ANAF reactioneaza la "alegatiile" aparute in presa si demareaza o ancheta interna pentru a-l gasi pe cel care a furnizat mass-media un document intern

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 10 mai 2017, 14:55 Economie | Finanţe & Bănci

Bogdan Nicolae Stan, presedintele ANAF
Foto: Hotnews
"In urma alegatiilor aparute in presa referitoare la transmiterea unei circulare ANAF catre Directiile Generale Regionale ale Finantelor Publice pe tema impunerii unui "target" de atragere de sume suplimentare de catre inspectorii fiscali, facem urmatoarele precizari: La nivelul ANAF nu a fost transmisa nicio circulara referitoare la impunerea unor tinte pentru atragerea de sume suplimentare, de catre inspectorii fiscali. Precizam ca in sarcina ANAF au fost stabilite o serie de obiective, atributii si masuri, in domeniul imbunatatirii colectarii impozitelor, taxelor, contributiilor sociale si a altor sume datorate bugetului general consolidat", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Fisc. Totul a pornit de la aparitia a doua articole in presa, unul la Iasi si altul la Craiova, cel din Iasi furnizand si un document intern. Seful ANAF, Bogdan Nicolae Stan, a solicitat Directiei Generale de Integritate demararea unei anchete privind aparitia in mass-media a acestui document.

Documentul la care se refera seful Fiscului:Sursa: 7est.ro

Ce se mai arata in comunicatul ANAF:

"1. Potrivit Strategiei institutionale pentru perioada 2017-2020  ANAF are de atins urmatoarele obiectivele strategice:
- Cresterea conformarii voluntare;
- Reducerea evaziunii fiscale si a economiei subterane;
- Imbunataᅢirea relaᅢiei cu contribuabilii;
- Cresterea eficienᅢei colectarii;

2. Potrivit Programului de Guvernare, in vederea cresterii eficacitatii A.N.A.F. in combaterea evaziunii fiscale, a cresterii gradului de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat al statului, s-au luat o serie de masuri in acest sens, printre care amintim, stabilirea unor ᅢinte si orientarea acᅢiunilor de inspectie fiscala catre domeniile cu risc mare de evaziune, in baza analizei de risc efectuate.

3. Potrivit Hotararii Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea ANAF,  institutia contribuie in domeniul sau de activitate la implementarea programului de guvernare si a altor documente programatice, prin elaborarea si aplicarea de strategii de dezvoltare pe termen mediu si lung, generale sau sectoriale, prin indeplinirea mai multor functii, printre care si funcᅢia de inspectie fiscala, cu scopul asigurarii colectarii veniturilor statului la bugetul general consolidat.

4. In vederea indeplinirii obiectivelor strategice cuprinse in Strategia A.N.A.F. 2017-2020 si tinand cont de prevederile Hotararii Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea ANAF, inspecta fiscala, in conformitate cu  reglementarile cuprinse in Codul de procedura fiscala aprobat prin Legea nr. 207/2015, actioneaza pentru verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor in legatura cu stabilirea obligatiilor fiscale de catre contribuabil/platitor, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impozitare si a situaᅢiilor de fapt aferente, stabilirea diferenᅢelor de obligaᅢii fiscale principale.

 Totodata, precizam faptul ca Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala statueaza la art. 121 alin. (1) faptul ca "Selectarea contribuabililor/platitorilor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale este efectuata de catre organul de inspecᅢie fiscala competent, in funcᅢie de nivelul riscului. Nivelul riscului se stabileste pe baza analizei de ris".

Astfel, pentru asigurarea imbunatatirii colectarii veniturilor la bugetul general consolidat si in scopul monitorizarii si evaluarii activitatii organelor fiscale, ANAF a dezvoltat un sistem modern de indicatori de performanta cantitativi si calitativi ce sunt stabiliᅢi in deplina concordanta cu dispoziᅢiile legale in vigoare si Strategia ANAF pentru perioada 2017- 2020"


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

7888 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  Numitul reactioneaza la "alegatiile" numitorului! (Miercuri, 10 mai 2017, 15:15)

  Prea_Tarziu [utilizator]

  SI lumea ramane cu ideea: uite domnule ce oameni de treaba , se preocupa sa ne fie bine, dar ne e rau ca altii sunt rai!
  Realitatea e ca poza aia arata ca au plan de amenzi, cum la aia mafioti nu se duc de teama, la inocenti se comporta ca Stalin, sau Vasili Blokin, si afacerile dispar, bugetul ramane cel mai mic din UE.
  Da-le circ si fura-le painea si ei vor fi fericiti!
  • +1 (3 voturi)    
   Din pacate aici trebuie sa fiu de acord cu Livache (Miercuri, 10 mai 2017, 16:18)

   Un Nene [utilizator] i-a raspuns lui Prea_Tarziu

   Institutia in cauza se comporta ca in URSS, au plan de amenzi (oare ce altceva o fi "sume atrase suplimentar") si deci de gasit nod in papura.
   Un avocat a sfatuit ca toate aceste interactiuni cu ei sa fie inregistrate pe cat posibil, pentru a denunta ulterior abuzurile. In limitele legii, desigur.
   • +4 (4 voturi)    
    Esti naiv. (Miercuri, 10 mai 2017, 23:24)

    Prea_Tarziu [utilizator] i-a raspuns lui Un Nene

    "Livache" l-a pus pe ala acolo. Tot el il zboara. Cand vrea. Totul e teatru! Il doare pe "Livache" undeva ca au aia planuri de amenzi, cat timp ferma de porci e asigurata!
    E ca si cum ai declara ca esti suparat ca masina nerge spre stanga la rascruce atunci cand o conduci!
 • +4 (4 voturi)    
  nu vad de ce ar fi secreti acesti indicatori (Miercuri, 10 mai 2017, 15:26)

  ..13 [utilizator]

  Suntem in iepoca transparentei si a responsabilitatii - de ce se ascund dupa un formular care nu are nici macar indicat caracterul lui - banui ca nu este secret ...

  Io zic sa fie si mai multe vizitele si mai mari sumele pe are trebe sa le colecteze ... -

  Dar ATENTIUNE - ca de asa se intampla la unele institutii - nu este precizat PRIZONTUL DE TIMP...
  Valeu mama ca tare multi si... sunt astia!

  ANAF sa ne traiesti ca numai tu stii sa muncesti!
 • +7 (7 voturi)    
  :))) (Miercuri, 10 mai 2017, 15:55)

  Nevermind [utilizator]

  Astia nu au nici proprietatea termenilor. Alegatii, in conditiile in care fac pe detectivii ca sa afle cum au fost dati in gat.
 • +9 (9 voturi)    
  cata ipocrizie.... (Miercuri, 10 mai 2017, 21:58)

  cetatean in RO [utilizator]

  stimati cetateni, noi ANAFUL in persoana certificam ca hartia pe care ati vazut-o cu toii nu exista! A fost un fulger globular care s-a intersectat cu aparatul de fotografiat si a iesit o bomba..deci , noi ANAFUL in persoana mai metionam ca de fapt hartia era neagra si nu alba, cum era in poza...ce, nu ne credeti?
 • +1 (1 vot)    
  Integritate... (Joi, 11 mai 2017, 9:35)

  Stef_and [utilizator]

  La astia nu exista... ei sunt cel mai putin integrii.
  Cum poti sa nu faci public asemenea document - cum poti sa obligi pe cineva la un target de acest gen, cand tu zici ca vrei sa faci legea preventiei.?!?
  Turma asta plina de nonvaloare isi face de cap in continuare...


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version