Necesarul de recapitalizare al firmelor care activeaza in Romania se ridica la aproximativ 11 miliarde de euro, din care sase miliarde de euro la companiile private cu capital strain, 4,5 miliarde de euro la societatile private cu capital romanesc si 0,5 miliarde de euro la companiile de stat, sustine prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu, citat de Agerpres. Georgescu s-a mai referit recent la subiectul subcapitalizarii firmelor rin Romania, aratandu-si ingrijorarea ca in legislatia romananunicaieri nu este prevazuta institutia statului care trebuie sa actioneze ca "persoana interesata" pentru capitalizarea sau dizolvarea firmelor cu pierderi care si-au consumat capitalul peste limitele legale.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNRFoto: Hotnews

"La nivelul economiei reale, necesarul actual de recapitalizare, pentru a se atinge 50% din capitalul social asa cum prevede legea, este de 11 miliarde de euro, din care sase miliarde la firmele cu capital strain, 4,5 miliarde la firmele private cu capital autohton si 0,5 miliarde de euro la companiile de stat", a declarat vineri Georgescu in cadrul unei conferinte pe teme de contabilitate.

Oficialul BNR s-a declarat preocupat de situatia financiara a societatilor comerciale care raporteaza pierderi financiare de multi ani la rand.

"Dincolo de blocajul pe care il produce in economie, decapitalizarea cronica diminueaza produsul intern brut, din cauza ca pierderea anihileaza o parte din valoarea adaugata bruta creata de societate in fiecare an", a subliniat Georgescu.

El a prezentat si datele aferente anului 2015 cu privire la rezultatele financiare ale companiilor romanesti.

Astfel, din 700.000 societati, au depus bilant doar 608.000, adica 85%. Din acestea, 14%, respectiv 84.000, au raportat ca au inregistrat un rezultat nul.

"Din cele 524.000 de firme care au inregistrat rezultat negativ sau pozitiv, cele cu profit sunt preponderente, 58%, respectiv 306.000 agenti economici, care au totalizat un profit de 17 miliarde de euro. Din acestea, statul detine numai 720 de firme cu un profit total de doua miliarde de euro", a subliniat reprezentantul BNR.

In opinia acestuia, este ingrijorator faptul ca 219.000 de firme, restul de 42%, au inregistrat pierderi de 8,5 miliarde de euro, din care 390 sunt societati de stat, cu 0,9 miliarde de euro pierdere, si 218.610 sunt companii private, cu un total al pierderilor de 7,6 miliarde de euro.

"Cauzele acestor situatii negative sunt multiple si contin, pe langa factori obiectivi specifici economiei de piata, numerosi factori subiectivi, care pornesc cu reglementari incomplete din Legea 31 privind societatile comerciale, continua cu multe brese in legislatia fiscala si includ comportamentele inadecvate ale unor antreprenori", a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.