Romania acorda un tratament nediscriminatoriu investitorilor straini din punct de vedere al tarii de origine a capitalului. Locatia strategica a tarii, apartenenta la Uniunea Europeana, forta de munca relativ bine educata, salariile competitive si resursele naturale abundente fac din Romania un spatiu de dorit pentru firmele care doresc acces pe piata europeana si pe cele asiatice. Investitorii din SUA au descoperit ocazii de business in domeniile tehnologiei informatiei, telecomunicatii, energie, servicii, productie si consum, se arata intr-un raport publicat de Departamentul de Stat al SUA. Raportul critica Parlamentul pentru actul legislativ arbitrar si impredictibil.

Raportul Departamentului de Stat al SUA este critic la adresa parlamentarilorFoto: Hotnews

Climatul investitional din Romania este mixt, iar potentialii investitori ar trebui sa fie foarte atenti atunci cand iau decizia de a investi. Guvernul roman a luat masuri in ultimii ani in vederea imbunatatirii administrarii fiscale si a colectarii, a crescut gradul de transparenta si sprijina un cadru juridic favorabil investitiilor straine. Un alt aspect pozitiv important a fost vanzarea unor participatii minoritare in mai multe intreprinderi de stat din sectoare-cheie, cum ar fi generarea si exploatarea energiei. Astfel, guvernul roman a impus firmele de stat la standarde sporite de guvernanta corporativa si a atras investitori internationali si a stimulat piata de capital ale Romaniei. Cu toate acestea, aplicarea legilor privind guvernanta corporativa in intreprinderile de stat este inegala. Privatizarile au stagnat atat in 2015 cat si in 2016.

Impredictibilitatea cadrului judiciar, legislativ, fiscal continua sa complice mediul de afaceri. In timp ce Guvernul actual a initiat modificari ale procedurilor care sa duca la un grad crescut de consultare cu partile interesate, continua sa recurga la Ordonante de urgenta pentru a trece legislatia din cauza dificultatilor pe care le-ar presupune trecerea in timp util prin parlament.

In plus, parlamentul de multe ori omite sa se consulte cu partile interesate si nu face analize de impact inainte de adoptarea legislatiei economice. Coruptia la toate nivelurile ramane endemica iar liderii politici nu au afisat o vointa politica coerenta necesara pentru a aborda cu eficienta Aplicarea inconsecventa a legilor existente, inclusiv cele legate de protectia drepturilor proprietatii intelectuale serveste ca un factor de descurajare a investitiilor, se mai arata in Raport.

Citeste aici Raportul complet al Departamentului de Stat.