Ultimele masuri ale Guvernului Ciolos: Punctul de pensie creste cu 5,25%/ Proroga pentru doua luni mai multe masuri privind bugetarii si alocarea a 6% din PIB pentru educatie/ Amana cu un an eliminarea supraimpozitarii sectorului energetic

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 15 decembrie 2016, 20:17 Economie | Finanţe & Bănci


Sedinta de guvern
Foto: Guvernul Romaniei
Guvernul Ciolos a aprobat joi, in ultima sa sedinta in care are puteri depline, un proiect de Ordonanta de Urgenta care are mai multe prevederi fiscal- bugetare. O masura este cresterea punctului de pensie cu 5,25% din ianuarie 2017. De asemenea, contine prevederi prin care sunt prorogate cu doua luni aplicarea unor prevederi legate salarizarea bugetarilor. Astfel, se amana acordarea de tichetelor de masa, a tichetelor cadou si voucherelor de vacanta. De asemenea, amana pentru un an eliminarea unor taxe si impozite aplicate companiilor energetice si in domeniul resurselor naturale.

"Nu se taie nimic, nu se taie salarii, nu se anuleaza nimic din ceea ce exista deja", a declarat la finalul sedintei de Guvern ministrul muncii Dragos Pislaru. Acesta a anuntat ca valoarea punctului de pensii se majoreaza cu 5,25%, de la 871,7 lei la 917,5 lei, pentru 2017. Cresterea se aplica si in cazul pensiilor reglementate, precum cele militare.

Ordonanta de Urgenta stabileste ca in anul 2017 drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar sunt mentinute la nivelul aferent lunii decembrie 2016, nivel care include toate majorarile salariale aprobate in decursul acestui an si devenite aplicabile dupa publicarea lor in Monitorul Oficial.  Astfel, Ordonanta de urgenta nu afecteaza majorarile salariale aprobate prin acte normative in cursul anului 2016, cu termene de acordare stabilite pentru anul 2017, respectiv pentru personalul didactic si didactic-auxiliar si cel din sanatate, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.

In lipsa acestei reglementari privind salarizarea personalului din sectorul bugetar pentru anul 2017, incepand cu 1 ianuarie 2017 s-ar aplica in integralitate  prevederile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, cu o valoare de referinta de 600 lei, ceea ce ar determina reduceri salariale pentru unele categorii de personal.

La randul sau, ministrul Finantelor Anca Dragu a anuntat ca sunt prorogate acte normative privind unele masuri in sectorul bugetar. Aceste prorogari sunt facute pe doua luni, pentru a lasa posibilitatea noului Guvern de a lua masurile pe care le doreste, odata cu aprobarea bugetului de stat pe 2017. "Pentru ca bugetul ar putea sa vina in luna ianuarie, luam aceasta masura de a lasa posibilitatea vitorului Guvern a-si aplica masurile economice, asa cum crede de cuviinta", a spus ministrul finantelor. Aceasta a mai spus ca actele normative vizate au mai fost prorogate de la aplicarea si in anii precedenti, odata cu aprobarea Legii bugetului.

Astfel, se amana acordarea de premii, tichete de masa, voucherele de vacanta. Daca nu ar fi prorogate, multe salarii s-ar injumatati, a spus ministrul finantelor. De asemenea, vor fi decontate doar a 3 calatorii dus-intors sau 6 simple pentru magistrati, revolutionari. Vor fi mentinute si in perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2017 a bazei de calcul utilizate pentru stabilirea indemnizatiilor de sedinta pentru consilierii locali. In perioada 1 ianuarie- 28 februarie 2017 se mentine cota de contributie la Pilonul II de pensii la nivelul anului 2016.

In anul 2017 se mentine numarul maxim de posturi ce pot fi incadrate la nivelul unitatilor/subunitatilor administrativ-teritoriale la nivelul celui stabilit in anul 2014, prin derogare de la art. III, alin. (8) si (11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare.

In acelasi timp, amana cu un an eliminarea unor acte normative aprobate in 2013 care vizeaza supraimpozitarea companiilor din domeniile energiei electrice, gazelor naturale si resurselor naturale. Astfel vor fi aplicate pentru inca un an taxele si impozitele prevazute in OG 5/2013 privind masuri speciale de impozitarea a activitatilor de monopol in domeniul energiei electrice si gazelor naturale, in OG 6/2013 privind impozitarea resurselor naturale, altele decat gazele, precum si in OG 7/2013 privind impozitarea veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor. Neprorogarea acestor termene in domeniul energetic si resurselor naturale ar genera o reducere a veniturilor la bugetul de stat de 975 milioane de lei, a precizat ministrul finantelor.

Anca Dragu a mai spus ca sunt prorogate si prevederile din Legea Educatiei potrivit carora se aloca 6% din PIB pentru educatie si 1% pentru cercetare. "Acestea au fost prorogate in fiecare an. Nu este niciun fel de noutate aici", a precizat ministrul finantelor.


Potrivit acesteia, neadoptarea acestor masuri din Ordonanta de Urgenta ar generea un impact negativ asupra bugetului de 49 mld. lei reprezentand 6,8% din PIB pentru 2017.
 • Alte masuri
Se reglementeaza posibilitatea reportarii sumelor neutilizate, aprobate in anul 2016 in bugetul Ministerului Energiei, destinate inchiderii a doua mine de huila necompetitive din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2016 nr. 86/2016 s-au aprobat cu aceasta destinatie 200 milioane lei.

 Sumele alocate in anul 2016 bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, ramase neutilizate la finele exercitiului bugetar, se reporteaza in bugetul anului 2017 pentru a fi utilizate cu aceeasi destinatie. In lipsa acestei reglementari, sumele neutilizate pana la 31 decembrie a.c. ar fi trebuit restituite la bugetul de stat.

Titlurile devenite executorii in anul 2017 care au ca obiect atat acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cat si dobanda legala aferenta unor astfel de drepturi, sa se plateasca dupa o procedura similara titlurilor devenite executorii in anii anteriori, respectiv esalonat, pe o perioada de 5 ani.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26943 vizualizari

 • -22 (36 voturi)    
  Eliminarea.... (Joi, 15 decembrie 2016, 20:47)

  OvidiuStoica [anonim]

  "eliminarea unor taxe si impozite aplicate companiilor energetice si in domeniul resurselor naturale."

  astea toate sunt ale strainilor acum, de sa mai plateasca impozite in Romania, nu ?
  • +15 (17 voturi)    
   fericit cel sarac cu duhul... (Vineri, 16 decembrie 2016, 9:26)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuStoica

   Ia mai citeste o tura:
   "De asemenea, amana pentru un an eliminarea unor taxe si impozite aplicate companiilor energetice si in domeniul resurselor naturale." Deci, amina eliminarea. Da' na, voi astia hraniti cu stiri de antena3 de dimineata pina seara stiti dinainte concluzia si nu mai e nevoie sa cititi stirea pin la capat.
  • +11 (13 voturi)    
   Mai bine ai trage direct din punga ca decat de pe (Vineri, 16 decembrie 2016, 9:59)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuStoica

   rtv ca uite ce a facut din tine : Nu era Mercedes ci bicicleta si nu i s-a luat ci i s-a dat ....!!
 • -18 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 15 decembrie 2016, 21:26)

  [anonim]

 • -16 (26 voturi)    
  Cotele apelor: Dambovita Pod de Ghieatza (Joi, 15 decembrie 2016, 21:26)

  Miky113 [utilizator]

  D-l agronom Ciolos de mult nu mai este ardelean !
  A inceput sa fie alunecos precum un clean de crescatorie.

  Face tot tabietu pesedeului, ca sa nu carecumva sa-l scoata in plina iarna in fata macelariei.

  Proroaga Daciene, si ai votul nostru ever never !
  • +10 (10 voturi)    
   vorbeste pentru tine (Vineri, 16 decembrie 2016, 9:42)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Miky113

   postac platit sa latrii la comanda.
  • -5 (5 voturi)    
   Ciolos (Vineri, 16 decembrie 2016, 11:05)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Miky113

   si-a pierdut dreptul de a mai fi ardelean.El a devenit un mitica gretos de unsuros.Pupa mana la Dragnea poate i da un os de ros.
 • +22 (26 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 15 decembrie 2016, 21:49)

  MarianPConstantin [anonim]

  • -15 (23 voturi)    
   Campania electorala s-a terminat,ati luat (Vineri, 16 decembrie 2016, 8:57)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui MarianPConstantin

   bataie,gata,nu va mai raciti gura de pomana ca nimic nu castigati!
   • +13 (13 voturi)    
    Sa iti fie de bine (Vineri, 16 decembrie 2016, 9:35)

    GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Sa iti faci provizii de alifie ca o sa te usture cind o sa primesti multa de la PSDul tau iubit.
    Atita imbecilitate ca in Romania nu cred ca mai exista in lume .
    Multumesc lu' scaraoschi ca sunt capsunar...
 • +9 (21 voturi)    
  Bravo (Joi, 15 decembrie 2016, 22:07)

  LeonardBarbu [anonim]

  Alocarea a 6% pentru educație este un prim pas pentru a forma noi generații într-un mod mai bun!! Mulțumesc, Dacian Cioloș!
  • +3 (11 voturi)    
   e ipocrizie (Joi, 15 decembrie 2016, 23:53)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui LeonardBarbu

   ca si cei 500 euro la nastere, legi date pe un val populist care nu s-au putut transpune niciodata in realitate. Nici in 2011, nici ulterior. Cel mai bine s-ar abroga, decat sa le amane in fiecare an.
  • +8 (8 voturi)    
   Banii mai multi pentru educatie sunt o conditie, (Vineri, 16 decembrie 2016, 9:48)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui LeonardBarbu

   dar daca ai pus lupul lupilor sa pazeasca stana, si cu 15% iti vor "da"doar mai multe moaste la pupat !!
  • -2 (2 voturi)    
   NOT ! (Vineri, 16 decembrie 2016, 11:05)

   boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui LeonardBarbu

   Tocmai, ziceai BRAVO daca o impunea de acum. Ca sa "noii" o sa poata decide sa amane la randul lor si sa tot amane sau sa anuleze... asa o lasa/impunea de acum si stia ca e gata facuta !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 decembrie 2016, 21:36)

   [anonim] i-a raspuns lui LeonardBarbu

 • -9 (9 voturi)    
  Dar despre imprumutul de la Banca (Vineri, 16 decembrie 2016, 8:59)

  xrogo [utilizator]

  Mondiala de 0.5 miliarde dolari nu spuneti nimic,meregeti pe burta?
  • +8 (8 voturi)    
   Care aia pe care ii vor imprumuta sa realizeze 10% (Vineri, 16 decembrie 2016, 9:51)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   din ce au promis si sa aiba si ei ce "combina" ?!
  • +12 (12 voturi)    
   Imprumut facut pentru a plati pensiile de 40000lei (Vineri, 16 decembrie 2016, 10:16)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   40.000 de lei/luna primesc pensii niste magistrati, scoliti la Stefan Gheorghiu si care au facut servicii regimului lui Ceausescu. Treaba e publica de jumate de an si nimeni nu ia nici o masura. Pensia medie e de cca 800 lei. Un singur fost dinozaur ceausist primeste cat 50 de pensionari amarati. In ce tara ne gasim ??? 1700 de magistrati primesc pensii de peste 20.000lei/luna. De ce ??? De unde bani? Ce au facut astia ca sa ia pensii mai mari decat Bill Clinton???? De ce nu face nimeni nimic??? Nu stim nimic de securisti, de generalii din Militie. Probabil ca situatia este identica si acolo. Imprumutam bani pentru pensiile nesimtite.
 • -12 (12 voturi)    
  nu este normal ca guvernul curent (Vineri, 16 decembrie 2016, 10:00)

  vrempeBaselamititica... [utilizator]

  sa mai aibă "puteri depline" după ziua votului - este aberant !
  • +11 (11 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 16 decembrie 2016, 10:33)

   MarianPConstantin [anonim] i-a raspuns lui vrempeBaselamititica...

  • +4 (4 voturi)    
   biluta.. (Vineri, 16 decembrie 2016, 11:38)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui vrempeBaselamititica...

   e cumva numit un nou guvern? e cumva numit noul Parlament?
   Raspunsuri : NU si NU
   Exista o lege care stabileste clar pana cand poate un guvern sa dea ordonante de urgenta. Daca vrei sa o schimbi scoate-l pe Voiculescu de la mititica si trimite-l in Parlament.
  • 0 (2 voturi)    
   nu e (Vineri, 16 decembrie 2016, 13:03)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui vrempeBaselamititica...

   normal ca oameni fara discernamant sa aib posibilitatea sa infesteze forumurile cu tot felul de aberatii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by