"Anul viitor, Romania va avea cel mai mic nivel al veniturilor fiscale din istoria sa, de numai 25.4% din PIB", a spus marti presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, la conferinta Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). "De aici trebuie sa pornim atunci cand vom face bugetul pe 2017. Toate partidele promit reduceri masive de taxe si impozite si vom intra intr-un cerc vicios din care nu stiu cum o sa iesim. Contribuabilii isi doresc acest lucru, dar daca continuam la nesfarsit aceste reduceri, ne indreptam sigur catre disolutia statului", a adaugat Dumitru. Va trebui sa avem o discutie despre ce fel de stat ne dorim pentru ca o tara cu venituri foarte mici nu stiu cum va supravietui, crede seful Consiliului Fiscal.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului FiscalFoto: HotNews.ro

In 2017 vom avea cele mai mici venituri fiscale ca raport in PIB pe care le-am avut vreodata. Doar Irlanda mai are venituri roiectate mai mici, dar acolo e o alta situatie Dupa o perioada lunga cu fiscalitate scazuta in care multe firme si-au delocalizat acolo afacerile, acum irlandezii asista la reversul medaliei; capitalurile ies.Romania va avea 25.4% venituri in PIB fata de o medie europeana de 40% din PIB. Despre ce conditii europene de viata sau calitate europeana a serviciilor publice discutam cata vreme noi suntem depasiti si de bulgari din acest punct de vedere?

In acelasi timp avem cresteri ample de cheltuieli salariale, mai spune Dumitru. Deficitul din sistemul public de pensii este si el un subiect fierbinte,

Dupa reducerea de CAS din 2015, foarte multi spuneau ca nu a existat un impact. Ba da, a existat un impact major! Avem 2.5% din PIB deficit al sistemului public de pensii. Doua treimi din pensii sunt finantate din contributiile la bugetul de pensii, iar o treime o imprumutam. Pana in 2008 exista un echilibru. Dupa 2008 acest echilibru s-a rupt si, suntem intr-o situatie complicate cu deficite structurale majore si un declin demografic major.

Trebuie spuse cateva cuvinte si in privinta salariilor din sectorul public, mai adauga Dumitru.. In momentul de fata aceste salarii cresc mult mai rapid decat in sectorul privat. Daca facem o comparatie cu alte state, o sa constatam ca am avut o evolutie similara cu ceea ce s-a intamplat in Ungaria.

Acum, avem cele mai mari salarii publice in Europa Centrala si de Est, ca raport al salariului din administratia publicafata de salariul mediu din economie. In Educatie suntem pe media europeana din acest puct de vedere iar in Sanatate suntem semnificativ sub medie.

Salariile sunt mari in administratia ublica centrala. In cea locala ele sunt mici dar acolo exista o alta problema, legata de numarul de personal.

E nevoie de reforme structurale in economie, conchide presedintele Consiliului Fiscal.

Aceleasi tipuri de riscuri au fost evidentiate si de Guvernatorul BNR Mugur Isarescu cu ocazia prezentarii Raportului privind inflatia. Isarescu se referea la conduita politicii fiscale și a celei a veniturilor, evidentiind posibilitatea ca execuţia bugetară din cursul acestui an să difere de cea presupusă în scenariul de bază. De asemenea, exista incertitudini cu privire la construcția bugetului pe anul 2017, determinate inclusiv de actele legislative adoptate sau aflate în diferite stadii ale procesului de adoptare de către Parlament, a mai spus Isarescu.

Descarca din atasament prezentarea integrala a lui Ionut Dumitru.