinta 22.06.2016 detin titluri de stat evidentiate in conturi de instrumente financiare deschise la Participantii la sistemul Depozitarului Central (societati de servicii de investitii financiare/institutii de credit), se realizeaza prin transfer bancar in conturile Participantilor, prin intermediul Depozitarului Central SA si al Agentului de Plata Raiffeisen Bank SA, la data platii.

2) Platile catre Detinatorii de titluri de stat persoane fizice si juridice care la data de referinta 22.06.2016 detin titluri de stat evidentiate in conturile individuale administrate de Depozitarul Central, se realizeaza prin:

a) transfer bancar in conturile Detinatorii de titluri de stat, prin intermediul Depozitarului Central SA si al Agentului de Plata Raiffeisen Bank SA, la data platii. Documentatia necesara platilor prin transfer bancar in conturile Detinatorilor de Obligatiuni se poate depune in original la sediul Depozitarului Central SA sau se poate transmite prin posta la adresa Depozitarului Central SA (Bucuresti, Bd. Carol I nr. 34-36, sector 2).

b) plata in numerar la ghiseele agentiilor Raiffeisen Bank numai catre detinatorii de titluri de stat persoane fizice

Exemplu de calcul:

Data de plata a dobanzii: 27.06.2016

Valoarea nominala a unui titlu de stat : 1.000 lei

Perioada de dobanda: de la 25.06.2015 inclusiv, pana la 24.06.2016 inclusiv

Numarul efectiv de zile din perioada de dobanda : 366 zile

Rata dobanzii : 2,15% pe an

Dobanda/titlu de stat se calculeaza utilizand urmatoarea formula:

Dobanda = (Valoarea nominala x Rata dobanzii (%) x Numar zile acumulate) / Numar zile an curent;

Dobanda aferente fiecarui titlu de stat, platibila la data scadenta de 27.06.2016 este:

(1.000 lei x 2,15% x 366 zile )/366 zile = 21,50 lei/titlu de stat

In iulie, Ministerul Finantelor Publice lanseaza o noua emisiune de titluri de stat pentru populatie. Aceasta marcheaza Centenarul Unirii si va avea scadenta in anul 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Orice persoana fizica, de peste 18 ani, poate participa la aceasta emisiune jubiliara prin cumpararea de titluri de stat cu o valoare nominala de 100 de lei.

La scadenta, Ministerul Finantelor Publice va organiza o loterie aniversara prin care 100 de persoane fizice, detinatori de titluri de stat ai emisiunii jubiliare, vor castiga premii de cate 1000 de LEI fiecare, indiferent de numarul de titluri detinute.