Bogdan Olteanu, unul dintre viceguvernatorii Bancii Nationale a fost retinut joi noaptea de DNA pentru un presupus trafic de influenta, ceea ce pentru imaginea BNR reprezinta o serioasa deteriorare a imaginii. Olteanu declarase joi pentru HotNews.ro, dupa nici o ora de la aparitia informatiilor legate de presusupusa sa implicare implicarea in numirea Guvernatorului Deltei Dunarii ca urma sa aiba o intrevedere cu Guvernatorul si ca nu exclude sa se auto-suspende din functie pana la clarificarea intregii povesti, precizand ca nu ar fi luat vreun ban. Motivul suspendarii e simplu: riscul reputational care a lovit din plin institutia condusa de Mugur Isarescu. Vezi in text cum a ajuns Olteanu viceguvernator si ce spune Statutul BNR despre masurile care care pot fi luate.

In urma cu doua zile, Olteanu il insotea pe Mugur Isarescu intr-o vizita la Manastirea TismanaFoto: Hotnews

Riscul reputational este definit in documentele BNR ca fiind riscul actual sau viitor de afectare negativa a profiturilor si capitalului determinat de perceptia nefavorabila asupra imaginii unei institutii de credit de catre clienti, actionari, investitori sau autoritati.

E destul de clar ca retinerea pentru presupuse fapte de coruptie a unui viceguvernatori al Bancii Nationale induce un asemenea risc.

Bogdan Olteanu, al carui nas de cununie a fost chiar Calin Popescu Tariceanu, a fost votat la inceputul lunii octombrie 2009 ca viceguvernator al BNR de catre comisiile parlamentare de buget-finante, aceasta fiind una din cele mai mari surprize ale vremii, in conditiile in care candidatura sa a fost anuntata chiar in ziua audierilor.

Bogdan Olteanu a fost sustinut de PNL si PSD, reusind sa preia functia de viceguvernator care a fusese ocupata pana atunci de Eugen Dijmarescu.

Dijmarescu coordona Directia Operatiuni de Piata din BNR. In plus, avea pe cap si comitetul de administrare al rezervelor internationale ale BNR, un comitet format din 11 membri (din care 4 sunt arbitrajisti iar ceilalti, sefi de directii din BNR), toti alesi pe spranceana, comitet in care cuvantul de ordine este discretia.

Intrarea in schema a lui Bogdan Olteanu, a rasturnat multe calcule. Primit cu raceala de colegii din Banca Nationala, lui Olteanu nu i se puteau da pe mana atributiile lui Dijmarescu (unde liberalul nu avea niciun fel de experienta) asa incat i s-a repartizat o munca potrivita pregatirii sale: sa se ocupe de simplificarea stufoasei legislatii interne. Fostul sef al BRD, Bogdan Baltazar, spunea in 2009 , referitor la numirea lui Olteanu ca viceguvernator, ca acesta va fi neutralizat in BNR si ca va fi "trimis dupa tigari".

In scurt timp insa, Olteanu a reusit sa se adapteze noii functii, castigandu-si simpatia colegilor.

  • Cine este Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR retinut pentru presupuse fapte de coruptie?

Olteanu ( 45 de ani) e bucurestean de origine, fiind nepotul cominternistei Ghizela Vass. Dupa terminarea unui liceu cu profil de matematica-fizica, el s-a inscris la Facultatea de Automatica din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti, dar, dupa trei ani a renuntat la cursuri si s-a inscris la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, pe care a absolvit-o in anul 1997. In 2001 isi ia diploma de MBA dupa absolvirea cursurilor organizate de catre Institutul Bancar Roman & City University of Seatle. In acelasi an, se inscris la cursurile de doctorat in filosofie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, dar este exmatriculat la 1 noiembrie 2004 din cauza absentelor prelungite de la cursuri.

Liberal cu acte inca din 1991, Olteanu a fost multa vreme un apropiat al fostului presedinte PNL, Calin Popescu-Tariceanu. Dealtfel, in anul 1997 Olteanu a fost angajat pe post de consilier al lui Tariceanu, pe can acesta conducea Ministrerul industriei si comertului (in guvernul Ciorbea). Dupa o scurta perioada in care Olteanu a fost consilier RATMIL, acesta incepe sa profeseze avocatura in cadrul propriului cabinet, Cabinetul de Avocatura Bogdan Olteanu.

Ca urmare a alegerilor parlamentare din noiembrie 2004, Bogdan Olteanu a fost ales deputat de Bucuresti pe listele Aliantei Dreptate si Adevar. In calitate de deputat, el a fost membru in Comisia pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa (pana in septembrie 2006), detinand si functia de presedinte al acesteia pana in februarie 2005, apoi membru in Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii (septembrie 2006 - februarie 2007) si in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala (din februarie 2007).

Pana in anul 2005, Bogdan Olteanu a detinut 50% din capitalul social al societatii de consultanta Gorghiu & Asociatii si a figurat ca asociat, alaturi de sotia sa Cristina Andone, la firma SC Cristina Consulting SRL, firma infiintata in 2002. De asemenea, Olteanu a figurat si ca membru in comisiile de privatizare ale BCR si CEC.

Potrivit declaratiei de avere din iunie 2016, Olteanu detine o casa in localitatea Ghermanesti (Ilfov), un autoturism Lexus din 2007, actiuni la Unicredit in valoare de circa 12.600 de lei, lichiditati in conturi bancare de circa 15.000 de lei si plasamente de circa 160.000 de lei la firma E-Boda Electronics. Olteanu are contractate doua credite de la Banca Transilvania, in valoare totala de aproape un milion de lei.

  • Ce spune DNA in comunicat?

In perioada iulie - noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro si sprijin electoral, constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul efectuarii de demersuri pe langa membrii Guvernului Romaniei pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunarii.

Banii au fost remisi de catre omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligentelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectiva a fost numita la data de 18 septembrie 2008 in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane. Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 29 iulie 2016, inculpatul Olteanu Bogdan urmeaza sa fie prezentat Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

  • Ce va face BNR in delicata situatie in care a fost pusa?

La articolul 34 din Statutul Bancii Nationale scrie ca revocarea din functie a oricarui membru al consiliului de administratie se face de catre Parlament, la propunerea comuna a comisiilor permanente de specialitate ale celor doua Camere ale Parlamentului, daca acesta inceteaza sa indeplineasca conditiile necesare pentru exercitarea atributiilor sale sau daca se face vinovat de abateri grave. Nici un membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei nu va fi schimbat din functie din alte motive sau prin alta procedura decat cea prevazuta mai sus.

Juristii BNR studiaza la viteza maxima situatia, intrucat Statutul BNR nu prevede situatii ca cea prin care trece in prezent viceguvernatorul, urmand sa decida in cursul acestei dimineti care vor fi masurile legale pe care i le vor inainta Guvernatorului.

Vom reveni cu pozitia oficiala a BNR, in momentul in care vom primi raspuns la solicitarea transmisa.