
Anul trecut, Romania a inregistrat a doua crestere economica din UE de 3,8%, fiind vicecampionii performantei economice, dupa Slovacia. Cu toate acestea, o cercetare publicata miercuri de INS, referitoare la nivelul calitatii vietii, arata o situatie deloc imbucuratoare. De pilda, una din trei familii au avut restante repetate la plata utilitatilor si intretinere, cauzate in principal de lipsa banilor. Cele mai frecvente restante au fost la energia electrica (54,6% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (53,2%) si abonamentul telefonic (34,1%).
Vezi in text 15 aspecte esentiale legate de calitatea vietii in Romania anului 2015 si citeste in final lucrarea INS.- In primul rand, sa spunem ca cele mai numeroase familii sunt cele de pensionari (43,7%). Familiile formate din salariati sunt in proportie de 37,4%.
- Familiile care au in componenta copii dependenti(in acceptiunea Anchetei Calitatii Vietii, copii dependenti se considera toate persoanele cu varsta mai mica de 18 ani care se afla in intretinerea gospodariei) reprezinta 31,4% din totalul gospodariilor, pe cand cele fara copii dependenti sunt de peste 2 ori mai numeroase.
- Una din trei familii au prezentat restante repetate la plata utilitatilor si intretinere, cauzate in principal de lipsa banilor. Dintre platile pentru care s-au inregistrat restante in cursul anului 2015, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrica (54,6% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (53,2%) si abonamentul telefonic (34,1%). Ponderi reduse s-au inregistrat la restantele pentru rate la imprumuturi1 (9,1%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plati care sanctioneaza mai sever nerespectarea termenelor de plata. Familiile de someri se afla in situatia cea mai dificila, ponderea celor care nu si-au putut plati la timp sumele datorate fiind de 49,3%, proportie mai mare fata de celelate categorii de gospodarii. Fenomenul restantelor este de asemenea mai raspandit in cazul gospodariilor cu copii si mai ales al celor monoparentale (48,8%) sau in cazul gospodariilor de 2 adulti cu 3 sau mai multi copii in intretinere (46,0%).

- Aproape jumatate din gospodarii (46,6%) afirma ca suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 85,2% din totalul gospodariilor.
- O treime din gospodarii considera ca pot efectua cheltuielile curente cu un venit banesc net lunar minim cuprins intre 1001 lei si 2000 lei, dar ceva mai mult de jumatate dintre gospodarii au nevoie de cel putin 2000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Aproape un sfert din gospodarii considera ca venitul necesar acoperii cheltuielilor curente ar trebui sa fie chiar mai mare de 3000 lei lunar. Dintre gospodariile urbane, aproape 64% declara ca ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depasesc 2000 lei lunar.

- Imprumuturile, ca instrument financiar, sunt folosite de 9% dintre gospodarii, iar ele au fost contractate in principal pentru: cumpararea in rate a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipament tehnic si electronic etc, (43,6%) si plata cheltuielilor pentru imbunatatirea, repararea, renovarea locuintei (41,6%). In proportii mult mai mici, gospodariile au contractat imprumuturi in alte scopuri, cum ar fi: achitarea unor cheltuieli legate de sanatate (4,9%), pentru investitii (4,2%) si pentru educatie si ingrijirea copiilor (3,4%). Imprumuturile sunt mai des utilizate de catre gospodariile din mediul urban (11,9% fata de 5,4% la gospodariile din rural).
- Locuinta reprezinta un element foarte important in definirea standardului de viata al unei gospodarii. In anul 2015, in marea lor majoritate (98,7%), gospodariile ocupa locuinta in calitate de proprietar sau cu titlu gratuit. Ponderea gospodariilor chiriase este mai mare cu 1,9 puncte procentuale in mediul urban fata de mediul rural. Dupa satutul ocupational al capului gospodariei se constata ponderi mai mari ale chiriasilor in cazul familiilor conduse de someri. (5,1%).
- Circa 40% din totalul gospodariilor au obtinut locuinta pe care o ocupa in perioada 1971-1990, peste acest nivel situandu-se gospodariile din mediul urban (43,1%).
- In mediul rural, peste 2 din 5 gospodarii traiesc in locuinte construite inainte de anul 1971.
- Ponderea locuintelor noi, construite dupa anul 2000, este de doar 17,6% pe total, fiind mai mare in zonele urbane (21,8%) fata de cele rurale (12,2%).
- Existenta baii/ dusului si a grupului sanitar. In anul 2015, pe total, ponderea gospodariilor dotate cu baie/dus a fost de 68,7% iar a celor cu grup sanitar de 67,1%. Pe medii de rezidenta, diferentierile sunt foarte pronuntate la ambele tipuri de utilitati, in principal din cauza slabei dezvoltari a sistemului public de alimentare cu apa si a sistemului de canalizare si epurare a apelor uzate in localitatile rurale, fata de cele urbane.
- Peste 60% din gospodariile rurale NU beneficiaza de avantajele oferite de existenta unei bai si a grupului sanitar in interiorul locuintei.
- O gospodarie din sapte se confrunta cu una sau mai multe probleme serioase privind locuinta. Printre cele mai frecvente probleme care afecteaza calitatea locuirii se afla cele privind deteriorarea peretilor, podelelor, tocurilor de ferestre (59,5% din totalul gospodariilor care reclama existenta unor probleme ale locuintei) si igrasia din pereti, podele sau fundatia casei (48,7%).
- Ponderile gospodariilor cu probleme ale locuintei sunt mai mari decat in urban, mai ales cele legate de deteriorarea peretilor, podelelor sau ferestrelor si de igrasie.
- In gospodariile de agricultori lipsa resurselor financiare face ca masina de spalat rufe sa nu existe in dotarea a 30,8% din gospodarii. Absenta computerelor se constata mai ales la gospodariile de someri (43,6%) si agricultori (36,2%).
apoi platesc taxe ani de zile si se intreaba de ce sunt furati si nu se face nimic.
probabil daca ar fi fost si chiriile mai decente s-ar muta multi cu chirie toata viata cum e prin vest, altfel o chirie este 200-300 euro, mai mult decat salariul minim
Fă comparație cu Norvegia, unde dintr-un salariu de 4.500 de euro nu ai nevoie de mai mult de 2.500 pentru cheltuielile curente, iar restul de 2.000 poți să-i aduni lună de lună. Într-un supermarket din România, prețurile sunt cam la 80-90% din nivelul celor de la Tesco și peste nivelul celor din Germania, deși în euro salariile sunt de 4-5 ori mai mici în România.
-Basexul si el ehei cate a mai promis.
Asta cu ”fără nuanțe” e propagandă bolșevică de cea mai proastă calitate.
Geniala gandire ai nene.
Deh, aicea am ajuns daca "boierii" nostri scoliti pe la Paris n-au fost capabili decit sa-si vinda recoltele de griu si sa se certe intre ei.
In dec. 1989 Romania a trecut din teroarea politica in teroarea economica, mult mai greu de suportat pt. milioane de romani.
Regimul RSR tragea romanilor 10 pumni in cap pe zi; democratii de 26 ani le trag 100.
Daca dumitale iti este bine azi in RO, ai mare noroc. Sau poate nu traiesti in RO ca sa stii ce e aici.
Se fura si inainte , dar de frica CC al PCR nu depaseau anumite limite; targul facut la revolutie a fost la modul " faceti si ziceti ca noi si puteti sa va opriti mai mult din ce furati!".
Poporul Roman habar nu a avut ce i s-a intamplat in '89 pentruca generatia care a facut '89 posibil a fost zdrobita definitiv in '90 si '91 cu marele aport al muncitorilor si minerilor Romani.
Contracte atat de comice ca daca nu ar fi tragice am rade generatii intregi de ele..! Dar presupun ca socul e inca prea mare pentru acest popor incapabil sa inteleaga ca a fost prostit de o mana de ciumpalaci smecheri (care au folosit intotdeauna aceeasi placa "nu noi, aia dinaintea noastra" si "vom face, vom lua masuri " exact inainte de alegeri")!
Ce mai pomeniti atata guvernarea pre '89? A fost deficitara si falimentara: pe toate planurile, politicile acelei guvernari nu aveau cum sa tina decat intr-un stat totalitar (asa cum era si guvernarea pre '89).
Si, fara suparare, dar cate din cele 5 milioane de locuri de munca sunt bine platite? migratia fortei de munca nu se face ca dispar locurile de munca, ci pentruca locurile de munca de aici sunt prost platite (raportat la o viata decenta) . Oamenii care culegeau capsuni in Spania , ar fi primit aici mult mai putin bani pe aceeasi munca. Medicii care pleaca din RO pleaca pentruca aici nu au coditii de niciun fel, nu pentruca nu exista locuri de munca aici. Faceti diferenta! Nu incercati sa manipulati
Nu manipulez nimic, nu manipulez pe nimeni.
Nu mi e dor de Ceau (niciunui roman intreg la cap nu i este dor de Ceau si teroare) dar saracia de azi este de multe ori mai mare decat saracia din 1989.
In 89 apartamentele erau reci dar nu erau mii de oameni ai strazii ca azi; pita era pe cartela, dar de bine de rau, multi romani aveau mancarea in frigider.
Rectificare - Majoritatea medicilor de aici pleaca pt. ca un medic rezident ARE LEAFA FEMEII DE SERVICIU. Paradoxal, dar intelectualii erau mai respectati in RSR de catre activistii PCR decat sunt azi de activistii democrati.
Raport Com.European 2015: cca 67% din romani se indreapta catre saracie cu excludere sociala.
Genul asta de informatie, ca sunt multi batrani in Romania este foarte periculoasa pentru mintea inocenta a tinerilor. Acestia ar putea sa inteleaga ca va creste numarul de case mostenite si deci oferite spre vanzare. Ei ar putea sa inteleaga ca oferta va fi mult mai mare decat cererea pe piata imobiliara. Lucru extrem de pericolos! Tinerii nu au voie sa stie asa ceva, le-ar putea afecta comportamentul. Singurul lucru pe care trebuie sa il stie tinerii este ca "cererea depaseste oferta" si "preturile vor creste" astfel incat atunci cand vin la vizionari de apartamente ei sa fie foarte speriati si sa cumpere imediat.
Asociatia noastra lucreaza intens la revenirea la atmosfera anului 2008 cand oameni speriati se plimbau cu sacosele de bani in mana ca sa cumpere case. Vom mari productia de anunturi false si numarul de agenti pe teren care vor suci mintile tinerilor.
Avem aceleași prețuri, dar suntem sleiți de impozite... ăsta este adevărul
numai daca ai part time sau 2 ore pe zi poti face sub cei 1000 euro neimpozitabili
cu restul sunt de acord, preturi ca in vest, salarii ca in est
doamne ajuta daca trecem vreodata si noi la moneda euro, ca vom muri de foame la propriu
Iar am fi fost pe ultimul loc.