Telefonia fixa continua sa piarda teren in Romania, potrivit unei cercetari a Institutului National de Statistica, publicata luni dupa amiaza. In 2015, romanii au sunat de pe telefonul fix cu un alt post fix mai putin cu 127 de milioane de minute decat in 2014. In schimb, numarul minutelor vorbite de pe mobil pe mobil a crescut la 15 miliarde de minute.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reamintim ca 1877 este anul in care a fost introdus in exploatare in Bucuresti primul "telegraf vorbitor" (telefonul) de firma Teirich & Leopolder, pe o distanta de 100 m. Telefonia aparuse in luma in anul anterior,mai exact in martie 1876 la Boston, Massachusetts, SUA. Atunci, Alexander Graham Bell i-a telefonat asistentului sau care se afla intr-o camera vecina, spunandu-i: “Domnule Watson, vino aici, vreau sa te vad!”.

Mobilele au aparut in Romania in 1997 si au cunoscut un succes fulminant.

Citeste aici o scurta istorie a telecomunicatiilor in Romania.

La activitatea de telefonie fixa, fata de anul precedent s-a inregistrat o scadere a numarul de conexiuni la 4,3 milioane, convorbirile telefonice per total scazand cu 16,1%. Pe componente, convorbirile in reteaua telefonica fixa se prezinta conform urmatorului grafic:

In traficul de voce realizat in reteaua telefonica fixa s-au inregistrat scaderi pe toate componentele de trafic.

Convorbirile telefonice in reteaua telefonica mobila au inregistrat o crestere cu 3,9% in anul 2015 fata de anul 2014. Evolutia componentelor de trafic realizat in reteaua telefonica mobila fata de anul 2014 se prezinta conform graficului urmator:

In reteaua telefonica mobila, numarul de conexiuni active existente la 31 decembrie 2015 era de 23,1 milioane, cu 0,2 milioane mai mult fata de anul 2014.

Creste numarul de colete

In activitatea de posta (serviciul universal) din anul 2015, comparativ cu anul 2014, s-au inregistrat cresteri la toate categoriile, cea mai accentuata fiind la "colete postale", care au crescut cu 45,8%.

Activitatile de expediere "corespondenta si imprimate", "trimiteri recomandate", "alte trimiteri" si "trimiteri cu valoare declaranta", realizate in anul 2015, ca pondere in totalul activitatilor realizate, inregistreaza o scadere comparativ cu ponderea in totalul activitatilor detinuta in anul 2014. Ponderea coletelor postale in totalul activitatilor de posta a crescut in anul 2015 comparativ cu anul 2014, conform graficului urmator:

Date complete pot fi citite in lucrarea publicata de INS.