
In 2017 vom avea cele mai mici venituri fiscale ca raport in PIB pe care le-am avut vreodata. Doar Irlanda mai are venituri roiectate mai mici, dar acolo e o alta situatie Dupa o perioada lunga cu fiscalitate scazuta in care multe firme si-au delocalizat acolo afacerile, acum irlandezii asista la reversul medaliei; capitalurile ies.Romania va avea 25.4% venituri in PIB fata de o medie europeana de 40% din PIB. Despre ce conditii europene de viata sau calitate europeana a serviciilor publice discutam cata vreme noi suntem depasiti si de bulgari din acest punct de vedere?

In acelasi timp avem cresteri ample de cheltuieli salariale, mai spune Dumitru. Deficitul din sistemul public de pensii este si el un subiect fierbinte,
Dupa reducerea de CAS din 2015, foarte multi spuneau ca nu a existat un impact. Ba da, a existat un impact major! Avem 2.5% din PIB deficit al sistemului public de pensii. Doua treimi din pensii sunt finantate din contributiile la bugetul de pensii, iar o treime o imprumutam. Pana in 2008 exista un echilibru. Dupa 2008 acest echilibru s-a rupt si, suntem intr-o situatie complicate cu deficite structurale majore si un declin demografic major.

Trebuie spuse cateva cuvinte si in privinta salariilor din sectorul public, mai adauga Dumitru.. In momentul de fata aceste salarii cresc mult mai rapid decat in sectorul privat. Daca facem o comparatie cu alte state, o sa constatam ca am avut o evolutie similara cu ceea ce s-a intamplat in Ungaria.

Acum, avem cele mai mari salarii publice in Europa Centrala si de Est, ca raport al salariului din administratia publicafata de salariul mediu din economie. In Educatie suntem pe media europeana din acest puct de vedere iar in Sanatate suntem semnificativ sub medie.
Salariile sunt mari in administratia ublica centrala. In cea locala ele sunt mici dar acolo exista o alta problema, legata de numarul de personal.

E nevoie de reforme structurale in economie, conchide presedintele Consiliului Fiscal.
Aceleasi tipuri de riscuri au fost evidentiate si de Guvernatorul BNR Mugur Isarescu cu ocazia prezentarii Raportului privind inflatia. Isarescu se referea la conduita politicii fiscale și a celei a veniturilor, evidentiind posibilitatea ca execuţia bugetară din cursul acestui an să difere de cea presupusă în scenariul de bază. De asemenea, exista incertitudini cu privire la construcția bugetului pe anul 2017, determinate inclusiv de actele legislative adoptate sau aflate în diferite stadii ale procesului de adoptare de către Parlament, a mai spus Isarescu.
Descarca din atasament prezentarea integrala a lui Ionut Dumitru.
Ce vrei sa faci cu impozite mai mari ? Vrei o marire salariala sau astepti o pensie mai mare ?
Crezi ca proprietarii si privatii sunt pusculita de care ai dreptul sa te folosesti ?
Masinile pana in 1.6 platesc 50 lei pe an.
Cele cu motoare de 2.1 platesc 1000 lei pe an.
Un 3 litri 2500 lei/an.
Un motor de 3.2 plateste 4500 lei pe an deci un motor dublu fata de 1.6 plateste de 90 de ori mai mult.
Ar trebui impozit unic calculat din putere + greutate/10.
un 1.6 de 100 de cai ar plati 100+1300(kg)/10 = 230 lei pe an. Rezonabil.
Un X5 de 3 litri ar plati 240+2500(kg)/10 = 490.
Consumul is poluarea se plateste la pompa pentru ca doar acolo stii cat consuma si cat polueaza o masina nu uitandu-te la ea in parcare.
nu cu acest gen de oameni dezvolti o tara.
Si acest donwsizer ti-a si zis negru pe alb ca salariile in administratie sunt foarte mari si in sistemul medical sunt foarte mici.
Adica eliberatorii de hartii (cu spaga repede, fara spaga mai incetisor ca nu-i graba) de prin administratie o freaca pe bani multi si medicii (cei mai multi) isi sacrifica vietile pe bani putini.
Da, incompetenti care vor fi fericiti sa lucreze pentru 3-4000 de lei cand nu stiu nici sa isi lege sireturile se gasesc. Pe ei ii vreti?