Documentul este deosebit de important din perspectiva persoanelor fizice, pentru cetateni romani ce calatoresc in sanatate si domiciliaza acolo sau pentru cetatenii straini, respectiv apatrizii, ce locuiesc in Romania o perioada mai lunga de timp. Acestia trebuie sa isi stabileasca rezidenta fiscala intr-un stat iar acel stat este indreptatit legal sa solicite plata impozitelor.
- Potrivit art. 59 din Codul fiscal, cetatenii romani ce pleaca din Romania pentru o perioada mai mare de 183 zile au obligatia sa notifice ANAF cu cel putin 30 zile inainte de plecare pentru stabilirea rezidentei fiscale. Aceeasi obligatie o au si persoanele fizice straine ce intentioneaza sa ramana pe teritoriul Romaniei mai mult de 183 zile.
In esenta, prin OMFP nr. 1099/2016 se aproba urmatoarele formulare:
- "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania;
- "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania";
- "Notificare privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art. 7 si art. 59 din Codul fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiata intre Romania si ....................., de catre persoana fizica sosita in Romania si care are o sedere mai mare de 183 de zile;
- "Notificare privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art. 7 si art. 59 din Codul fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiata intre Romania si .........................., de catre persoana fizica plecata din Romania pentru o perioada mai mare de 183 de zile".
Ca procedura de lucru, persoane fizice aflate in sfera modificarii rezidentei fiscale vor trimite mai intai la autoritatea fiscala chestionarele completate. Transmiterea se face prin depunerea a doua formulare originale, fie direct de persoana fizica in cauza, fie prin imputernicit sau prin posta cu confirmare de primire.
Notificarile se semneaza si completeaza insa de organul fiscal competent, un exemplar comunicandu-se contribuabilului, un exemplar ramane la dosarul fiscal iar un alt exemplar se arhiveaza.
Pentru stabilirea rezidentei fiscale se au in vedere mai multe criterii cum ar fi:
- stabilirea persoanei fizice intr-un stat pentru o perioada mai mare de 183 zile;
- detinerea unui domiciliu intr-un stat;
- detinerea unei locuinte permanente intr-un stat;
- analiza centrelor vitale ale persoanei fizice.
OMFP nr. 1099/2016 detaliaza si situatiile cand persoana fizica poate avea domiciliul in ambele state, locuintele in ambele state, etc. In acest caz apar criterii suplimentare de clasificare cum ar fi stabilirea apartenentei la o organizatie caritabila, culturala sau religioasa, existenta unor conturi sau imprumuturi la banci, locul de stabilire al familiei etc. material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.
Nu mai bine plec si nu ma mai intorc in veci, desteptilor?
SOV, prea-curatul si neintinatul, a lucrat el maruntel si de neoprit in cateva domenii strategice ca sa aiba bani la batranete si datorita gravelor probleme pe care le are cu pasarica numita inimoara se odihneste acum la racoare....
Astept cu interes evolutia viitoare a actiunilor si Ordinelor emise de ANAF - perpelire placuta!
Daca nu ai carte si nu te duce capul stai acasa, nu da fuga sa te faci functionar la ANAF! Si daca o faci sa te manance ciorile!
Orice om sănătos la cap va boicota acest ordin MFP. Ordinele de ministru nu au de ce să fie aplicabile cetățenilor, ele nu sunt legi și ar trebui să se aplice doar pentru actvititatea internă a nstituțiilor din subordinea acelui minister. Cetățeanul nu e supus ordinelor de ministru.
Acești funcționari n-au decât să treacă la o activitate utilă societății și să depisteze persoane care au venituri în România și nu plătesc taxe, dar nu li se cuvine satisfacția de a vedea mii de cetățeni stând la cozi la ANAF.
Asta e, alta nu-i.
Alinierea legislației românești la cea europeană.
Românu-i român, însă. Când să se aplice legea în bătătura lui, dacă nu se găsește o portiță ( neapărat trebuie să fie una special pentru el), atunci e musai că ANAF ( nu ANAFUL nici ANAF-ul, că e agenție nu agent. Asta-i dedicată altora.) trebuia să-l găbjească mai întâi pe vecinul care, obligatoriu, are oi mai multe și mai cornute și care, dacă nu a fost găbjit, sigur a dat mită nesătuilor și ..., și..., și așa mai departe.
Baftă cu rezidența fiscală
Pana una alta, caz concret, parintii mei au fost prostiti de un functionar de la bcr sa cumpere niste actiuni, in locul unui depozit bancar normal. Dupa cateva zile, ai mei au vandut tot, platit penalitati la banca si retras banii. Anaf insa trimite anual citatii si amenintari cu amenda ca daca nu dompleteaza declaratia de venit pt investment-ul facut iese urat. Acum, Anaf, daca voi nu sunteti in stare sa comunicati cu celelalte institutii ale statului de ce hingheriti aiurea oameni batrani si bolnavi? Din prostie sau din nesimtire?