Doua prevederi legale noi, una in zona declararii platilor restante si alta legata de evidenta mijloacelor de transport. Ce aduc ele nou

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 2 septembrie 2016, 15:28 Economie | Finanţe & Bănci


Consultantul fiscal Adrian Benta
Foto: Hotnews
Guvernul a publicat recent in Monitorul Oficial o Ordonanta din zona procedurilor declarative - declararea platilor restante, iar Finantele au publicat un Ordin al ministrului cu privire la evidenta mijloacelor de transport aflate in sfera impozitarii la directiile de specialitate locala. Este registrul cu inregistrarea numerelor de contracte cand se vand mijloacele de transport.

Prin OMFP nr. 1578/2016, se aproba urmatoarele formulare:   "Registrul de evidenta a mijloacelor de transport supuse inmatricularii/inregistrarii (REMTII)" model 2016 ITL -053 si  "Contractul de instrainare-dobandire a unui mijloc de transport" model 2016 ITL -054.

 • De asemenea, se aproba "Protocolul-cadru de cooperare privind schimbul de informatii" dintre organele fiscale locale si organele competente privind inmatricularea/inregistrarea/radierea mijloacelor de transport.
 • Ordinul vine in aplicarea pct. 101 din HG nr. 01/2016 privind normele metodologice pentru noul Cod fiscal, din care reamintim cateva aspecte.
 •  Astfel, normele stabilesc ca la nivelul fiecarui organ fiscal al comunei, al orasului, al municipiului,  se instituie si se conduce Registrul de evidenta a mijloacelor de transport supuse inmatricularii/inregistrarii. Registrul, formular tipizat, se tine in format letric sau in format electronic, potrivit capacitatii administrative de care dispune organul fiscal local. La nivelul municipiului Bucuresti, registrul se instituie si se conduce la nivelul organului fiscal local al sectorului.
 • In cazul unui proprietar, persoana fizica sau persoana juridica, de mijloc de transport care face obiectul inmatricularii/inregistrarii in Romania si care instraineaza/dobandeste mijlocul de transport prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege, organul fiscal are obligatia inregistrarii actului de instrainare-dobandire in acest registru.
 • Actul de instrainare-dobandire a mijlocului de transport, in cazul in care ambele parti au domiciliul fiscal in Romania, se prezinta de persoana care instraineaza, in original, precum si 4 fotocopii ale acestuia, cu mentiunea ¬conform cu originalul¬. 
 •  Organul competent cu inmatricularea/inregistrarea/radierea mijloacelor de transport transmite, anual, in format electronic, organului fiscal local o situatie centralizatoare a radierilor/inmatricularilor/inregistrarilor mijloacelor de transport. Periodicitatea comunicarii informatiilor poate fi lunara.
Organele fiscale locale transmit, in conditii de reciprocitate, informatiile inregistrate in evidenta proprie in luna precedenta:
a) conform intelegerii partilor, catre organele competente cu inmatricularea/inregistrarea/radierea mijloacelor de transport;
b) catre organele fiscale in a caror raza teritoriala isi au domiciliul contribuabilii dobanditori de mijloace de transport sau in care si-au schimbat domiciliul sau resedinta contribuabilii proprietari de mijloace de transport.

Pentru realizarea schimbului de informatii dintre organele fiscale locale si organele competente cu inmatricularea/radierea mijloacelor de transport se pot incheia protocoale pentru a optimiza si eficientiza schimbul de informatii. Schimbul de informatii este reciproc si se face utilizand orice canale de comunicare.

 Prin OG nr. 22/2016, se aduc cateva modificari OUG nr. 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata, act normativ ce obliga persoanele juridice, indiferent de forma de organizare si de tipul de proprietate, sa organizeze evidenta obligatiilor de plata si evidenta creantelor, pe termene scadente, catre orice creditor si de la orice debitor.

Persoanele juridice au obligatia de a intocmi situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenta, daca scadenta este clar specificata, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica cu sediul in Romania, care va cuprinde:
 •  elemente de identificare a calitatii de debitor: denumirea, sediul social si codul fiscal; denumirea, sediul social si codul fiscal ale creditorului; numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie platita creditorului;
 • elemente de identificare a calitatii de creditor: denumirea, sediul social si codul fiscal; denumirea, sediul social si codul fiscal ale debitorului; numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie incasata de la debitor.

 Situatia se va depune prin internet la adresa dedicata in acest scop, in vederea includerii in procedura de compensare a datoriilor neplatite la termenele scadente.

Ordonanta actualizeaza si valoarea amenzilor pentru neindeplinirea prevederilor legale, si retinem faptul ca reprezinta contraventii, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, urmatoarele fapte:
 • netinerea si neactualizarea de catre persoana juridica, a evidentei obligatiilor de plata si a evidentei creantelor, pentru care amenda este de la 500 la 1.000 lei;
 • netransmiterea de catre persoana juridica, prin internet la adresa dedicata in acest scop a situatiei, ce se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei;
 • nerespectarea indatoririlor referitoare la confidentialitatea informatiilor, datelor si situatiilor, cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei. Material realizat de consultantul fiscal Adrian Benta


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4712 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Simplificare administrativa (Vineri, 2 septembrie 2016, 16:32)

  12_utilizator [utilizator]

  Asta se inscrie la capitolul simplificarea activitatilor administrative din programul de guvernare si cresterea competitivitatii Romaniei. Sa nu fiu inteles gresit: sigur Primul ministru si ministrii doresc acesta simplificare, doar ca la nivelele de mai jos niste functionari limitati si perniciosi pentru tara isi autogenereaza subiecte si posibilitati de amenda si spaga. Ei, sefii, fiind prea competenti, nu vad asta si semneaza. Apoi noi toti ne supunem. Tragedia este ca lucrurile astea deja se raporteaza si la fisc si la politie...pfffff
  • +1 (3 voturi)    
   va mai fi nevoie de inca un OMFP (Vineri, 2 septembrie 2016, 16:54)

   tropotaru [utilizator] i-a raspuns lui 12_utilizator

   ca sa stie contribuabilul unde sa trimita situatiile specificate aici: "Situatia se va depune prin internet la adresa dedicata in acest scop".

   Pana atunci contribuabilul poate fi amendat fara nicio problema, cu exceptia cazului in care trimite situatiile la toate adresele de internet posibile.
 • -1 (1 vot)    
  compensari (Vineri, 2 septembrie 2016, 18:40)

  eugen6215 [utilizator]

  Din cate stiu ceva de genul asta exista de multi ani !Legal, ca practic nu se urmareste asa ceva de nimeni.Desi eu cred ca ar fi util pt toata lumea, inclusiv pt compensari in 3.
  • +1 (1 vot)    
   nu, nu exista (Vineri, 2 septembrie 2016, 23:56)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

   Sub forma declaratiei nominale per tert, pasibila de amenda pentru nedepunere.

   Cum m. m.-sii cele mai retardate si retrograde masuri economice le iau fix cei de dreapta, nu stiu.
 • +1 (1 vot)    
  mda (Vineri, 2 septembrie 2016, 23:52)

  Nevermind [utilizator]

  Inca o declaratie. Numarul de la pantofi nu-l vreti?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by