​Conform unui proiect de ordonanta publicat pe site-ul Ministerului de Finante, de la 1 AUGUST 2016 ar urma sa se aduca modificari Legii 70/2015 in sensul ca organizatorii de nunti si botezuri, pentru operatiunile de incasari in numerar pe zi, de la persoane fizice, pot solicita organului fiscal, in cazuri justificate, aprobarea unui alt plafon de incasari, decat cel de 10.000 lei/persoana. Organul fiscal va decide cu privire la cererea depusa de entitate, prin emiterea unei decizii care are valabilitate 1 an de la data comunicarii si poate fi reinnoita la cererea solicitantului. Procedura efectiva de aplicare a acestor prevederi urmeaza sa se aprobe prin OMFP pana la 1 august 2016. Vezi in text ce modificari vor aparea in materie de plafoane la incasarile si platile cash de la 1 august.

Cristian RapcencuFoto: Hotnews

Conform Legii 70/2015, operatiunile de incasari in numerar efectuate de entitati de la persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/persoana. Sunt interzise incasarile fragmentate de la o persoana in numerar pentru aceste tranzactii cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea operatiunilor cu valoare mai mare de 10.000 lei.

Aceste prevederi nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, in conditiile in care sunt incheiate contracte de vanzare-cumparare cu plata in rate, conform legii.

  • PLATI LE IN NUMERAR

Conform Legii 70/2015, operatiunile de plati in numerar efectuate de entitati catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.

Entitatile pot transfera sume din contul lor in contul persoanelor fizice, in baza documentelor justificative legale prezentate de platitori.

Astfel, efectuarea de plati in numerar catre persoanele fizice pentru operatiunile de mai sus se poate realiza in limita disponibilitatilor existente in casierie, care pot fi constituite atat din retragerea de numerar de la banca (cu limitarea la plafonul de retragere de numerar), cat si din incasarile in numerar efectuate. Se limiteaza astfel, posibilitatea unor entitati de a achizitiona bunuri/servicii de la diverse persoane fizice.

Prin acelasi proiect de ordonanta mentionat mai sus, se va elimina plafonarea retragerilor de numerar din conturi bancare in scopul platilor efectuate catre persoanele fizice. S-a tinut cont de faptul ca o serie de operatori economici au semnalat aspecte care le ingreuneaza modul de desfasurare a activitatii si blocheaza achizitiile de la persoane fizice, cum ar fi: fabricarea produselor din carne sau colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontana si realizarea achizitiilor de ciuperci si fructe de padure, activitati care presupun efectuarea zilnica de achizitii de la persoane fizice, in principal din mediul rural, in baza carnetelor de comercializare sau care detin centre de achizitie in mai multe judete, iar angajatii acestora colecteaza marfa de la terte persoane fizice cu care nu au nici un raport juridic si care nu au deschis un cont bancar.

Astfel, o entitate (SRL, PF, II etc) va putea retrage o suma mai mare de 10.000 lei/zi din contul bancar daca urmeaza a efectua o plata in numerar catre o persoana fizica.

Extras din lege:

Plafoanele-limita nu se aplica pentru urmatoarele operatiuni:

INAINTE DE 1 AUGUST 2016

d) retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de BNR pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice, altele decat cele prevazute la art. 4 alin. (4);

Art 4, alin (4)

Operatiunile de plati in numerar efectuate catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.

DUPA 1 AUGUST 2016:

d) retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de BNR pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice.

N.red: Cristian Rapcencu este lector universitar la Departamentul de Contabilitate si Audit din cadrul ASE Bucuresti. De asemenea, este expert contabil autorizat CECCAR si expert contabil judiciar. De asemenea, este consultant fiscal activ, membru CCF. Cristi are titlul de doctor, absolvind Scoala Doctorala, specializarea Contabilitate. El a publicat o serie semnificativa de studii, proiecte si articole si a participat la numeroase sesiuni de comunicari stiintifice nationale si internationale axate pe domeniul Contabilitate.