Negociatorii UE preseaza pentru un acord de Brexit ce ar costa Londra 40-60 mld. euro / Diplomat european: Exista un risc serios ca britanicii sa spuna: 'La dracu cu asta, n-aveti decat sa ne dati in judecata’
Planurile rigide ale Bruxelles-ului pentru acest proces, dezvaluite pentru Financial Times de inalti oficiali, arata ca europenii fac o prioritate din obtinerea unei intelegeri de despartire clare, ce include plata de catre britanici a unei taxe de iesire respectabile.
Aceasta viziune este total diferita de dorinta Londrei de a se concentra pe o re-inventare a relatiilor comerciale.
Presupunand ca Regatul Unit declanseaza oficial Articolul 50 in martie 2017, UE doreste sa realizeze acordul de exit pana cel mai tarziu in toamna anului 2018, lasand apoi cel putin sase luni pentru ratificarea lui si pentru iesirea totala a Marii Britanii pana la un moment din 2019.
Negociatorii Comisiei Europene nu vor sa faca concesii si nu doresc nicio alta optiune decat cea a abordarii pas cu pas a Brexitului, cu o trecere de la divort, la perioada de tranzitie si apoi la un acord domercial intr-o perioada de cinci sau mai multi ani.
Dar unii oficiali europeni se tem ca o asemenea agenda stricta, concentrata pe divort va mari semnificativ riscul unei rupturi politice si la o iesire ostila, fara nicio intelegere de Brexit. "Toata aceasta afacere este foarte periculoasa", a spus un participant de nivel inalt din cadrul discutiilor.
Michel Barnier, negociatorul-sef al comisiei, a le-a spus colegilor sai ca va impune Marii Britanii o factura de iesire pe baza viziunii sale extinse privind datoriile pe care le are potrivit bugetului Uniunii Europene.
Echipa sa ia in considerare o estimare bruta a acestora care include promisiuni bugetare neachitate, obligatii financiare pentru pensii, garantii pentru imprumuturi si cheltuieli pentru proiecte din Marea Britanie.
Comisia inclina si sa considere ca Regatul Unit va ramane “agatat” si pentru bugete UE pe termen lung dincolo de anul 2019 - cheltuieli planificate ce au fost promise tarilor membre dar care nu au fost inca marcate ca “obligatii” intr-un an bugetar.
Luand in considerare aceste obligatii extinse, oferta de deschidere a negocierilor privind factura bruta pentru Londra va fi intre 40 si 60 de miliarde de euro.
Barnier considera ca aceasta factura ar putea fi redusa de un acord de tranzitie, in care Marea Britanie ar plati integral contributia la bugetul Uniunii chiar si dupa ce o paraseste. Totusi, UE se pregateste sa insiste ca orice extindere a privilegiului de a accede la piata unica este conditionata de acceptarea liberei miscari, regulilor UE si jurisdictiei curtilor de justitie ale UE.
Asemenea conditii ar fi extrem de greu de acceptat de catre Downing Street. Premierul Theresa May a declarat luna trecuta la conferinta partidului conservator ca tara nu paraseste UE "doar pentru a ceda din nou controlul imigratiei" sau pentru "a se reintoarce sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie".
Importanti diplomati europeni se tem ca substantiala factura de Brexit va fi inacceptabila pentru Londra si va ucide sansa unui divort amiabil. “Exista un risc serios ca britanicii sa spuna: 'La dracu cu asta, n-aveti decat sa ne dati in judecata’,” a spus unul dintre acestia.
Unele tari UE intentioneaza sa se impotriveasca abordarii stricte in privinta discutiilor de Brexit in timpul intalnirilor cu negociatorii Uniunii ce vor avea loc zilele urmatoare.
"Ei vor ca ele sa fie batute in cuie, sa se concentreze pe divort, sa lege contributiile bugetare de termenii iesirii. Alte guverne sunt mai interesate de viitoarea relatie (cu Londra) decat de divort si de bani", a spus pentru Financial Times un diplomat european implicat in discutii.
Barnier a fost deja in turneu prin circa zece capitale deja, explicand viziunea sa in privinta negocierilor. El se va alatura unor adjuncti ai presedintelui Consiului European, Donald Tusk, pentru a avea intalniri separate cu reprezentatni din celelalte 27 de tari ale Uniunii.
Acesta este doar prima faza a ceea ce ar putea deveni o batalie extrem de incarcata a controlarii negocierii Brexitului, batalie dusa intre comisia european si tari membre.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Nu poti sa fii si cu aia in ... si cu sufletul in rai.
Poate nici romanilor nu le convine ca CJEU sau CEDO sa le impuna sa le dea detinutilor acces zilnic la televiziune, dar ghici ce, compromisul este baza relatiilor interumane.
Vor Brexit, atunci sa fie Brexit si sa faca comert strict cu Donald.
Ti-e frica de expluzare ?
Iti ramane Parisul sa "faci bani" bre tuciurila....cel putin pan la anu' cand vine Le Pen.
Vezi ca aia te trimite la Dachau, nu acasa ca Theresa May.
Da-le tu lectii englezilor, ca tu stii mai bine, RROMULE
Te deranjeaza ce zic altii si simti ca trebuie sa jignesti?
Moron!
Ia de aici.
Bine ca avem oameni ca tine, atlfel ne-am plictisi fara razboaie si imbecili.
Fara tine ar fi ca si cum toti am defeca numai dulceata de trandafiri, asa ca iti multumim NumaiLaNoi. (ce nickname inspirat, al catelea cont e asta pe Hotnews?)
Esti un roman adevarat.
OK, britanicii au votat iesirea din UE. Poate ca unii nu stiau exact ce voteaza, dar sunt sigur ca daca UE n-ar fi suparat pe multi, votul era covarsitor impotriva iesirii. Oricum, daca ne uitam dupa idioti, trebuie sa ne uitam in special la Cameron, Farage si fostul primar al Londrei, care au deschis o cutie a Pandorei fara sa stie ce vor gasi acolo.
Dar acum astia de la UE se dau si mai tari: ne-ati parasit, atunci luati de aici 40-60 miliarde de plata. Ce conteaza ca economic ne-ar fi mai bine impreuna? Ce conteaza ca rusul isi freaca mainile de bucurie? Nu, sa fim duri, sa aratam ca nu se joaca cu noi si ca daca vor sa se joace, au de plata grupa mare.
Jocuri de copii mici, de politicieni iresponsabili, care cred ca stiu ei ce este mai bine. Si care apoi se mira de cresterea euro-scepticismului, a partidelor extremiste, etc. Si nu se intreaba niciodata: oare am facut sau fac ceva gresit?
- UE lasa UK sa iasa cand vor ei, fie si 2020, no pressure
- UE arata maxima benevolenta la partaj, ca sa nu-si frece mainile rusul de bucurie
- UE incalca principiul fundamental al liberei circulatii a bunurilor si persoanelor pentru statele membre, instituind o exceptie pentru un non-membru, UK
Ce-ar zice euroscepticii aia si partidele extremiste din UE de care ziceati ?
Pai ar zice "Uite, de 10 ani va spunem ca aia la Bruxelles sunt niste impotenti. Aveti dovada. Daca iesim acum, cre'ca ne si ajuta, ne dau bani ei sa iesim ..."
Si ce-ar zice cetatenii UE: "Intr-adevar, nu i-am crezut niciodata in ultimii 10 ani, dar euroscepticii astia au dreptate. Aia acolo la Bruxelles nu sunt in stare sa ne apere interesele. Hai la referendum !"
Adica dupa ani si ani in care Anglia nu si-a facut datoria conjugala ci a pretins exceptii si a platit net ani in sir mai putin decat "meridionalii" din Italia la bugetul UE, mai vera si sa iasa din relatie fara sa-si plateasca datoriile?!
Pai daca negociatorii UE nu ii storc pe britanici de absolut toate datoriile care le au la UE, atunci UE nu ar merita sa mai existe.