UPDATE CCR: Legea conversiei creditelor in franci elvetieni, neconstitutionala. Vezi in articol argumentele Curtii

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 7 februarie 2017, 14:05 Economie | Finanţe & Bănci


CCR a decis marti ca Legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric este neconstitutionala, potrivit presedintelui Curtii, Valer Dorneanu.
Vezi in text argumentele pentru care Curtea a considerat ca legea conversiei e ne-constitutionala.


S-a considerat ca solutia adoptata de Camera Deputatilor privind conversia la cursul de la data incheierii contractului este gresita si nu respecta conventiile europene, a declarat Dorneanu, adaugand si ca s-a incalcat principiul bicameralismului, forma adoptata de Senat fiind modificata de Camera Deputatilor aproape la toate articolele.

Se aplica legislatia veche, a explicat presedintele CCR. Curtea Constitutionala a amanat de mai multe ori o decizie privind conversia creditelor acordate in franci elvetieni.

Proiectul de lege privind conversia creditelor in franci elvetieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor pe 18 octombrie 2016.

Potrivit actului normativ, creditele in franci elvetieni se convertesc in lei la cursul de la data incheierii contractului.

Legea a fost atacata la Curtea Constitutionala de fostul Executiv, premierul de atunci, Dacian CIolos, declarand ca a facut acest lucru pentru clarificari, nu pentru ca este impotriva ei.

 • Motivarea Curtii Constitutionale:

În ziua de 7 februarie 2017, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele obiecții de neconstituționalitate:

 I.  Obiecția de neconstituționalitate a Legii privind procedura interpretării actelor normative, obiecție formulată de Guvernul României.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile Legii privind procedura interpretării actelor normative sunt neconstituționale.

Curtea a constatat, în esență, că dispozițiile Legii privind procedura interpretării actelor normative referitoare la: introducerea competenței autorităților administrative de a emite acte administrative normative interpretative, interpretarea oficială realizată de un organ de stat aparţinând puterii executive sau judecătoreşti, acordarea dreptului la inițiativă legislativă Avocatului Poporului în privința legilor interpretative, procedura de adoptare a legilor/ ordonanțelor/ ordonanțelor de urgență interpretative, reglementarea unor aspecte referitoare la competența Curții Constituționale sau la limitarea sferei actelor normative privitoare la care Președintele României poate solicita reexaminarea legii încalcă art.1 alin.(5) privind principiul legalităţii şi cel al securităţii raporturilor juridice, art.61 alin.(1) privind rolul Parlamentului, art.64 alin.(1) privind regulamentul Camerelor, art.65 privind ședințele Camerelor Parlamentului, art.73 alin.(3) lit.t) coroborat cu art.142 alin.(5) şi art.146 lit.l) din Constituţie referitor la funcționarea Curții Constituționale potrivit legii sale organice, art.74 privind inițiativa legislativă, art.77 privind reexaminarea legii, art.108 alin.(1) şi art.115 privind actele de reglementare primară adoptate de Guvern în temeiul delegării legislative și art.124 privind înfăptuirea justiției.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

 II. Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori,  obiecție formulată de Guvernul României.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori este neconstituțională, în ansamblul ei.

În argumentarea soluției, Curtea a reținut că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, consacrat de dispoziţiile art.61 alin.(2) din Legea fundamentală. Astfel, legea, în redactarea adoptată de Camera Deputaţilor, se îndepărtează în mod substanţial atât de textul adoptat în Senat, cât şi de obiectivele urmărite de iniţiativa legislativă, prin modificările aduse, Camera decizională reglementând dispoziţii care nu au fost niciodată şi în nicio formă puse în dezbaterea Senatului, ca primă Cameră sesizată. Aceste modificări sunt semnificative, de substanţă, și privesc lipsa acordului de voinţă în ceea ce priveşte operaţiunile de conversie a contractelor de credit și realizarea conversiei la cursul de schimb franc elveţian/leu valabil la data încheierii contractului de credit, iar nu la data conversiei.

De asemenea, Curtea a constatat că legea supusă controlului de constituționalitate reglementează o impreviziune aplicabilă ope legis, prevăzând expres obligaţia creditorilor contractelor de credit acordate în franci elveţieni de a efectua conversia în lei a soldului creditului exprimat în franci elveţieni la „cursul de schimb al Băncii Naţionale a României valabil la data încheierii contractului/convenției de credit în franci elvețieni”. În jurisprudența sa (Decizia nr.623 din 25 octombrie 2016), Curtea a sancționat instituția impreviziunii aplicabilă ope legis, arătând că aceasta nu poate fi recunoscută, fiind în contradicție cu prevederile constituționale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept, art.21 alin.(3) privind dreptul la un proces echitabil și ale art.124 privind înfăptuirea justiției. Astfel, numai instanța judecătorească are competența şi obligația să aplice impreviziunea dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile existenţei acesteia.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Argumentele reţinute în motivarea soluțiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

38912 vizualizari

 • +10 (24 voturi)    
  nasol (Marţi, 7 februarie 2017, 14:10)

  dum_i [utilizator]

  Nasol moment.

  Nu trebuiau oare sa decida putin mai repede?

  Totusi vorbim se soarta a mii de oameni.
  • -4 (18 voturi)    
   Decizia este una politica (Marţi, 7 februarie 2017, 15:22)

   servus [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Ca si multe alte decizii, aceasta este una politica. NU are legatura cu restabilirea dezechilibrului contractual, dintre consumator si profesionist. Te trimite in instanta ca sa-ti castigi dreptatea. La naiba, de ce nu poate invoca si medicul, in cazul de malpraxis, aceeasi logica pe care o folosesc instantele de judecata cand dau dreptate bancilor (legea partilor). De ce nu am obtinut noi, consumatorii, o apreciere a monedelor, de ce nu am obtinut noi, consumatorii o deprecierie a dobanzii contractuale, de ce avem institutii care refuza sa aplice legislatia de protectie a consumatorilor, de ce mai avem sentinte in care instanta de judecata invoca legea partilor - la mai bine de 17 ani de la intarea in vigoare a legii 193/2000 privind clauzele abuzive.
   https://www.facebook.com/Asociatia-Principia-1207322402692219/
   • +3 (9 voturi)    
    juristii lui peste psdisti (Marţi, 7 februarie 2017, 17:32)

    subcultura [utilizator] i-a raspuns lui servus

    cu reflexe anti-constitutionale.
 • -7 (25 voturi)    
  Se pare ca a contat o anumita iesire in strada! (Marţi, 7 februarie 2017, 14:15)

  baciul-vrancean [utilizator]

  .
 • -30 (54 voturi)    
  Felicitari Ciolos! (Marţi, 7 februarie 2017, 14:16)

  Fides [utilizator]

  Se face protest pe undeva pe aceasta tema?
  • +20 (32 voturi)    
   protest contra ce? (Marţi, 7 februarie 2017, 14:38)

   VladSnow [anonim] i-a raspuns lui Fides

   Bancile ti-au imprumutat mere si tu acum vrei sa le dai inapoi prune. La pretul prunelor de acum 10 ani. Nu prea merge.
   • +1 (9 voturi)    
    Alta intrebare? (Marţi, 7 februarie 2017, 15:28)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui VladSnow

    Prune, mere, in panere
    • +8 (14 voturi)    
     pai nu mai e... (Marţi, 7 februarie 2017, 17:19)

     Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     nicio intrebare. ca ti-a dat CCR cu tifla. Alles klar :)
     • +1 (1 vot)    
      Ai obosit? Ghinion, noi nu (Miercuri, 8 februarie 2017, 10:11)

      Fides [utilizator] i-a raspuns lui Foxcrawl.com

      Vom merge in instanta.
  • +22 (32 voturi)    
   De ce sa se faca ? (Marţi, 7 februarie 2017, 14:49)

   asaasaasa [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Chiar nu pricep. DA, am credit in franci, dar nu mi se pare correct ca unii sa beneficieze si altii nu. Daca vin toti si vor ca euro sa fie 3.6 ? Ce facem ?

   Cand am luat credit am stiut ca ne expunem la un risc, cand luam azi un credit stim ca ne expunem la un risc ca euro sa ajung 5 ron in curand. Ce facem ? Iesim maine in strada ca vrem ca euro sa fie 4.49 ? Cine suporta diferenta ?

   Este o problema in tara asta. Oameni buni, la munca daca vreti sa o duceti bine. Pomenile se apropie de final pe taramuri mioritice.
   • -7 (19 voturi)    
    Corect hai sa nu manifestam (Marţi, 7 februarie 2017, 15:16)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui asaasaasa

    Eu zic chiar sa ne cerem scuze,
   • +7 (15 voturi)    
    corecta observatia.. (Marţi, 7 februarie 2017, 15:22)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui asaasaasa

    ..de ce doar francii elvetieni si nu si euro?
    sau sa se scada robor la valoarea minima istorica? sau sa se converteasca creditele in dolari la valoarea cursului istoric..?

    Ce e cu prosteala asta in camerele parlamentului?!?

    Atatia oameni cu credite in euro, si nu a cerut nimeni sa se converteasca cursul la valoarea istorica a acestei valute.

    Si, de ce nu vor sa converteasca creditele di nfranci francezi in lei? unii oameni asa au procedat.

    si in primul rand, imi pare rau ca ai credit in franci elvetieni.. sper ca o sa gasesti o solutie!
    • +2 (6 voturi)    
     Azi chf, maine euro (Marţi, 7 februarie 2017, 15:28)

     Fides [utilizator] i-a raspuns lui akillies

     Relax ca nu e graba.
    • +8 (12 voturi)    
     Ai dreptate (Marţi, 7 februarie 2017, 15:28)

     coco04 [utilizator] i-a raspuns lui akillies

     Maine o sa trebuiasca sa compenseze statul si pe cei care au jucat pe Forex pe valute.
  • +14 (20 voturi)    
   Si noi .. (Marţi, 7 februarie 2017, 14:54)

   NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   cei care nu am luat credite in franci elvetieni, dar platim preturi la orice functie de cursul la zi la euro sau usd, noi ce facem ? !
   Si noi vrem sa platim la un curs istoric al euro sau usd (evident cel mai favorabil pentru noi); deci sa se recalculeze intregul sistem de preturi din tara ! Credeti ca este posibil ?
   • -7 (17 voturi)    
    Divide et impera (Marţi, 7 februarie 2017, 15:18)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

    Nu este posibil nimic - doar tocmai ce am demontrast asta in strada alaturi de Groningen.
    • +11 (15 voturi)    
     Inteleg necazul tau ... (Marţi, 7 februarie 2017, 15:52)

     NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     dar legile parlamentare nu au cum da bata legile economice !
     Oricum, e bine ca ai luat creditul de la o banca ! Baca-l luai de la Nutu Camataru cred ca nici nu mai indrazneai sau nu mai puteai sa postezi !
     • -2 (12 voturi)    
      Nutu Camataru? (Marţi, 7 februarie 2017, 15:57)

      Fides [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

      Doamne ce paralela reusita. Cu un amendament - de Nutu mai stia lumea. De ieri, azi, maine vor constientiza romanii mai bine cum e si cu bancile.
      • +4 (12 voturi)    
       Nu-i paralela ! (Marţi, 7 februarie 2017, 16:59)

       NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui Fides

       Este perpendiculara !
       • +1 (3 voturi)    
        Bancherii la puscarie (Miercuri, 8 februarie 2017, 10:12)

        Fides [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

        Daca tot e perpendiculara cu Nutu Camataru.
  • +6 (12 voturi)    
   pentru ce? (Marţi, 7 februarie 2017, 14:56)

   Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Mi se pare destul de corect ca specificarea cum ca se converteste la cursul de acum nspe mii de ani nu e ok. Se poate converti la un curs mediu anual, ceva. Mai avem niste norme din astea aberante legate de calcule implicand cursul euro de la aderarea la UE, ca si cum ar avea vreo relevanta pentru economia de anul asta cum era cursul acum 10 ani. Este arbitrar, se putea alege cursul dolarului sau francului elvetian de acum 30 de ani la fel de bine
   • +1 (7 voturi)    
    Arbitrare au fost clauzele abuzive (Marţi, 7 februarie 2017, 15:20)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui Lol Lolovici

    Justitia a dovedit ca acele contracte contin clauze abuzive si nu doar la noi.
    • +2 (10 voturi)    
     Care s-au anulat (Marţi, 7 februarie 2017, 16:04)

     mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     iar bancile au platit si paguba clientului, si amenda... ce bine e cand functioneaza justitia
    • +5 (9 voturi)    
     Mai Batman (Marţi, 7 februarie 2017, 20:29)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     tu ce nu intelegi din legea aia cretina si decizia Curtii? Nu clauzele abuzive sau nu erau puse in discutie ci cursul de conversie.
     Clauzele alea puteau fi rezolvate de orice instanta nu de Curtea Constitutionala iar cursul de conversie nu este o clauza abuziva! panimaiesi?
     • 0 (0 voturi)    
      Batman e miliardar, eu nu (Miercuri, 8 februarie 2017, 11:43)

      Fides [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Iar manipularea ta e patetica - a fost si este o lupta in instante pe clauzele abuzive.
  • +7 (17 voturi)    
   La strada cu tine (Marţi, 7 februarie 2017, 15:05)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Sa se faca protest de ce ma rog??Ca ai semnat ca primarul si apoi pui o tara intreaga sa plateasca ???Ca doar nu credeai ca bancile nu mergeau cu procesele in afara granitei.
   • -4 (10 voturi)    
    Pt. ca au clauze abuzive (Marţi, 7 februarie 2017, 15:21)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Nu faptul ca au semnat oameni ca primarul este chintesenta problemei, ci faptul ca acel tip de contract s-a dovedit nociv din start. Asa a fost special gandit.
    • +6 (12 voturi)    
     Dc s-a dovedit nociv din start de ce l-ai semnat ? (Marţi, 7 februarie 2017, 16:25)

     /./ [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     Nu e fairplay fata de restu romanilor care au luat credite in euro, dolar, lei etc.A facut cineva un calcul dobanzi + crestere curs si s-a ajuns la acelasi rezultat ca un credit contractat in euro.
     • +1 (1 vot)    
      Nociv si inselatorie pe fata (Miercuri, 8 februarie 2017, 10:13)

      Fides [utilizator] i-a raspuns lui /./

      Cine crede ca doar contractele chf sunt pline de abuzurir se inseala amarnic - mai gasim si cele in euro, dolari si yeni pline de abuzuri si calcule facute doar in favoarea bancii.
 • +41 (49 voturi)    
  Evident că-i neconstituțională (Marţi, 7 februarie 2017, 14:18)

  Amerlocu [utilizator]

  Dacă ar fi fost constituțională ar fi trebuit apoi convertite toate creditele în orice altă monedă. Nu-i așa?! De ce ar creditele în franci elevțieni diferite față de cele în Euro, USD sau Yeni?
  • -7 (9 voturi)    
   Impreviziunea (Marţi, 7 februarie 2017, 15:12)

   servus [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Poti sa invoci imprevizunea, in cazul in care ai un credit in euro, dolar, etc, si a fost instalat un dezechilbru contractual, din cauza aprecierii monedei exotice.
   • -2 (10 voturi)    
    Chiar si pe D-zeu sau alt zeu (Marţi, 7 februarie 2017, 15:23)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui servus

    Insa in final ramane aceeasi intrebare: de ce au fost permise clauzele abuzive din contractele de creditare? Chiar si justitita noastra a luat pozitie contra lor.
    • 0 (4 voturi)    
     Simplu (Marţi, 7 februarie 2017, 20:49)

     servus [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     Clauzele abuzive, sunt socotite de catre guvernantii nostrii, ca si niste simple taxe care se colecteaza la bugetul de stat. De ce sa ai tu consumatorule bani mai multi de buzunar (sa mergi sa ii cheltuiesti in afara Romaniei pe servicii medicale de calitate, produse de calitate, vacante unde esti respectat de catre personalul hotelier, iar cele 3 stele sunt chiar 3 stele, etc.) mai bine ii dai ptr. buna pastrare la cinstita banca - asta este logica simpla pe care o folosesc guvernantii nostri ori logica cu care se lasa pacaliti de Isarescu.
   • +1 (3 voturi)    
    exotice? (Miercuri, 8 februarie 2017, 10:02)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui servus

    exotica este gandirea ta. unde este dezechilibrul contractual? ai imprumutat franci, dai inapoi franci. sau ai uitat de ce ai luat imprumutul in franci? toti erau fraieri, doar tu aveai dobanda de 3 ori mai mica..
 • +34 (50 voturi)    
  E si imorala (Marţi, 7 februarie 2017, 14:18)

  Alex S [utilizator]

  Orice om care se pricepe la finante stie ca absolut nimeni nu poate prezice cu certitudind directia in care se indreapta o moneda sau o actiune, nici macar bancile. Daca era sa scada pretul francului li se parea normal sa fie calculat tot la cursul istoric? In plus mereu li s-a explicat ca trebuie sa iei credit in moneda in care castigi.
  • -7 (15 voturi)    
   Serios? (Marţi, 7 februarie 2017, 14:38)

   luavardna [utilizator] i-a raspuns lui Alex S

   Imoral a fost sa se acorde aceste credite, pacalind clientii cu pliante despre "stabilitatea" monedei elvetiene. Daca nu poti anticipa asemenea fluctuatii, de ce iti faci reclama mincinoasa?

   Daca este sa privim un grafic al evolutiei CHF in raport cu alte monede, pe o perioada de mai multi ani, se poate observa cat de INSTABILA a fost aceasta moneda. Insa bancile s-au jucat cu focul, iar clientii platesc pentru asta.
  • +7 (9 voturi)    
   Marfa made by CCR (Marţi, 7 februarie 2017, 15:09)

   servus [utilizator] i-a raspuns lui Alex S

   Care conventii europene nu au fost respectate?
   Cele privind privind practicile comerciale incorecte, intelegerile anticoncurentiale, constituirea de carteluri, manipularea indicilor euribor, libor, manipularea pretului metalelor pretioase etc. ? Ca aceste credite, sa fie numite credite morale, ar fi trebuit sa existe posibilitatea d.p.d.v. economic ca si moneda nationala sa cunoasca o apreciere considerabila - cum a fost in cazul francului elvetian. Posibilitatea, ca si moneda nationala sa nu cunoasca o apreciere pe tot parcusul derularii creditului a fost prezentata consumatorului ? Dar cum sa aprecizezi moneda unui stat care are o economie bananiera ? In baza a ce sa o apreciezi, a coruptiei generalizate ? Daca leul ar fi cunost o apreciere considerabila (apreciere din care consumatorul sa obtina un beneficiu), toti am fi ajuns la sapa de lemn
   Pacat, ca nu mai beneficem de intelepciunea Dnei. Motoc, care avea stilul, ca in cuprinsul motivarii sa-si puna intrebari cu privire la aplicarea legislatiei europene.
   • -3 (9 voturi)    
    hei! (Marţi, 7 februarie 2017, 15:15)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui servus

    Care economie bananiera? Tarile bananiere exporta fructe tropicale pe valuta, la greu. Noi ce mai exportam?
    • +4 (6 voturi)    
     Toni, esti in urma cu informatiile (Marţi, 7 februarie 2017, 20:42)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     In 2015 Romania a exportat de 5 ori mai mult decat in 1989. Ce anume? ia si cauta singur ca o sa gasesti.
     • -1 (1 vot)    
      Magiun Topoloveni? (Miercuri, 8 februarie 2017, 10:17)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Sa nu mi spui de Ford si Dacia ca alea s companii vest ce asambleaza doar in Ro.
      Cu cateva % nu se face primavara.
      PS-Nu mai citi articole scrise de guvern,ca minte de ingheata Dunarea.
 • +26 (40 voturi)    
  finaly... (Marţi, 7 februarie 2017, 14:22)

  Jupanu1970 [utilizator]

  ... mai sunt si functionari care gindesc si la CCR.
 • +29 (37 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 februarie 2017, 14:23)

  [anonim]

  • -2 (10 voturi)    
   ! (Marţi, 7 februarie 2017, 14:48)

   CalmArius [anonim] i-a raspuns lui

   Ce legatura are?
   A fost atacata de Cilos...legea facuta ..de altii..multi! E aiurea manipularea asta!
   • +10 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 februarie 2017, 15:19)

    [anonim] i-a raspuns lui CalmArius

  • +8 (14 voturi)    
   Si cu celelate populisme (Marţi, 7 februarie 2017, 14:52)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui

   si promisiuni PSD va fi la fel. Aceasta gasca de golani nu au facut decit sa distruga Romania in mod constant. O demagogie ieftina de tip comunist care a ruinat tara vreme de 27 de ani, in timp ce - pe de alta parte - ei s-au imbuibat prin jaf (ei = ciuma rosie, mafia portoclie si gastile de hoti din PNL si UDMR).
  • 0 (8 voturi)    
   Scoala vietii, nu alta (Marţi, 7 februarie 2017, 14:56)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui

   Ai merita un titlu de la Dragnea et Co pt. calitatile dovedite in mesajul tau de manipulare.
 • +15 (17 voturi)    
  cum era si normal (Marţi, 7 februarie 2017, 14:36)

  opinius [utilizator]

  Acum dl Piperea si dl Zamfir, daca sunt de buna credinta ar trebui sa se aseze la masa cu BNR, si cu bancile si sa vada cum ar putea sa se rezolve aceasta problema, in mod unitar si in conditii de legalitate, nu de haiducie.

  ma indoiesc, totusi, ca bancile vor mai vrea sa discute cu ei, dupa pumnul in gura de la legea darii in plata.

  Eu nu inteleg de unde acest apetit pentru masuri originale in contextul in care oricum in Romania nu prea exista experienta in domeniul financiar.

  Si mai exista un lucru pe care nu-l inteleg: de unde acest apetit pentru legi (/masuri) cu aplicabilitate limitata (vezi si problema cu OUG 13): adica, daca am un credit si zice lumea (inclusiv parlamentul + cateva instante) ca sunt clauze abuzive in el, de ce nu dam o lege sa aliminam direct problema, si cu efecte pentru toata lumea? de ce dam legi de genul darii in plata, care ii scapa de probleme doar pe cei care chiar vor sa dea in plata, dar nu are niciun efect asupra celorlaltora? adica, daca nu vreau sa dau in plata merg in continuare cu clauzele abuzive? Ce fel de scarpinat pe invers e asta?
  • +1 (1 vot)    
   scarpinat pe invers - e normalitate pt ei (Miercuri, 8 februarie 2017, 8:21)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui opinius

   din pacate asa gindesc, li se falfaie lor de cei cce platesc taxe. Dar cind au semnat un contract fiecare a citit se presupune termenii
   Daca pot sa ia 15 piei de pe tine in loc 14 cuvenite sa stii ca n-au nici un regret.

   Din 90 principala atributie a bnr a fost joaca de-a valuta si mai putin atributiile ei. A exista un moment prin '92 in care au nationalizat toata valuta firmelor din conturi pt 4 zile( desi oamenii si-au pus gaj apartamentele la banca pt banii luati), nimeni nu a platit pt furtul de atunci . La fel si acum
 • +6 (16 voturi)    
  .... (Marţi, 7 februarie 2017, 14:46)

  msk [utilizator]

  acea Lege a fost adoptata de Parlament strict electoral....
  Nimeni intreg la minte nu poate sustine asa ceva (conversie la curs istoric).
  Va dati seama, urmatorul pas era ptr creditele in EUR - si acolo e un ditamai elefantul !
  • +1 (5 voturi)    
   Elefant de cristal (Marţi, 7 februarie 2017, 15:24)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui msk

   Sunt si acolo abuzuri.
 • +4 (14 voturi)    
  Votba unuia, Ghinion! (Marţi, 7 februarie 2017, 15:04)

  za-k [utilizator]

  Daca te intinzi mai mult decit ai plapuma suferi.
  Daca iei credite fara rationament suferi.

  Daca esti politician bagi legi nasoale sa furi din pix cu legea in mina :)
  • -1 (11 voturi)    
   Ghinion clar (Marţi, 7 februarie 2017, 15:25)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui za-k

   Numai pt. romani. Ceilalti din UE au reusit mai multe- gen polonezi, unguri, croati etc.
   • +5 (9 voturi)    
    nu este chiar asa... (Marţi, 7 februarie 2017, 16:53)

    TDragos [utilizator] i-a raspuns lui Fides

    Nici in Poloania sau Ungaria nu s-a obtinut conversia la curs istoric...

    https://www.ft.com/content/487c839c-58b7-11e6-8d05-4eaa66292c32

    http://www.reuters.com/article/poland-swissfrancs-cbank-idUSL8N1AJ1DW
    • +1 (1 vot)    
     Desigur nu s-a obtinu nimic in UE (Miercuri, 8 februarie 2017, 10:16)

     Fides [utilizator] i-a raspuns lui TDragos

     Ata doar ca la polonezi, ungurii, croati etc. autoritatile au luat atitudine si masuri pt. a le da peste degete. La fel si in Franta unde bancherii sunt achetati pt. credite chf.
     Si la noi? A da Ciolos ne-a dat un bobarnac mare, asa pe langa ca s-a dezis de PNL. Danke!
 • -5 (11 voturi)    
  Deci ce urmeaza? (Marţi, 7 februarie 2017, 15:14)

  Toni_Romania [utilizator]

  Se vor da in carca populatiei datoriile altora?
  Ca si guvernul Boc a facut odata aluzie la asa ceva.
  Ca vaita de numa numa cei 600.000 romani cu credite la banca, care nu stiu ce sa mai faca cu rata.
  • +1 (5 voturi)    
   Impreviziunea urmeaza (Marţi, 7 februarie 2017, 15:26)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   RIP sau DIP.
 • +7 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 februarie 2017, 15:36)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   Imprevizunea (Marţi, 7 februarie 2017, 20:56)

   servus [utilizator] i-a raspuns lui

   Darea in plata este conditionata de aparitia impreviziunii in contractul de credit. Nu are importanta in ce valuta este creditul tau. Prima sentinta data de o instanta de judecata din Romania, pe imprevizune (buna credinta) a fost in 1920 - Lascar Cataregiu vs. Banca Bercovici.
 • +9 (13 voturi)    
  Decizie corecta,contra tampeniei aprobata de CD (Marţi, 7 februarie 2017, 15:49)

  Plagarus [utilizator]

  Este vorba de o minima educatie financiara... sa inveti copii de liceu si de gimnaziu cum sa-si gestioneze banii,sa nu mai faca tampenii parintii.
  • 0 (8 voturi)    
   Educatie nu hotie (Marţi, 7 februarie 2017, 16:00)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   CHF inseamna furt. Exact ce a vrut sa faca PSD.
   Parintii nu mai pot creste copiii daca sunt furati din buzunare sau deposedati de locuinte. Nu toti avem N case precum politicienii.
 • 0 (6 voturi)    
  divide et impera! (Marţi, 7 februarie 2017, 17:54)

  thebblack [utilizator]

  decizie data la 'sto. ati vrut constitutionalitate, na constitutionalitate. acum, cei din piata, in loc sa aiva un motiv si dusman comun, ordonanta/grindeanu/dragnea, ii imparte in 2, aia cu si aia fara credite in franci.

  mizerabili!

  ps1 da, conversia creditelor era o aberatie economica care nu trebuia sa dispara, nici nu ar fitrebuit sa existe in primul rand.

  ps2, oare ce mai urmeaza se decida curtea? constituionalitatea eutanasierii maidanezilor? desfiintarea clubului steaua?
 • +2 (6 voturi)    
  Nu-s in situatia lor. (Miercuri, 8 februarie 2017, 9:01)

  OvidiuTudor [anonim]

  Eu am avut credit in lei, luat in 2009. Nu mi-a dat nimeni franci, nu mi-a oferit euro si la tv BNR Aspirine imi spunea sa iau in moneda in care am salariul.

  Adevarul este ca cei care au luat in franci cred ca vroiau lei la dobanda de franci, eu aveam 17%. la lei.
 • 0 (0 voturi)    
  Idioti. (Miercuri, 8 februarie 2017, 14:13)

  Jude [utilizator]

  Este logic sa fie neconstitutionala legea.
  O lege trebuie sa actioneze pentru viitor nu si pentru trecut. Stiu pe cineva care a vandut 5 HA in 2005 si in 2008 ar fi vrut sa dea banii si sa ia inapoi terenul. Asa si cei cu creditele in CHF.
  Fratilor, in primul rand trebuie sa cititi. Trebuie o educatie inainte de a face un credit. Asa multi prosti au ajuns la camatarii de la Provident sau alte IFN-uri.
  Iti faci calcule, evaluari, etc. Dar cand cumperi apartament vechi cu 1000-1200 Eur mp si nu iti pui problema ca e supraevaluat, o meriti. Si 1200 Eur/mp e inca un pret mic. Si sa mai fi si "destept" sa-ti transformi creditul din Eur in CHF spune ce grad de cultura economica ai.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by