Dati click pe imagine pentru a o mari.

Reducerea numarului nascutilor dupa 1990 a determinat scaderea populatiei tinere. Emanciparea femeii, urbanizarea, schimbarea comportamentului demografic al cuplurilor casatorite sunt doar cativa dintre factorii considerati raspunzatori de scaderea fertilitatii.
- Urmare directa a scaderii semnificative a natalitatii, in special dupa anul 1989, si a evolutiei situatiei economice, numarul copiilor inscrisi in gradinite a scazut constant. In anul scolar 2009/2010, s-au inregistrat 666.100 copii inscrisi in gradinite, iar in anul scolar 2014/2015 numarul copiilor a scazut la 559.000 copii. In paralel cu numarul copiilor din gradinite s-a redus si numarul gradinitelor, de la 1697 (in anul scolar 2009/2010) la 1205 gradinite (in anul scolar 2014/2015).
- Numarul liceenilor s-a diminuat, de la 837.000 elevi, in anul scolar 2009/2010, la 727.000 mii elevi in anul scolar 2014/2015.Iar contractia se va accentua.
- In mare masura, rezultatele procesului educational sunt generate de dimensiunea si calitatile profesionale ale personalului didactic. Sistemul national de educatie dispunea, in anul scolar/universitar 2014/2015, de peste 244.600 de cadre didactice, dintre acestea 27.800 desfasurandu-si activitatea in invatamantul universitar. Cel mai mare numar de cadre didactice lucreaza in invatamantul primar si gimnazial, 123.100 cadre didactice (50,4% din totalul personalului didactic in anul scolar/universitar 2014/2015). Numarul personalului didactic este in scadere in toate nivelurile de educatie. In invatamantul primar si gimnazial, numarul cadrelor didactice s-a diminuat in anul scolar 2014/2015 cu peste 12.000 persoane fata de anul scolar 2009/2010.
- Gradul de cuprindere in invatamant reprezinta numarul total al elevilor dintr-o anumita grupa de varsta, indiferent de nivelul de educatie in care sunt cuprinsi, ca raport procentual din totalul populatiei rezidente din aceeasi grupa de varsta. In anul scolar/universitar 2014/2015 gradul de cuprindere scolara pentru populatia in varsta de 0-23 ani a fost de 73,7%. Pe judete, gradul de cuprindere a variat intre 114,6% (in Municipiul Bucuresti) si 44,6% (judetul Ilfov). Valoarea gradului de cuprindere in sistemul educational inregistrat in Municipiul Bucuresti se explica prin atragerea in unitatile scolare si universitare din capitala a unui numar mare de elevi din alte judete. In anul scolar 2014/2015 cel mai mare grad de cuprindere a fost inregistrat la ciclul primar, la grupa de varsta 6-10 ani, de 91,4%. Cel mai mic grad de cuprindere a fost inregistrat in cazul grupei de varsta 0-2 ani, din cadrul invatamantului anteprescolar (6,7%). In profil teritorial gradul de cuprindere pentru grupa de varsta 0-2 ani a oscilat intre 1,1% (judetul Giurgiu) si 12,5% (judetul Cluj).
- Una din cele mai grave probleme cu care se confrunta invatamantul din tara noastra este abandonul scolar, fenomen care genereaza efecte negative la nivel de individ si asupra intregii societati. Pe fondul scaderii veniturilor reale ale populatiei in perioada de tranzitie la economia de piata, a modificarilor inregistrate pe piata muncii, a unor discordante dintre programele educationale si specializarile solicitate de piata muncii, a modificarii comportamentale, preocuparea pentru cresterea nivelului de instruire si obtinerea unei calificari corespunzatoare cunoaste o tendinta de scadere, fapt relevat de cresterea abandonului scolar, mai ales in ciclul primar si gimnazial, dar si in invatamantul profesional.
- Motivatia abandonului scolar o reprezinta, cel mai frecvent, situatia economica precara, mediul familial dezorganizat, munca parintilor in strainatate si lipsa unor locurilor de munca atractive pentru tineri. In anul 2013/2014, rata abandonului scolar in invatamantul primar si gimnazial a fost de 1,5% (1,3% in invatamantul primar si 1,9% in invatamantul gimnazial). Cea mai mare valoare a ratei abandonului s-a inregistrat in invatamantul postliceal si de maistri de 7,9%. In cadrul invatamantului liceal si profesional, in anul scolar 2013/2014 rata abandonului a fost de 2,9%.
Dinamica populatiei prescolare si scolare pe judete, pana in anul 2060
Scaderea populatiei de varsta prescolara si scolara de 0-23 ani determina reducerea populatiei prescolare si scolare. Tendinta generala de reducere a populatiei de copii si tineri de 0-23 ani se reflecta diferit la nivelul grupelor de varsta din cadrul fiecarui judet datorita gradului de cuprindere pe grupe de varsta corespunzatoare, inregistrat in fiecare judet in anul scolar 2014/2015. In varianta constanta numarul populatiei rezidente prescolare si scolare de 0-23 ani ar urma sa cunoasca o diminuare, de la 3,7 milioane persoane in anul 2015, la 2,1 milioane persoane in anul 2060. Pe grupe de varste cea mai mare scadere ar urma sa se inregistreze la copiii de 3-5 ani (-45,4%). Cea mai mica scadere se va inregistra la grupa elevilor de 15-18 ani cu -39,9% (de la 692,9 mii elevi la 416,1 mii elevi). Pe sexe, scaderea populatiei prescolare si scolare ar fi mai mare pentru populatia rezidenta feminina (-42,6%) decat pentru cea masculina (-42,3%). In profil teritorial, scaderea populatiei prescolare si scolare va fi resimtita in toate judetele. Cele mai mici scaderi relative (sub 22,0%) se vor inregistra in judetele Ilfov (-21,6%) si Brasov (-20,7%). Judetul care ar inregistra cea mai mare diminuare a populatiei prescolare si scolare este judetul Gorj (-69,8%). Printre cele mai afectate judete de scaderea populatiei prescolare si scolare se vor numara judetele Botosani, Braila, Caras-Severin, Mehedinti, Olt si Valcea (cu peste -60,0%). Judetele mai putin afectate, care vor inregistra reduceri intre -23,0% si -30,0%, vor fi Bacau, Constanta, Neamt, Sibiu si Suceava.
Azi cifra e de max 3%.
Democratii au nenorocit tara si mediul rural.
Copiii de acolo de multe ori nu pot ajunge la o scoala amarata de tara pt. ca sau parintii sunt in sapa de lemn sau pt. ca scoala e prea departe si trebuie sa mearga 10 km pe jos prin viscol.
Darmite sa spere sa ajunga la liceu la oras, apoi studenti.....
Invatamantul a ajuns sa fie accesibil doar pt. cei cu bani.
Statul ar trebui sa garanteze si ca toti copiii nascuti or sa fie blonzi si cu ochii albastri si ca o sa aiba un IQ de minim 130. Atunci vom avea tone de copii.
si repet si eu asta ca e prea adevarata: "Inactiunea statului (si nu doar la nostru, in general) duce la adancirea problemei" si as putea completa: la adancirea tuturor problemelor... asta e doar una dintre ele.
Scaderea natalitatii, saracie ca abia ai ce manca tu si plati chiria tu , dapai sa mai au si un copil.
Si cu toate astea agentii imobiliari anunta scumpiri peste scumpiri la preturile caselor. O sa va intrebati care e legatura, nici smecherii imobiliari nu vad nici o legatura intre aceste "variabile". Dupa spusele lor in momentul in care va exista un singur tanar in Romania preturile caselor vor tinde spre infinit. Deci, dupa logica lor, daca toata populatia va avea peste 75 de ani(si gata sa ... lase mostenire casa) Romania va avea cea mai infloritoare piata imobiliara din lume. De ce? Pentru ca asa vrea muschiul lor, ptr ca daca toate casele se mostenesc si nimeni nu mai cumpara, pretul este cat vor ei(adica infinit).
Cine cumpara case in orice economie de piata? Tinerii sau batranii?
Cand creste numarul de batrani ce se intampla? Nu cumva cresc mostenirile?
Cand scade numarul de tineri ce se intampla? Oare nu scade cererea pe piata imobiliara?
Numai un agent imobiliar nu vede asta(sau poate un proprietar frustrat ca nu vinde).
In plus, fara depolitizarea invatamantului nu se poate avea educatie de calitate.
Asociata "Smecher de Smecher" precizeaza:
1) toate articolele de genul asta ca si cele prin care s-a anuntat ca 17% din case stau goale nu sunt bazate pe informatii reale luate de la agenti imobiliari
2) singurii care stiu cati tineri sunt in Romania sunt agentii imobiliari, pentru ca ei sunt sunati de tineri cand vor sa inchirieze si sa cumpere;
3) numai agentii imobiliari stiu cat copii se nasc si cati nu se nasc
4) agentii imobiliari stiu ca s-au nascut zeci de milioane de copii in ultimul an dar statul nu vrea sa recunoasca
5) agentii imobiliari stiu cati tineri romani au sub 35 de ani si anume intre 100 si 200 de milioane;
6) agentii imobiliari stiu din surse sigure ca vin studentii: anul acesta vor veni pe putin 500 de milioane; informatiile din presa ca e cel mai mic numar de absolventi de liceu cu bac luat sunt minciuni pentru ca nu sunt avizate de agentii imobiliari
7) agentii imobiliari someaza toate institutiile de presa sa nu mai publice informatii care privesc tinerii si piata imobiliara fara sa primeasca aprobarea asociatiei "Smecher de Smecher".
Semnat,
Unu' smecher.
1) cererea este foarte mare, daca nu chiar IMESA, orice informatie care spune ca nu sunt tineri, ca nu sunt studenti, ca nu are cine sa cumpere case este clar o incalcare a axiomei noastre "cererea depaseste oferta"
2) oferta este mica, extrem de mica, informatia ca sunt case goale este o dezinformare neaprobata de asociatia noastra
3) tinerii trebuie sa stie axioma noastra "cererea depaseste oferta" si sa-si ia toate informatiile de la agentii imobiliari, singurii care stiu situatia din tara, presa si institutiile de statistica nu le da informatii corecte
4) VIN STUDENTII!!! la asociata "Smecher de Smecher" avem informatii de pe Snapchat confirmate si pe Skype de niste utilizatori de Facebook care spun ca proprietarii se baricadeaza in casa de frica studentilor. Orasele centre universitare sunt asaltate de hoarde de studenti care in unele cazuri depasesc miliarde de oameni.
Traiasca Republica Imobiliara Romanica!
Acum se vad "roadele" - depopularea - exterminarea, Holocaustul facut pe poporul roman care ar fi trebuit sa fie la 30 milioane de locuitori!
-Persoane decedate in RO: 250.000