Calitatea vietii in Romania anului 2015. O familie din trei inregistreaza restante la plata utilitatilor/Peste 60% din casele de la tara au toaleta in curte/Una din sapte familii are cu cel putin o problema serioasa cu locuinta

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 8 septembrie 2016, 9:54 Economie | Finanţe & Bănci


O gospodarie din sapte are cel putin o problema serioasa cu locuinta
Foto: sxc.hu
Anul trecut, Romania a inregistrat a doua crestere economica din UE de 3,8%, fiind vicecampionii performantei economice, dupa Slovacia. Cu toate acestea, o cercetare publicata miercuri de INS, referitoare la nivelul calitatii vietii, arata o situatie deloc imbucuratoare. De pilda, una din trei familii au avut restante repetate la plata utilitatilor si intretinere, cauzate in principal de lipsa banilor. Cele mai frecvente restante au fost la energia electrica (54,6% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (53,2%) si abonamentul telefonic (34,1%). Vezi in text 15 aspecte esentiale legate de calitatea vietii in Romania anului 2015 si citeste in final lucrarea INS.
 • In primul rand, sa spunem ca cele mai numeroase familii sunt cele de pensionari (43,7%). Familiile formate din salariati sunt in proportie de 37,4%.
 • Familiile care au in componenta copii dependenti(in acceptiunea Anchetei Calitatii Vietii, copii dependenti se considera toate persoanele cu varsta mai mica de 18 ani care se afla in intretinerea gospodariei) reprezinta 31,4% din totalul gospodariilor, pe cand cele fara copii dependenti sunt de peste 2 ori mai numeroase.
 • Una din trei familii au prezentat restante repetate la plata utilitatilor si intretinere, cauzate in principal de lipsa banilor. Dintre platile pentru care s-au inregistrat restante in cursul anului 2015, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrica (54,6% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (53,2%) si abonamentul telefonic (34,1%). Ponderi reduse s-au inregistrat la restantele pentru rate la imprumuturi1 (9,1%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plati care sanctioneaza mai sever nerespectarea termenelor de plata. Familiile de someri se afla in situatia cea mai dificila, ponderea celor care nu si-au putut plati la timp sumele datorate fiind de 49,3%, proportie mai mare fata de celelate categorii de gospodarii. Fenomenul restantelor este de asemenea mai raspandit in cazul gospodariilor cu copii si mai ales al celor monoparentale (48,8%) sau in cazul gospodariilor de 2 adulti cu 3 sau mai multi copii in intretinere (46,0%).
 • Aproape jumatate din gospodarii (46,6%) afirma ca suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 85,2% din totalul gospodariilor.
 • O treime din gospodarii considera ca pot efectua cheltuielile curente cu un venit banesc net lunar minim cuprins intre 1001 lei si 2000 lei, dar ceva mai mult de jumatate dintre gospodarii au nevoie de cel putin 2000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Aproape un sfert din gospodarii considera ca venitul necesar acoperii cheltuielilor curente ar trebui sa fie chiar mai mare de 3000 lei lunar. Dintre gospodariile urbane, aproape 64% declara ca ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depasesc 2000 lei lunar.

 • Imprumuturile, ca instrument financiar, sunt folosite de 9% dintre gospodarii, iar ele au fost contractate in principal pentru: cumpararea in rate a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipament tehnic si electronic etc, (43,6%) si plata cheltuielilor pentru imbunatatirea, repararea, renovarea locuintei (41,6%). In proportii mult mai mici, gospodariile au contractat imprumuturi in alte scopuri, cum ar fi: achitarea unor cheltuieli legate de sanatate (4,9%), pentru investitii (4,2%) si pentru educatie si ingrijirea copiilor (3,4%). Imprumuturile sunt mai des utilizate de catre gospodariile din mediul urban (11,9% fata de 5,4% la gospodariile din rural).
 • Locuinta reprezinta un element foarte important in definirea standardului de viata al unei gospodarii. In anul 2015, in marea lor majoritate (98,7%), gospodariile ocupa locuinta in calitate de proprietar sau cu titlu gratuit. Ponderea gospodariilor chiriase este mai mare cu 1,9 puncte procentuale in mediul urban fata de mediul rural. Dupa satutul ocupational al capului gospodariei se constata ponderi mai mari ale chiriasilor in cazul familiilor conduse de someri. (5,1%).
 • Circa 40% din totalul gospodariilor au obtinut locuinta pe care o ocupa in perioada 1971-1990, peste acest nivel situandu-se gospodariile din mediul urban (43,1%).
 • In mediul rural, peste 2 din 5 gospodarii traiesc in locuinte construite inainte de anul 1971.
 • Ponderea locuintelor noi, construite dupa anul 2000, este de doar 17,6% pe total, fiind mai mare in zonele urbane (21,8%) fata de cele rurale (12,2%).
 • Existenta baii/ dusului si a grupului sanitar. In anul 2015, pe total, ponderea gospodariilor dotate cu baie/dus a fost de 68,7% iar a celor cu grup sanitar de 67,1%. Pe medii de rezidenta, diferentierile sunt foarte pronuntate la ambele tipuri de utilitati, in principal din cauza slabei dezvoltari a sistemului public de alimentare cu apa si a sistemului de canalizare si epurare a apelor uzate in localitatile rurale, fata de cele urbane.
 • Peste 60% din gospodariile rurale NU beneficiaza de avantajele oferite de existenta unei bai si a grupului sanitar in interiorul locuintei.
 • O gospodarie din sapte se confrunta cu una sau mai multe probleme serioase privind locuinta. Printre cele mai frecvente probleme care afecteaza calitatea locuirii se afla cele privind deteriorarea peretilor, podelelor, tocurilor de ferestre (59,5% din totalul gospodariilor care reclama existenta unor probleme ale locuintei) si igrasia din pereti, podele sau fundatia casei (48,7%).
 • Ponderile gospodariilor cu probleme ale locuintei sunt mai mari decat in urban, mai ales cele legate de deteriorarea peretilor, podelelor sau ferestrelor si de igrasie.
 • In gospodariile de agricultori lipsa resurselor financiare face ca masina de spalat rufe sa nu existe in dotarea a 30,8% din gospodarii. Absenta computerelor se constata mai ales la gospodariile de someri (43,6%) si agricultori (36,2%).Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5562 vizualizari

 • -2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 septembrie 2016, 10:07)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Sunt in RO si betivani..... (Joi, 8 septembrie 2016, 11:57)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

   ....dar si milioane de "victime de sistem": oameni dat in somaj din cauza desfiintarilor fabricilor/institutiilor, pensionarii cu sub 1000 lei (80%), cei cu handicap, si, de ce nu, "saracii cu job". Sa nu generalizam.
  • +2 (2 voturi)    
   iar la alegeri (Joi, 8 septembrie 2016, 12:08)

   zzztop [utilizator] i-a raspuns lui

   jumate se duc pentru o sacosa jumate goala cu sigla unui partid sau nu se duc pentru ca timpul lor este prea important ca sa iroseasca jumate de ora o data la patru ani. daca s-ar deschide un mall ar fi claie-gramada.

   apoi platesc taxe ani de zile si se intreaba de ce sunt furati si nu se face nimic.
 • +6 (8 voturi)    
  mda (Joi, 8 septembrie 2016, 10:10)

  SoulSearcher [utilizator]

  pe scurt: suntem saraci, dar macar avem casele noastre.

  probabil daca ar fi fost si chiriile mai decente s-ar muta multi cu chirie toata viata cum e prin vest, altfel o chirie este 200-300 euro, mai mult decat salariul minim
  • +1 (1 vot)    
   Veniturile ar trebui să fie decente, nu chiriile. (Vineri, 9 septembrie 2016, 2:28)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Tu realizezi ce înseamnă un salariu mediu de 400 de euro pe lună și 20% TVA plătit la tot ce cumperi? Chiar dacă valoarea locuinței ar fi echivalentă cu chiria plătită timp de 25 - 40 de ani, cum se întâmplă în Anglia sau în Germania, chiria tot nu ar fi o opțiune. Foarte multe familii care muncesc în România sunt practic asistate financiar de rude din străinătate, altfel nu reușesc să-și acopere cheltuielile, deși muncesc.

   Fă comparație cu Norvegia, unde dintr-un salariu de 4.500 de euro nu ai nevoie de mai mult de 2.500 pentru cheltuielile curente, iar restul de 2.000 poți să-i aduni lună de lună. Într-un supermarket din România, prețurile sunt cam la 80-90% din nivelul celor de la Tesco și peste nivelul celor din Germania, deși în euro salariile sunt de 4-5 ori mai mici în România.
 • +5 (7 voturi)    
  Are și PSD o vină. (Joi, 8 septembrie 2016, 10:28)

  asavreau [utilizator]

  La alegerile din 2000 PSD au făcut promisiuni aberante ca;iertarea datornicilor de plata datoriilor, rebranșare gratuită,fapt ce a determinat ca și alții să nu mai plătească utilitățile(că nu erau fraieri!).Nu au făcut nimic(PSD),dar tăvălugul datoriilor a pornit.În țară(provincie cum spun unii)multe societăți furnizoare de utilități au intrat în faliment și multe sisteme de termoficare au ajuns la fier vechi,dispărând termoficarea multor orașe.În București a continuat dezmățul,dr.Oprescu,în spirit și simțire pesedistă a promis și el căldură gratis.Și acum încep bucureștenii să aibă căldură gratis.Vara.De la soare.Au luat bucureștenii o leapșă prins votarea lui Firea!Vor tremura de frig și vor sta nespălați.Și-o merită.
  • -5 (9 voturi)    
   Nu-s pro-Psd, dar.... (Joi, 8 septembrie 2016, 11:01)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   ....tara a fost jefuita si de Cdr (4 ani) si de Pdl (10 ani). Ai cam uitat.
   • +2 (4 voturi)    
    Nu au promis. (Joi, 8 septembrie 2016, 11:26)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    CDR,PDL,PNL nu au promis aberațiile PSD.Nu spun povești,am trăit acele vremi și am dovezi.Poate ești de stânga,cinste ție,dar PSD nu-i partid de stânga.Sunt mincinoși,mai periculoși decât Ceaușescu.Minciunile lor au distrus România.
    • -2 (6 voturi)    
     Nu ai fost tu pe faza (Joi, 8 septembrie 2016, 12:15)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     -Tzapul personal a promis ca aduce "15.000 specialisti" sa puna "tara pe roate". Si a desfiintat Valea Jiului, plus alte golanii.
     -Basexul si el ehei cate a mai promis.
     • +2 (2 voturi)    
      Ești fanatic. (Joi, 8 septembrie 2016, 13:14)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

      Credeam că ești de stânga,dar observ că ești fanatic.Discutăm de datorii la utilități și am spus că am dovezi că acestea au crescut din 2000,din cauza unor promisiuni electorale ale PSD,neonorate.
      • 0 (2 voturi)    
       Anti-politician fanatic (Joi, 8 septembrie 2016, 15:23)

       Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

       Doar in sensul asta. TOTI au facut ACELASI lucru de 26 ani. Fara nuante.
       • 0 (0 voturi)    
        Povești. CDR a plătit datoria din 1999, evitând (Vineri, 9 septembrie 2016, 2:33)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

        ”bulgarizarea”. Toată guvernarea lor pe asta s-a dus, pe recuperarea inepțiilor lui Văcăroiu, când înainte de 1996 rezervele BNR ajungeau în unele zile între 10 și 30 mil.euro, adică mai puțin decât au unele firme private.

        Asta cu ”fără nuanțe” e propagandă bolșevică de cea mai proastă calitate.
        • 0 (0 voturi)    
         Sunt bolsevic ? (Vineri, 9 septembrie 2016, 9:06)

         Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Harald

         Sunt bolsevic pt. ca afirm ca TOTI POLITICIENII post-decembristi (14 guverne) au jefuit la fel tara??? Ca mine gandesc multe milioane de romani.
         Geniala gandire ai nene.
   • 0 (2 voturi)    
    pro-PSD nu oi fi.. (Joi, 8 septembrie 2016, 16:47)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    ..,dar fara minte sigur esti!
 • +2 (4 voturi)    
  Vina lui Ceau (Joi, 8 septembrie 2016, 10:31)

  Toni_Romania [utilizator]

  Satana Ceausescu e de vina !
  • +10 (14 voturi)    
   ATI SPUS UN ADEVAR FARA SA VA DATI SEAMA (Joi, 8 septembrie 2016, 11:08)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Un tzaranoi aproape anlfabet s-a apucat sa industrializeze Romania - ce putea iesi din asta decit uzine fumegatatoare-bubuitoare ("macarale rid in soare argintii") care ne secatuiau resursele ca sa fabrice OTEL, OTEL si iar OTEL. Apoi blocuri strimbe, unde inghetai sau te coceai (functie de anotimp) - un fel de bordeie suprapuse. Singur sistemul de incalzire centralizata al Bucurestiului ar trebui sa le taie macaroana nostalgicilor - o veritabila aberatie tehnologica NEREFORMABILA (vezi multiple orase care au renuntat la asa ceva prin forta... saraciei).

   Deh, aicea am ajuns daca "boierii" nostri scoliti pe la Paris n-au fost capabili decit sa-si vinda recoltele de griu si sa se certe intre ei.
   • -3 (7 voturi)    
    Lasati domnule astea! (Joi, 8 septembrie 2016, 11:36)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

    Lasati domnule bazaconiile astea, ca multe milioane de romani traiesc de zeci de ori mai rau ca in 1990 ! (uite ca nu zic de 1989). Fata de 1990 preturile au crescut de mii de ori in timp ce lefurile au crescut de cateva ori, fata de 1990 au disparut CINCI MILIOANE de locuri de munca unde romanii castigau o paine cinstita, fiind azi nevoiti sa caute o paine amara in alte tari, multi lucrand la negru, ca de intors nu se mai pot intoarce.
    In dec. 1989 Romania a trecut din teroarea politica in teroarea economica, mult mai greu de suportat pt. milioane de romani.
    Regimul RSR tragea romanilor 10 pumni in cap pe zi; democratii de 26 ani le trag 100.
    Daca dumitale iti este bine azi in RO, ai mare noroc. Sau poate nu traiesti in RO ca sa stii ce e aici.
    • +5 (7 voturi)    
     PUMNI IN CAP ? (Joi, 8 septembrie 2016, 12:22)

     pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Sa va spun eu cum vine treaba: romanii isi trag singuri pumni in cap de cel putin 200 de ani. Drept e ca pumnii comunisti erau din fier, dar macar dupa 1990 am putut sa-i scuip - la propriu si la figurat. Precizare: traiesc in Romania si sint prea batrin (+ amintirile aferent) ca inghit memoria Dvs. foarte... selectiva (on purpose).
    • -1 (1 vot)    
     nu ati inteles nimic din ce se intampla in tara... (Joi, 8 septembrie 2016, 17:19)

     akillies [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     ..rezumat: niste frustrati politic(suspecti de sau chiar condamnati pentru spionaj pro-URSS), au reusit , cu ajutorul sistemului deja bine pus la punct de comunitsi in tara, sa deturneze o miscare populara si sa isi insuseasca (prin manipulare mediatica) dreptul de a conduce si de a decide soarta acestei tari.. In primii ani de dupa revolutie (pana in 1996) acesti comunisti cu apucaturi "democratice" si mai ales experti in "economia de piata" si "capitalism" au pus la cale distrugerea economiei Romaniei prin furturi si manipulari grosolane!
     Se fura si inainte , dar de frica CC al PCR nu depaseau anumite limite; targul facut la revolutie a fost la modul " faceti si ziceti ca noi si puteti sa va opriti mai mult din ce furati!".
     Poporul Roman habar nu a avut ce i s-a intamplat in '89 pentruca generatia care a facut '89 posibil a fost zdrobita definitiv in '90 si '91 cu marele aport al muncitorilor si minerilor Romani.
     Contracte atat de comice ca daca nu ar fi tragice am rade generatii intregi de ele..! Dar presupun ca socul e inca prea mare pentru acest popor incapabil sa inteleaga ca a fost prostit de o mana de ciumpalaci smecheri (care au folosit intotdeauna aceeasi placa "nu noi, aia dinaintea noastra" si "vom face, vom lua masuri " exact inainte de alegeri")!
     Ce mai pomeniti atata guvernarea pre '89? A fost deficitara si falimentara: pe toate planurile, politicile acelei guvernari nu aveau cum sa tina decat intr-un stat totalitar (asa cum era si guvernarea pre '89).
     Si, fara suparare, dar cate din cele 5 milioane de locuri de munca sunt bine platite? migratia fortei de munca nu se face ca dispar locurile de munca, ci pentruca locurile de munca de aici sunt prost platite (raportat la o viata decenta) . Oamenii care culegeau capsuni in Spania , ar fi primit aici mult mai putin bani pe aceeasi munca. Medicii care pleaca din RO pleaca pentruca aici nu au coditii de niciun fel, nu pentruca nu exista locuri de munca aici. Faceti diferenta! Nu incercati sa manipulati
     • 0 (0 voturi)    
      Bine ca (Vineri, 9 septembrie 2016, 9:03)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui akillies

      Bine ca ati inteles dv ce este in RO.
      Nu manipulez nimic, nu manipulez pe nimeni.
      Nu mi e dor de Ceau (niciunui roman intreg la cap nu i este dor de Ceau si teroare) dar saracia de azi este de multe ori mai mare decat saracia din 1989.
      In 89 apartamentele erau reci dar nu erau mii de oameni ai strazii ca azi; pita era pe cartela, dar de bine de rau, multi romani aveau mancarea in frigider.
      Rectificare - Majoritatea medicilor de aici pleaca pt. ca un medic rezident ARE LEAFA FEMEII DE SERVICIU. Paradoxal, dar intelectualii erau mai respectati in RSR de catre activistii PCR decat sunt azi de activistii democrati.
 • +7 (9 voturi)    
  Precizare (Joi, 8 septembrie 2016, 10:39)

  Toni_Romania [utilizator]

  De spus si ca cca 80% din romani au venit sub 1000 lei, la preturi de UE.
  Raport Com.European 2015: cca 67% din romani se indreapta catre saracie cu excludere sociala.
 • +2 (6 voturi)    
  Viata la tara (Joi, 8 septembrie 2016, 11:24)

  spirache [utilizator]

  La sat, exista agricultori care vor sa obtina profit din munca lor (legumicultura, pomicultura etc) si oameni care pun pe un petec de ogor porumb pe care il administreaza manual si de cele mai multe ori nu la timp. Exista gospodarii unde casele sunt ingrijite si au confortul lumii moderne si exista o majoritate a gospodariilor unde de fiecare data cand ploua noroiul fetid este la el acasa(fetid din cauza dejectiilor pasarilor). Daca in aceste din urma gospodarii, oamenii ar pune 5 pietre pe zi in curtea lor probabil ar avea-o pavata in oarece timp. Este rusinos sa mergi cu ziua. Toata lumea o stie. Este rusinos sa lasi ogorul de 50 de ari primit in 1990 necultivat. Dar exista solutii: prasesti doar capetele culturii. Nu e vorba de saracie, e vorba de imagine. Oare mai crede cineva ca la tara familia toata este angrenata in munca ogorului precum familia Moromete? De pilda, din ratiuni de imagine fetele familiilor (copile sau adolescente) nici macar nu au habar ca exista activitati agricole, spre deosebire fratii acestora. Nu stiu daca isi cumpara sau nu IPHONE 7, dar cunosc altceva: aproape toti agricultorii au descoperit erbicidul. Asta ar trebui sa fie un semn de dezvoltare, nu? Ideea este ca l-au descoperit cu multa pasiune cei saraci si cu pamant putin. Au aruncat cat colo sapele in detrimentul substantelor costisitoare. Si ce daca vor iesi pe minus dpdv economic, macar nu rade lumea de ei. Pastrarea IMAGINII= Arderea unor etape de deszvoltare= SARACIE!
  • 0 (4 voturi)    
   FOARTE BINE PUNCTAT (Joi, 8 septembrie 2016, 12:23)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Atit.
 • +6 (6 voturi)    
  pamflet (Joi, 8 septembrie 2016, 11:30)

  lenderDK [utilizator]

  In urma informatiile din acest articol si anume "cele mai numeroase familii sunt cele de pensionari (43,7%)" asociatia agentilor imobiliari "Smecher de Smecher" face urmatoarele precizari:

  Genul asta de informatie, ca sunt multi batrani in Romania este foarte periculoasa pentru mintea inocenta a tinerilor. Acestia ar putea sa inteleaga ca va creste numarul de case mostenite si deci oferite spre vanzare. Ei ar putea sa inteleaga ca oferta va fi mult mai mare decat cererea pe piata imobiliara. Lucru extrem de pericolos! Tinerii nu au voie sa stie asa ceva, le-ar putea afecta comportamentul. Singurul lucru pe care trebuie sa il stie tinerii este ca "cererea depaseste oferta" si "preturile vor creste" astfel incat atunci cand vin la vizionari de apartamente ei sa fie foarte speriati si sa cumpere imediat.

  Asociatia noastra lucreaza intens la revenirea la atmosfera anului 2008 cand oameni speriati se plimbau cu sacosele de bani in mana ca sa cumpere case. Vom mari productia de anunturi false si numarul de agenti pe teren care vor suci mintile tinerilor.
 • +4 (4 voturi)    
  Plata ipotecii si/sau a chiriei (Joi, 8 septembrie 2016, 11:46)

  MarsofEurope [utilizator]

  Daca va uitati mai atent la primul grafic, stam practic cel mai bine din Europa la plata ipotecilor si a chiriilor. Comparativ cu ceea ce articolul vrea neaparat sa scoata in evidenta (restantele la plata utilitatilor,etc), plata ipotecii e infinit mai relevanta. Deci putem foarte bine sa intoarcem statistica in cap si sa evidentiem ca la noi aproape nimeni nu e restant la ipoteci si chirii. Ca suntem restanti la plata telefonului? Pai astea-s probleme?? Uitati-va dintai ce probleme au altii....
 • +3 (5 voturi)    
  sărăcia impozitată la maxim... (Joi, 8 septembrie 2016, 11:47)

  PavelAnton1 [anonim]

  în Franța veniturile sub 1000 euro nu se impozitează.

  Avem aceleași prețuri, dar suntem sleiți de impozite... ăsta este adevărul
  • +2 (2 voturi)    
   mda (Joi, 8 septembrie 2016, 14:46)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui PavelAnton1

   pai in franta salariul minim este de 1300 euro...

   numai daca ai part time sau 2 ore pe zi poti face sub cei 1000 euro neimpozitabili
   cu restul sunt de acord, preturi ca in vest, salarii ca in est

   doamne ajuta daca trecem vreodata si noi la moneda euro, ca vom muri de foame la propriu
 • +2 (2 voturi)    
  Examen de capacitate (Joi, 8 septembrie 2016, 14:17)

  Yooo [utilizator]

  Noroc ca nu a fost vreunul din graficele astea la capacitate.
  Iar am fi fost pe ultimul loc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by