Executia bugetului general consolidat pe primele zece luni ale lui 2016 : Deficit de 1,3 miliarde de lei, adica 0,17% din PIB

de DP     HotNews.ro
Vineri, 25 noiembrie 2016, 18:59 Economie | Finanţe & Bănci


Anca Dragu
Foto: Hotnews
 Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 187,6 miliarde de lei, reprezentand 24,7% din PIB, au fost cu 2,1% mai mici in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, cauzate de reducerea unor taxe, in special a TVA, au transmis vineri oficialii MFP.

Ca urmare a masurilor active in zona de conformare si colectare, s-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: impozitul pe profit (+11,2%), contributii de asigurari sociale (+7,3%), accize (+5,6%),  impozitul pe salarii si venit (+4,3%).

In ceea ce priveste incasarile din TVA, acestea au inregistrat o scadere fata de aceeasi perioada a anului 2015 cu 8,8%, in conditiile in care au fost afectate atat de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, care s-a reflectat in incasarile din februarie, cat si de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicata de la 1 iunie 2015.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile nefiscale cu 15,7%, la impozite si taxe pe proprietate cu 6,5% si la taxa pe utilizarea bunurilor cu 2,9%.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 188,8 miliarde de lei, au crescut in termeni nominali cu 3,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar s-au redus cu 0,7 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Cheltuielile de personal au crescut cu 10,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut fiind determinate, in principal, de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului 2015 si de majorarea salariului minim brut pe tara.

Majorarile salariale acordate in a doua parte a anului 2015 au fost de 12% pentru personalul din institutiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar si pentru personalul din sistemul public de asistenta sociala, de 5% din luna septembrie 2015 si de 15% din luna decembrie 2015 pentru personalul din invatamant, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sanatate, invatamant si asistenta sociala. Majorarea salariului minim brut pe tara a fost de 75 de lei incepand cu 1 iulie 2015, de la 975 de lei la 1.050 de lei si cu 200 de lei incepand cu 1 mai 2016, de la 1.050 de lei la 1.250 de lei.

De asemenea, incepand cu luna august 2016, se aplica prevederile O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au scazut cu 1,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent. S-au inregistrat diminuari la unitatile administrativ teritoriale, in timp ce cheltuielile cu bunuri si servicii la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate au crescut cu 7%.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 7,8%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2016 si de dublarea alocatiei de stat pentru copii incepand cu 1 iunie 2015 precum si alte masuri ce au fost aprobate in timpul anului 2016. Toate acestea au condus la  suplimentari ale cheltuielilor cu asistenta sociala, avute in vedere la prima rectificare bugetara. Alti factori care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale sunt: cresterea numarului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocatiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG); majorarea indemnizatiei acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decat cele cu paturi, si majorarea numarului de persoane incadrate in diverse tipuri de handicap; majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie; pensii de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, functionari publici parlamentari, auditori ai Curtii de Conturi.

Dobanzile si subventiile se mentin la acelasi nivel ca procent din produsul intern brut comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, respectiv 1,2 % din PIB si 0,6% din PIB.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 19,3 miliarde de lei, respectiv 2,5% din PIB.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1662 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    guvernul zero (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 0:57)

    vi_escu [utilizator]

    trece pe minus ! :)))))


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by