Isarescu: Acest buget este unul ambitios, mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli, e mai degraba optimist/Decizia CCR este corecta

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 7 februarie 2017, 15:43 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Agerpres
​"Am studiat proiectul de buget si consideram ca din punct de vedere al stabilitatii financiare , un buget care are un deficit mai mic de 3% ajuta politica monetara. Ne-am uitat si la constructia bugetara si consideram ca acest buget este unul ambitios, mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli, bugetul e mai degraba optimist, avand in vedere maniera in care s-au efectuat cheltuielile in anii precedenti. Instabilitatea si tensiunile politice nu au cum sa ajute stabilitatea monetara si financiara, dar economia isi vede de treaba. Insa, cum se arata si intr-un titlu din presa de azi, nu trebuie sa punem economia la incercare", a spus marti Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. El s-a referit si la decizia Curtii Constitutionale (privind legea conversiei), pe care o considera "corecta".

Decizia CCR este corecta, trebuie pusa in aplicare. Pentru cei cu credite in CHF, solutia e prevazuta in codul civil, la capitolul care se refera la impreviziune. Asa cum in urma de doi ani a  sugerat si Banca Nationala, se pot gasi solutii prin negocieri bilaterale ca modalitate de impartire a povesrii

Ce a mai spus marti, Guvernatorul BNR:
Rata anuală a inflației a crescut în luna decembrie 2016 până la -0,54 la sută, de la -0,67 la sută în luna anterioară, nivel inferior celui previzionat. Această evoluție s-a datorat integral revenirii în teritoriu pozitiv a dinamicii anuale a prețurilor combustibililor, al cărei impact a fost atenuat de cel al scăderii ratei anuale CORE2 ajustat [1]. Pe ansamblul trimestrului IV, rata anuală a inflației a înregistrat o creștere marginală (-0,57 la sută în luna septembrie), ușor inferioară așteptărilor. Rata anuală a inflației CORE2 ajustat a atins 0,3 la sută la sfârșitul anului 2016, comparativ cu 0,6 la sută în septembrie.

Rata medie anuală a inflației a continuat să își restrângă valoarea negativă până la -1,5 la sută în decembrie 2016 (de la -1,7 la sută în septembrie), pe măsura diminuării impactului statistic al extinderii cotei reduse de TVA la toate produsele alimentare; în mod similar, nivelul calculat pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a urcat la -1,1 la sută în decembrie 2016 față de -1,3 la sută în septembrie.

Decelerarea creșterii economice anuale în trimestrul III 2016, mai accentuată decât cea previzionată, a fost rezultatul încetinirii avansului cererii interne, pe seama temperării consumului gospodăriilor populației și a formării brute de capital fix. În condițiile unei scăderi mult mai ample a dinamicii importurilor în raport cu cea a exporturilor de bunuri și servicii, exportul net și-a redus aproape complet contribuția negativă la creșterea PIB real. Cele mai recente date statistice relevă menținerea unei dinamici anuale robuste a volumului cifrei de afaceri din comerț în primele luni ale trimestrului IV 2016 și accelerarea ritmului anual de creștere a producției industriale, dar și accentuarea declinului în construcții. Totodată, dinamica anuală a costurilor salariale unitare din industrie a rămas la niveluri înalte.

Condițiile monetare reale și-au păstrat caracterul stimulativ și în luna ianuarie 2017. Randamentul mediu al depozitelor noi la termen s-a menținut relativ constant în decembrie 2016, în timp ce rata medie a dobânzii la creditele noi acordate sectorului privat a coborât la un nou minim istoric. Creditul acordat sectorului privat a continuat să-și accelereze creșterea în luna decembrie 2016, evoluție susținută și de această dată de segmentul societăților nefinanciare. Ponderea în total a creditului în lei a continuat să se majoreze, ajungând la 57,2 la sută. Această evoluție certifică o mai bună transmisie a politicii monetare, contribuind și la atenuarea riscurilor la adresa stabilității financiare.

În ședința de astăzi, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția februarie 2017, ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile. Scenariul de bază al prognozei reconfirmă perspectiva revenirii ratei anuale a inflației în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, pe fondul epuizării impactului reducerii la 20 la sută a cotei standard a TVA. Palierul pe care rata anuală prognozată a inflației se poziționează este, însă, mai scăzut, iar creșterea ei ulterioară este relativ mai lentă, în principal ca urmare a noilor șocuri dezinflaționiste pe partea ofertei survenite în intervalul noiembrie 2016 – februarie 2017. Acestea constau în scăderea tarifelor polițelor RCA și eliminarea taxelor nefiscale, ale căror efecte se alătură celor exercitate de reducerea la 19 la sută a cotei standard a TVA și de eliminarea supraaccizei la carburanți începând cu 1 ianuarie 2017.

Traiectoria previzionată a ratei anuale a inflației își păstrează profilul ascendent; astfel, ea reintră în interiorul intervalului țintei staționare spre finalul anului 2017, iar la începutul anului 2018 urcă în jumătatea superioară a acestui interval, la valori mai ridicate decât cele prognozate anterior.

Riscurile și incertitudinile asociate perspectivei inflației provin din mediul intern și extern. Pe plan intern, acestea derivă, în principal, din conduita politicii fiscale și a celei a veniturilor pe anul 2017. În plus, incertitudinile rămân și în privința ajustărilor viitoare ale prețurilor administrate, dar și în ceea ce privește evoluția climatului general intern.

Pe plan extern, relevante rămân riscurile legate de creșterea economică în zona euro induse de incertitudinile politice asociate calendarului electoral al anului 2017 și negocierilor pentru Brexit, divergența conduitei politicilor monetare ale principalelor bănci centrale din lume, precum și de problemele sistemului bancar european.

În aceste condiții și pe baza datelor disponibile în prezent, CA al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile CA al BNR au ca scop asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Consiliul de administrație reiterează că un mix echilibrat de politici macroeconomice și progresul reformelor structurale sunt esențiale pentru menținerea unui cadru macroeconomic stabil și întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse pe plan global.

BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern și internațional, fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru realizarea obiectivelor pe care le are.

Noul Raport trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 9 februarie 2017. Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul ședinței de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 14 februarie 2017, la ora 15:00.

Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 aprilie 2017.

*  Rata inflaţiei de bază CORE 2 ajustată este calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi băuturilor alcoolice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6126 vizualizari

 • -3 (11 voturi)    
  Dar nenea asta (Marţi, 7 februarie 2017, 15:48)

  Toni_Romania [utilizator]

  Dar nenea asta nu mai iese la pensie?
  • +3 (7 voturi)    
   hopa postacii pesedei s-au activat (Marţi, 7 februarie 2017, 16:41)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   contra guvernatorului, functie la care ravneste de ani de zile godacul pesedist georgescu.
  • +1 (1 vot)    
   Haida mo, neaoșe, să-ț traducă taica.. (Miercuri, 8 februarie 2017, 13:46)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Ăștia neaoșii au nevoie de traducere din limba politicoasă în româna vulgărească.
   Ia d-aci cât e caldă traducerea:
   Acest buget este unul ambitios mai ales pe partea de venituri - nen-tu Dragnea făcătorul dă toate, s-a întins mai mult decât îi este plapuma, veniturile vor fi canci, degeaba le-a băgat deștu-n gât la Comisia de Prognoză să dea una incredibilă, cu creștere economică de 5,5%, iar beleaua cu ordonanțele hoțești o scade sigur pe la 3,5%, dacă nu chiar și mai jos de atâta: ȘI mai pe înțelesul neaoșilor, cât crede guvernul că o să obție din hoție, pardon, o să obțină din taxe și impozite o să fie o sumă mică, mică, de n-o să poată Dragnea să dea mita electorală promisă (evident, alții vor fi de vină, nu lăcomia și inepția lui)

   Pe partea de cheltuieli, e mai degraba optimist/ - adică speră să aibă lovele, deși din prima parte a comentariului, este clar că KANCI. Nen-tu bankeru spune, politicos dar verde-n față:
   Băi Dragneo, aburești oamenii cu o prognoză supraoptimistă de venituri, în timp ce cheltuiește peste cât te ține punga guvernamentală. Asta înseamnă că ne bagi la împrumuturi. Iar astea tocmai s-au scumpit tare, mulțumită ordonanțelor tale de scăpat hoții. Mare japiță penală ești, Dragneo!
   Mulțumit de traducere? Dacă nu, n-am ce-ți face, asta a zis nen-tu Mugurel Bankeru.
 • -4 (8 voturi)    
  ie-te (Marţi, 7 februarie 2017, 15:51)

  Toni_Romania [utilizator]

  https://www.dcnews.ro/mugur-isarescu-guvernatorul-bnr-este-si-pensionar-ce-spune-bnr_511407.html
  • +4 (4 voturi)    
   da-i inainte (Marţi, 7 februarie 2017, 16:42)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   cu Georgescu, Nicolicea, Serban Nicolae, Firea, Olguta si alte talente ale pesedeului. Sa-i instalam grabnic la butoane. Nimeni nu se pune cu ei, inregistreaza cate o infractiune le fiecare respiratie.
   • +1 (1 vot)    
    Bravi (Marţi, 7 februarie 2017, 18:59)

    CataiDaniel [anonim] i-a raspuns lui mmmircea

    Bravi au fost si PDL-isti, numai ca uiti repede ca tot romanul !! <ei au furat sub ARIPA basesciana -era voie atunci
  • 0 (2 voturi)    
   generatia antena3 (Miercuri, 8 februarie 2017, 10:11)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Domnu Toni, un om normal la cap nu se informeaza dintr-o singura sursa, mai ales cind sursa aia e dcnews si mai ales cind informatia vine de la Isar, un fel de Ciuvica cu pata pusa pe Isarescu pentru ca l-a debarcat de la bancpost.

   Da un search pe google si vezi si alte pareri. De ex aici:
   http://www.economica.net/guvernatorul-bnr-mugur-isarescu-este-si-pensionar-si-cumuleaza-pensia-cu-salariul_122885.html
   sau aici:
   http://www.digi24.ro/stiri/economie/isarescu-indemnizatie-pensionare-558333

   si o sa vezi ca realitatea e mai complexa decit te invata pe tine antena3 si rtv.
   • 0 (2 voturi)    
    Dom Bogdan (Miercuri, 8 februarie 2017, 11:48)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Despre aceste om se stiu multe lucruri necurate din anii 90 - de dinainte de a aparea Antenele.
    Vezi lichidarea celor 6 banci 1991-1996.
    Paguba: multe miliarde Usd.
    Treaba ce poate fi bagata f. bine la "neglijenta in serviciu".
    Btw-ce varsta aveai matale atunci?
    Btw-lumea nu a inceput de la Antena3.
    • 0 (0 voturi)    
     eu ti-am raspuns strict la manipularea ta (Miercuri, 8 februarie 2017, 19:08)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     De ce o dai acum cotita? Vorbeam de manipularea cu pensia lui Isarescu. Voi astia de stinga chiar nu puteti urmari un fir logic?

     Si daca tot il acuzi de lichidarea celor 6 banci, desi principalii vinovati pentru asta au fost guvernantii din perioada respectiva, ce zici de performantele de dupa '96? Cite banci au falimentat dupa aia? Cit e acum rezerva valutara? Cum arata acum piata bancara fata de perioada aia cu falimentele? Tie doar ti se pare ca nu esti manipulat...
   • 0 (0 voturi)    
    Ciuvica (Miercuri, 8 februarie 2017, 11:49)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Vezi ca Ciuvica a demascat in "Armaghedoane" averile lui Nastase in 2000-2002, motiv pt. care chiar a si fost arestat,
    • 0 (0 voturi)    
     asha, si? (Miercuri, 8 februarie 2017, 19:12)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Asta cu armaghedoanele reprezinta o chestie asha de nemaipomenita ca sa il spele de tot ce a facut dupa aia?
 • +2 (4 voturi)    
  Politica financiara a BNR este una (Marţi, 7 februarie 2017, 16:14)

  asistat [utilizator]

  indreptata exclusiv impotriva cetatenilor Romaniei iar acest personaj ar trebui facut responsabil personal pentru dezastrul social creat de sistemul bancar.
 • +5 (5 voturi)    
  Faraonul Isarescu, regele BNR (Marţi, 7 februarie 2017, 16:20)

  jackalphonse [utilizator]

  cate mandate mai are Isarescu de ispasit pana mai lasa scaunul altuia?
  Oare ce va spune istoria de acest dinozaur, vechi gropar al Roamniei, care a pus laba pe BNR atatia ani?
  • +2 (2 voturi)    
   plus ca (Miercuri, 8 februarie 2017, 9:33)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   ...a patronat lichidarea a 6 banci in anii 90 - chiar, de miliardele de Usd disparute atunci, ce se mai aude?....
 • +3 (3 voturi)    
  prosti sint (Marţi, 7 februarie 2017, 16:44)

  MConstantin [utilizator]

  cei care cred ca in Romania se va ajunge la un venit mediu de 1000 eur. La Revolutie toti credeau ca o sa traiasca precum RFG-istii, ca au sansa la o viata prospera.

  Se pare ca legea conversiei creditelor in CHF la cursul istoric a picat la CCR.
  Dar nimeni nu vrea sa vada ca sistemul de creditare, patronat de BNR, iti taie orice sansa la o locuinta decenta.
  Toti pleaca de la ipoteza ca in capitalism te poti imbogati daca muncesti "cinstiti". Desi practic nu exista nici un exemplu sa sustina ipoteza asta.
  Toti refuza sa creada ca in capitalism ramai sarac daca nu furi sau ai un monopol.
  Teapa continua, se incearca tot felul de teorii care sa explice de ce sintem tot ne-dezvoltati, refuzand din prejudecata ipoteza adevarata.
  • +2 (2 voturi)    
   ipoteza adevarata (Marţi, 7 februarie 2017, 17:06)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui MConstantin

   e legata de libertatea ecomonica redusa, de drepturile de proprietate insuficient clarificate si protejate, de-aia avem saracie in tara, nu din cauza chf-ului.
   • 0 (0 voturi)    
    ma bucur (Marţi, 7 februarie 2017, 20:41)

    MConstantin [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

    ca mai e cineva care intelege ca drepturile de proprietate intelectuala te condamna la saracie, instituind un monopol pe cunoastere/informatie.

    Ma bucur ca mai e cineva care intelege la proprietatea (chiar si intelectuala) inseamna libertate economica redusa pentru restul populatiei. Ca proprietatea asupra capitalului trebuie desfiintata.
  • +1 (5 voturi)    
   Shhht... (Marţi, 7 februarie 2017, 17:19)

   Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui MConstantin

   Te aud tinerii frumosi si liberi... cine mai iese in strada dup-aia ? :)
   • 0 (0 voturi)    
    tinerii frumosi si liberi (Marţi, 7 februarie 2017, 20:47)

    MConstantin [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

    o sa isi identifice adevaratii dusmani, vor vedea ca dupa ce si-au sacrificat viata, familia, muncind la acea corporatie 10-12ore/zi, acceptind umilinte zilinic, vazand cum altii din corporatie sint privliegiati, iar ei muncesc de ii ia dracu, ajung la 60 ani locuind tot cu chirie/rata, sperand sa nu se imbolnaveasca ca nu o sa aiba bani decit de ceaiuri.

    Anume, dusmanul lui este patronul care ii zice: "daca nu iti convine, du-te in alta parte". Iar morala "esti sarac pentru ca nu esti bine pregatit si ptr ca esti lenes" ii tine ne-emancipati, prejudecatile ii tin sclavi.
    • 0 (0 voturi)    
     care familie? (Miercuri, 8 februarie 2017, 11:51)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui MConstantin

     Majoritatea TFL-istilor nu au copii, mananca la tati si mami. Jobul ala e pt. banii de vacanta.
  • +2 (2 voturi)    
   Capitalismul si Comunismul la fel de fezabile? (Miercuri, 8 februarie 2017, 13:34)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui MConstantin

   Ambele promit o viata buna in ansamblu, daca muncesti cinstit.
   In mod clar comunismul devine un absolutism infect, se vede de la distanta. In realitate nimeni nu are de gad sa faca eforturi sa fie "egal" cu altcineva, daca este mai bun in ce face.
   In acelasi timp, captalismul tinde sa fie un feudalism modern: nimeni nu are chef sa joace dupa reguli de concurenta, profitul conteaza.
   • +1 (1 vot)    
    merge aici descrierea lui dec.89: (Miercuri, 8 februarie 2017, 14:15)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    Momentul cand Romania a trecut dintr o ordine inacceptabila intr o dezordine inacceptabila.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by