Pensia medie de asiguari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 400 de lei (711 lei in judetul Giurgiu fata de 1122 lei in Municipiul Bucuresti).
Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 89,0% in totalul celor de asigurari sociale.
Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (75,1%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.
Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial- au reprezentat 1,9%.
Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in anul 2016, a fost de 566,6 mii persoane, din care:
- 459.400 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 9,8% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;
- 107.200 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 25,6% din totalul acestora.
de parca nu stim cu totii unde sunt cei mai multi asistati sociali, si cei mai multi pensionari din romania
in teleorman evident, de unde vin eminentele cenusii care ne conduc in acest moment
Cred ca promisiunile de marire a pensiilor sunt o gogoasa manipulatorie avand in vedere urmatoarele:
- In legislatura trecuta, Senatul adoptase in octombrie-noiembrie 2016 doua legi care prevedeau una scutirea pensiilor de plata de impozite si cealalta majorarea punctului de pensie la 40% din salariul mediu pe economie, care de la 01.01.2017 ar fi insemnat cca 1092 lei, iar de la 01.07.2017 cca 1300 lei.
- Actuala legislatura, dominata de PSD si guvenul aservit, a preluat numai prevederile legii privind scutirea de impozite a pensiilor, dar a facut pierduta cealalta lege de stabilire a punctului de pensie la 40% din salariul mediu pe economie si are tupeul sa se laude ca va majora pensile prin stabilirea punctului de pensie la 1000 lei incepand cu 01.07.2017. Deci mai mic decat ar fi trebuit sa devina chiar de la 1 Ianuarie 2017 (1092 lei), daca nu ar fi facut pierduta legea amintita mai inainte, ca sa nu mai discutam ca va fi cu cca 30% mai mic decat nivelul prevazut de aceeasi lege pentru 1 Iulie 2017 (1300 lei).
Oare de ce nu se sesizeaza nimeni ca fondul de pensii a fost pradat pur si simplu?!
Si mai este un aspect foarte important. Sistemele publce de pensii au fost gandite de la inceput pe sistem piramidal (peste tot, nu doar in Romania). Cu alte cuvinte, se bazeaza nu pe pastrarea timp de 35 de ani a unui "sac cu bani" ci pe plata din incasarile de moment. Conditia de functionare este cresterea continua a numarului populatiei, astfel incat sa fie suficienti angajati pentru a plati pensiile. Cu zeci de ani in urma, cand a fost gandit sistemul de pensii, cresterea continua a populatiei era o realitate. Acum realitatea s-a schimbat iar "sacul cu bani" nu exista...
În România NU ESTE AȘA. Banii nu se acumulează, ci se cheltuiesc instant - adică luna asta/anul ăsta se plătesc pensiile din ceea ce se încasează în respectiva perioadă. În consecință, nu contează cât ai cotizat, ci cât are statul și decide el să îți dea la pensie. Ceea ce matale prezinți sunt niște date corecte, dar irelevante în sistemul actual. Ai înțeles?
+ bashca 60 de decedati la 1 votac asistat P$D-ist.