Profesorul Daianu ataca direct problema deflatiei. Cred ca este singurul din BNR care nu se eschiveaza sa spuna ca atunci cand scad preturile ai deflatie si nu inflatie negativa, scrie Florin Citu pe blogul lui. Se intreaba daca ramanem in acest mediu cu preturi care scad pe termen lung. O intrebare importanta, in special pentru cineva din conducerea BNR. Opinia domniei sale prezinta cateva motive pentru care dinamica preturilor va ramane ori negativa, ori foarte aproape de zero in perioada urmatoare. Sunt de acord cu mare parte dintre ele. In plus profesorul Daianu reprezinta o voce solitara in BNR cand vine vorba despre ce trebuie sa faca banca centrala in perioada urmatoare.

florin cituFoto: Agerpres

"Aici domnia sa si cu mine gandim la fel, politica monetara trebuie sa ramana relaxata in continuare atat timp cat rata inflatiei, actuala si estimata, ramane sub tinta.

Opinia mea nu ar trebui sa fie ceva nou pentru cei care ma citesc dar este o schimbare in ton la BNR si aceasta trebuie notata. Chiar daca este, deocamdata, doar o voce solitara.

Aici se opresc lucrurile pe care la am in comun cu opinia profesorului Daianu. Vad doua probleme. Prima, nu exista nicio analiza a rolului politicii monetare din trecut in detereminarea evolutiei dinamicii preturilor. A doua, o economie libera nu produce natural inflatie*.

Intre motivele expuse de Daniel Daianu pentru rata scazuta a inflatiei nu se regaseste si politica monetara. Ciudat. Mai ales cand opinia vine de la cineva care lucreaza intr-o banca centrala. Este adevarat ca bancile centrale au abandonta total rolul formal al banilor in modelele lor. Acestea nu mai vad nicio valoare in analiza relatiei masa monetara preturi. Cel putin asa se comporta.

De ce ma intriga aceasta omisiune a politicii monetare din explicatia evolutiei dinamicii preturilor? Pentru ca eu cred, si este sustinut empiric, ca inflatia ( o dinamica a preturilor mai mare decat zero) este un fenomen monetar. Alfel spus, fara bani nu ai cum sa ai inflatie. Pentru a intelege ce se intampla cu dinamica preturilor pe termen mediu si lung in Romania, trebuie sa intelegem ce rol joaca politica monetara in economie. Pe termen lung politica monetara este neutra dar nu si pe termen scurt. In acelasi timp, termenul lung reprezinta un lung sir de termene scurte unul dupa altul.

Analiza rolului politicii monetare in determinarea preturilor este necesara si de preferat sa fie facuta in afara bancii centrale. Retorica BNR pana acum nu a facut decat sa prezinte politica monetara ca fiind optima. Desi realitatea, evolutia ratei de inflatie relativ la tinta, arata altceva. In 10 ani de regim de tintirea directa a inflatiei BNR a nimerit tinta intr-un singur an, iar si atunci in trecere. Cu toate aceastea, pana in momentul in care rata inflatiei a intrat sub tinta si a ramas acolo banca centrala credita politica monetara pentru scaderea ratei de inflatie (chiar daca inflatia ramanea peste tinta). Retorica s-a schimbat in momentul in care rata inflatiei a intrat sub tinta. Din acel moment politica monetara nu mai explica evolutia inflatiei. Rata inflatiei din acel moment nu mai era un fenomen monetar. Iar retorica BNR a fost pusa si mai mult in dificultate cand a aparut deflatia, preturile scad de la o perioada la alta. A mers pana acolo incat a negat ca o scadere de preturi inseamna deflatie si a venit cu ideea de “inflatie negativa”.

Este clar ca nu putem sa acceptam aceasta explicatie. Si din pacate implicit se regaseste si in opinia profesorului Daianu. Este imposibil sa credem ca politica monetara este responsabila doar pentru perioadele cand rata inflatiei scade dar se afla deasupra tintei iar situatiile cand scade si se afla sub tinta alti factori sunt responsabili. In plus, este bizar ca BNR nu recunoaste politica monetara ca explicatie principala a ratarii tintei de inflatie 10 ani la rand. Este bizar pentru ca BNR spune ca este singurul lucru pe care poate sa-l faca.

Eu avansez doua explicatii pe care le-am mai prezentat in detaliu, chiar si empiric, pe acest blog. Politica monetara implementata de BNR a urmarit mai multe obiective concomitent si nu avea cum sa duca rata inflatiei la tinta in astfel de conditii. Motivatia pentru un astfel de comportament poate sa fie lipsa independentei de politica sau chiar interes personal. Si, politica monetara implementata de BNR a fost prociclica iar dupa 2008 mult prea restrictiva pentru conditiile economice din Romania. Dobanzile mici din acest moment, la toate scadentele, nu arata ca politica monetara este astazi stimulativa ci din contra, arata ca a fost mult prea restrictiva in trecut.

Si in aceasta opinie redau, din nou, polticii monetare dar mai ales masei monetare rolul primordial in determinarea nivelului preturilor in economie. Pentru ca in caz contrar, daca politica monetara nu explica dinamica preturilor, atunci este evindent ca banca centrala trebuie desfiintata"

Comenteaza pe blogul lui Florin Citu.