Imediat dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat ca o serie de afirmatii facute de Steven van Groningen (presedintele Patronatelor Bancare din Romania si CEO Raiffeisen Bank), ar fi afectat imaginea instantelor, seful Raiffeisen a transmis HotNews.ro ca nicio clipa Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) nu a urmarit prin scrisoarea transmisa CSM vreo imixtiune in actul de justitie. "Scrisoarea a fost trimisa cu intentia obiectiva de a releva solutii diamentral opuse date de instante in cazuri identice, in contextul existentei unei legislatii considerata a fi unitara", spune van Groningen.

Steven Van Groningen, CEO Raiffeisen BankFoto: AGERPRES

"Noi am plecat de la premisa ca judecand pe baza legislatiei existente, unitare, instantele vor oferi solutii la fel de unitare, contribuind la sporirea predictibilitatii pentru toate partile. In acest context reprezentantii CPBR au considerat oportun sa puna la dispozitie informatii si expertiza tehnica in ceea ce priveste functionarea produselor si serviciilor financiare, insa fara a avea intentia de a influenta actul de justitie. Acceptarea sau nu a unor asemenea propuneri, ramane, bineinteles, la discretia decidentilor privind desfasurarea unor asemenea programe.

Scrisoarea transmisa de CPBR catre CSM in acest sens a fost o corespondenta institutionala, fiind astfel regretabila interpretarea ca aceasta ar fi o opinie personala a presedintelui Consiliului Director al CPBR, asa cum s-a afirmat in sesizarea care a stat la baza raportului.

Nu in ultimul rand, privind afirmatia din Raportul intocmit de Inspectia Judiciara si dat publicitatii, in care se subliniaza (la pag. 8 si pag. 10) ca CPBR ar fi luat o pozitie publica fata de solutii pronuntate de instante, insistam asupra faptului ca adresa transmisa de CPBR catre CSM a fost una cu caracter strict institutional, ce nu a urmarit, in niciun fel, crearea de presiuni mediatice, publice sau de orice alta natura si ca aparitia pe un site a adresei cu caracter institutional nu a fost determinata de catre CPBR", arata oficialii Patronatelor Bancare.