Finantele au publicat in sfarsit in Monitorul Oficial Ordinul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice, document care ar fi trebuit publicat inca din ianuarie 2016, caz in care s-ar fi simplificat toate procedurile privind obligatia cetatenilor romani din strainatate de a plati contributii si taxe catre statul Roman.

HotNews.roFoto: Hotnews

Documentul este deosebit de important din perspectiva persoanelor fizice, pentru cetateni romani ce calatoresc in sanatate si domiciliaza acolo sau pentru cetatenii straini, respectiv apatrizii, ce locuiesc in Romania o perioada mai lunga de timp. Acestia trebuie sa isi stabileasca rezidenta fiscala intr-un stat iar acel stat este indreptatit legal sa solicite plata impozitelor.

  • Potrivit art. 59 din Codul fiscal, cetatenii romani ce pleaca din Romania pentru o perioada mai mare de 183 zile au obligatia sa notifice ANAF cu cel putin 30 zile inainte de plecare pentru stabilirea rezidentei fiscale. Aceeasi obligatie o au si persoanele fizice straine ce intentioneaza sa ramana pe teritoriul Romaniei mai mult de 183 zile.

Per ansamblu, odata ce persoana fizica are stabilita rezidenta intr-un stat, acel stat este in masura sa stabileasca impozitarea persoanei fizice, fara ca aceasta rezidenta fiscala sa afecteze cetatenia sau dreptul de vot pentru statul ce a acordat cetatenie.

In esenta, prin OMFP nr. 1099/2016 se aproba urmatoarele formulare:

  • "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania;
  • "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania";
  • "Notificare privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art. 7 si art. 59 din Codul fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiata intre Romania si ....................., de catre persoana fizica sosita in Romania si care are o sedere mai mare de 183 de zile;
  • "Notificare privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art. 7 si art. 59 din Codul fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiata intre Romania si .........................., de catre persoana fizica plecata din Romania pentru o perioada mai mare de 183 de zile".

Ca procedura de lucru, persoane fizice aflate in sfera modificarii rezidentei fiscale vor trimite mai intai la autoritatea fiscala chestionarele completate. Transmiterea se face prin depunerea a doua formulare originale, fie direct de persoana fizica in cauza, fie prin imputernicit sau prin posta cu confirmare de primire.

Notificarile se semneaza si completeaza insa de organul fiscal competent, un exemplar comunicandu-se contribuabilului, un exemplar ramane la dosarul fiscal iar un alt exemplar se arhiveaza.

Pentru stabilirea rezidentei fiscale se au in vedere mai multe criterii cum ar fi:

  • stabilirea persoanei fizice intr-un stat pentru o perioada mai mare de 183 zile;
  • detinerea unui domiciliu intr-un stat;
  • detinerea unei locuinte permanente intr-un stat;
  •  analiza centrelor vitale ale persoanei fizice.

OMFP nr. 1099/2016 detaliaza si situatiile cand persoana fizica poate avea domiciliul in ambele state, locuintele in ambele state, etc. In acest caz apar criterii suplimentare de clasificare cum ar fi stabilirea apartenentei la o organizatie caritabila, culturala sau religioasa, existenta unor conturi sau imprumuturi la banci, locul de stabilire al familiei etc. material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.