"In state gen Germania si Franta, unde cota maxima de impozitare este foarte ridicata, pentru a mai "indulci" acest nivel ridicat al impunerii fiscale, exista deductibilitati pe care cetatenii le pot aplica pentru diferite cheltuieli - cu scoala copiilor, pentru diferite investitii pe care le fac sau chiar in functie de numarul de copii pe care ii au. Ai nostri incearca sa construiasca un sistem similar, dar discutiile sunt inca la inceput. Din cate am inteles, se doreste ca declaratiile de venit sa se depuna pe familie sau pe gospodarie, iar daca unul din soti castiga mai mult si s-ar incadra la cota maxima de impunere, sa se calculeze o medie pe familie a veniturilor pentru ca aceasta medie sa fie mai mica decat venitul individual al celui care castiga cel mai bine din familie", au declarat pentru HotNews aparticipanti la discutii. Noul impozit ar urma sa fie aplicat incepand din 1 ianuarie anul viitor.
De altfel, si programul de guvernare al PSD face referire la un impozit diferentiat: "Începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferențiat pe venitul global (IVG), de 0%, respectiv 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declarație de IVG va avea ca bază de plecare declarația de patrimoniu, care se va depune o singură dată, în același condiții precum declarația de venit global. Arondarea populației la consultanții fiscali precum și funcționarea acestora se va face prin Hotărâre de Guvern în urma dezbaterilor publice. Pe lângă rolul de a completa și depune declarațiile de mai sus, consultantul fiscal va prelua și sarcina de a plăti toate taxele și impozitele datorate de către persoanele fizice aflate în portofoliu său, către administrațiile și instituțiile publice centrale și locale. Această masură va duce la eliminarea ghișeelor pentru persoane fizice din țară, din cadrul tuturor instituțiilor publice din România. Selectarea și pregătirea celor care doresc să devină coonsultanți fiscali se va face etapizat, până cel tîrziu la 1 decembrie 2018, atunci când pe modelul din SUA, fiecare român va beneficia de suportul unui astfel de consultant", se arata in programul de guvernare al PSD , la pag.27.
De asemenea, potrivit surselor noastre, tot de la 1 ianuarie s-ar putea renunta la cota unica si se va trece la un mecanism progresiv de impunere. Primele informatii arata ca veniturile sub 2000 de lei nu vor fi impozitate, cele peste 2000 de lei vor fi impozitate cu 10%, dar nu e clar cu cat vor fi impozitate veniturile cele mai mari. "Asa este trecut in acest moment in programul de guvernare, dar noi banuim fie ca ce e peste 2.000 de lei vor fi impozitati cu mai mult de 10%, fie se va pune un nou prag al veniturilor, dincolo de care cota de impunere va fi mult mai consistenta", au mai spuns participantii la discutii.
Ce mai propune programul de Guvernare al PSD si e luat in discutii pentru a se aplica de la 1 ianuarie 2018:
- Atât pentru cei cu activități independente, cât și pentru salariați și pensionari, impozitul pe veniturile mai mici de 2.000 lei/ lună va fi 0. În acest fel, creștem clasa de jos spre clasa de mijloc, fără însă a împovăra firmele care plătesc salariile. Dimpotrivă, continuând pe linia reducerii contribuțiilor cu 5 puncte procentuale adoptată în 2014 de PSD, cu o nouă reducere de 4,25 puncte procentuale din 2018. Totodată, vom elimina 4 din cele 6 contribuții plătite astăzi.
- Cei cu activități independente, atât PFA cât și alte tipuri de persoane juridice vor datora impozit pe venit 10%, față de 16% în prezent, iar contribuțiile sociale și de sănătate se vor plăti doar ca persoană fizică și nu pe activitatea desfășurată.
Nu zic ca unele initiative legislative nu pot fi benefice, dar scopu nostru in viata nu e sa tinem pasul cu modificarile legislative.
Hai sa aplicam corect si consecvent legile pe care le avem si abia dupa aceea sa ne gandim la modificari.
Ba e taxa pe stalp, ba e deducere de impozit, ba e impozit progresiv, creste TVA, scade TVA, parca suntem nebuni, prapadim energie si bani in toate directiile, dar viata, in loc sa se imbunatateasca, se deterioreaza.
Dublam salarii si scadem taxe (daca nu comva o sa avem niste niste cote progresive de o sa ne sara capacele, mult peste 16%).
Pentru PFA se vor plati asigurari medicale la salariul minim, dar daca esti salariat le platesti de doua ori si tu si angajatorul avand ca baza de calcul salariul brut.
Bani pentru investitii nu mai pupam, noroc cu fondurile europene ca nu pot fi redirectionate catre pensii si salarii, si asa cresterea aconomica viitoare si scoaterea din saracie a unor regiuni intregi din Romania nu se va intampla prea curand.
O luam pe urma Greciei si ne-o vom lua in freza rau de tot, ca noi nu suntem in euro!
Ai televizor acasa, impozit.
Ai put , impozit. Are putul si apa, impozit dublu ca bei.
Pai de unde fonduri pentru cresterea salariilor parlamentarilor care nu pot trai cu 2000 de eur luna basca 10000 /an pentru chirie.
Trebuie doar dezincriminat abuzul in serviciu si totul e bine, nesperat de bine.
Hooop asa si-asa....!
sau poate grupurile de lucru decid ca e nevoie de un impozit de 40% pentru veniturile chiaburilor din multi-nationale si rezolva cea mai spinoasa problema a guvernarii - cum sa-i convinga pe cei 300.000 de opozanti sa emigreze.
Investitii NU,pomeni cu dus-intors de la PSDei !!!!
Si uite asa se creaza inca o breasla monopol de stat...
De ce sa fie simplu cand se poate complicat?
Asta pe langa ca d-alde Dragnea nu merita nici 10%.
In toata UE ,mai putin estul europei nu exista cota unica.
Normal e ca impozitul sa fie progresiv ,cine are bani sa plateasca mult astfel incat cei cu venituri mici sa poata fi ajutati.
Astfel o firma ca Dacia ,Ford ,Enel,Vodafone ,care fac profit sute de milioane de euro anual ar fi normal sa plateasca 30% cel putin impozit .
Porbabil se vor opune corporatiile ,asa este in colonie ala mai prost sufera.
http://stirileprotv.ro/stiri/social/asistatii-social-din-vaslui-s-au-prefacut-ca-isi-cauta-un-loc-de-munca.html
Mai sovieticus, cota unica a fost cea mai buna idee aplicata vreodata in tara asta.Iar cei avantajati au fost clasa medie care exista azi datorita ei. Si exista un motiv pentru care cota unica exista doar in Europa de est si daca ai vea purin creier ai sti de ce.
Dupa ce ca platesti impozit mai mare (in valoarea absoluta) pe aceleasi servicii de rahat pe care ti le ofera statul, acum te si penalizeaza pentru ca te-a dus capul si ti-ai gasit job bine platit.
Se dau ca exemplu Germania si alte tari...pai ce servicii ofera statul pentru banii luati? Se compara?
Iubesc pesedeul, dar urasc pe votantii lor :)
Chiar daca vor fi consultanti fiscali ( alta armata de oameni) tot vor fi unii de la fisc, care vor verifica si introduce datele in calculator - deci... deh bugetarii vor avea dupa marire salarii bune si deci posturi ravnite de rudele sarace, fara doctorat la Sorbona, ale jmecherilor din conducere. In fond de ce sa-ti intretii amanta din banii tai, cand poti sa o angajezi, cu un salariu bun la stat.
Indrazniti sa credeti in romania ! (in timp ce va pregatiti sa emigrati).
Ia sa vedem , in 2004 erau cotele cam asa
venituri lunare sub 240 lei (59,2 euro) - 18%
venituri lunare 240-580 lei (59,2-143,1 euro) - 43 lei + 23% pentru ce depăşea 240 lei
venituri lunare 580-930 lei (143,1-229,4 euro) - 121 lei + 28% pentru ce depăşea 580 lei
venituri lunare 930-1.300 lei (229,4-320,7 euro) - 219 lei + 34% pentru ce depăşea 930 lei
venituri lunare de peste 1.300 lei (320,7 euro) - 345 lei + 40% pentru ce depăşea 1.300 lei
Acum apucati-va de socotit.
Pana la urma e simplu: incepand cu data de, hai sa zicem 01.01.2018, toti cei cu salarii brute mai mari de X ron (X putand fi orice suma) vor plati impozit de 40% (si nu 16% cat e acum).
Eu am trait aceste vremuri pe timpul lui Vacaroiu, Ciorbea, Radu Vasile si Adrian Nastase....si atat plateam impozit pe salariu: 40% (si nu pentru ca aveam salariu mare ci pt ca pragul X, mentionat mai sus, era foarte mic).
Pe termen scurt masura aduce multi bani suplimentari la buget.
Pe termen lung masura nu este benefica pt ca oamenii vor incepe misculatinunile si ingineriile financiare sa nu plateasca impozit de 40%, ci de 16 % (sau cat o fi cota pentru salarii mici). Vor fi multe venituri nedeclarate sau disipate pe la rude, cumetrii, cuscrii numai si numai sa nu intre in cota de impozitare 40%. Asta se numeste evaziune, dar cui ii mai pasa ce va fi peste 5 ani? Important e ce fac guvernantii acum...
Apoi reducerile propuse mi se pare fanteziste. Adica mi se pare in regula sa se reduca impozitele, dar deja cu maririle de salarii de la stat bugetul o sa scartaie, daca se mai reduc si impozitele pe venit de unde se mai colecteaza taxe?
O alta inadverdenta este discutia despre introducerea acestei inventii din 1 ianuarie 2018, cu arondarea fiecarei familii la un consultant fiscal. Aici sunt doua probleme:
1. Cine si cand o sa formeze acesti consultanti? Nu e prea devreme 2018? Poate ar trebui intai sa formam consultanti apoi sa le arondam familiile, apoi sa facem un test sa vedem cum merge, si abia apoi sa trecem la povestea asta.
2. Cine plateste acesti consultanti? Daca sunt platiti de stat, rezulta inca vreo cateva sute de mii de bugetari. Daca sunt platiti de familiile arondate, ori o sa fie o povara prea mare pe familii (adica prea mult de platit pentru o familie), ori o povara prea mare pe consultanti (adica prea multe familii pe consultant)
Sa speram ca aspectele astea se vor mai lamuri la discutiile cu "mediul de afaceri" desi pana acum nu am vazut sa fie luata prea mult in considerare parerea acestuia.
Nu inteleg de ce v-ati oprit la impozit zero! de ce nu bagati impozit negativ, -10 la aia saraci, -5 la oamenii de bine, si +50 la corporatistii lui Soros ca aia oricum nu va cred orice ati spune.
In Romanica veniturile sunt impozate la sursa, adica angajatorul varsa in numele tau direct tot ce trebuie.
Voi vreti ca dupa ce platim din brut si ne ramane net, sa mai mergem noi inca o data la consultantii vostri (pe care ii veti numi asa cum numiti azi notarii cu spagi si pile) si sa ne mai luati inca o data impozite pe familii si alte bazaconii ? Pai nu va e rusine ma hotilor ce sunteti cat mai vreti sa ne sugeti viata din noi ? Huooo !
Ei sunt cateva sute, noi suntem milioane!!!!!
Asa ca mai este putin, fortati nota in continuare va rog mult de tot in numele celor ce au inceput sa se trezeasca!!!!!!!!!!!!
punem impozit progresiv cu impozit maixim de 10-16%...
apoi situatia economica "o cere" (adica am fost prea incompetenti ca pardit si am bagat tara in rahat) si crestem impozitele... fiind impozit progresiv crestem impozitele la "bogatani" adica exact aia care nu voteaza psd... si nu pierdem din electorat.
prostii ne voteaza in continuare si traim fericiti...