Bancile cu rezultate pozitive au platit impozit pe profit, iar cele care nu au facut profit au capital pozitiv, a declarat vineri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a subliniat ca in Romania sunt 300.000 de firme care nu fac profit si au capital negativ, scrie News.ro. Isarescu apreciaza ca a face profit intr-o banca nu e "o chestiune usoara", iar activitatea bancara este una complicata. Acesta a reactionat vineri, dupa ce ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat miercuri, la Antena 3, ca unitatile bancare, in proportie de 70%, nu platesc impozit pe profit.

"Cred ca domnul ministru (al Finantelor, Ionut Misa, n.r.) a dat un mesaj corect, in sensul ca a facut o constatare, pe care nu trebuie sa o cautam, nu ne trebuie liste. Bilanturile anuale ale bancilor sunt publicate, sunt publice, in fiecare an. Deci nu cred ca trebuie sa faca cineva liste sau sa solicite liste, sunt cunoscute foarte bine. Constatarea ca, in ultimii ani, foarte multe banci nu au facut profit este una corecta¬, a declarat vineri Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.

El subliniaza ca bancile nu au platit impozit pe profit pentru ca nu au facut profit.

¬Asta este o constatare pe care am facut-o si noi si am spus-o in repetate randuri. Faptul ca nu au platit impozit este o formulare pe care trebuie sa o facem cu atentie, ca la nivelul publicului larg se va intelege altceva, ca bancile nu au vrut. Dar nu au facut profit, si atunci ele nu au platit impozit. Bancile platesc impozite serioase pe salarii, pe contributiile sociale etc¬, a adaugat guvernatorul BNR.

Mai mult, el afirma ca bancile care au facut profit - si e vorba de cele mari - au platit impozit serios pe profit.

¬De patru ani sau de cinci ani sa nu faci profit? E posibil, da. Atentie! Avem 300.000 de firme in Romania care nu fac profit si au capital negativ. Bancile, chiar daca nu au facut profit, au platit impozitele si au capital nu doar pozitiv, ci de peste 8%. Nu inseamna neaparat evaziune¬, mentioneza el.

Acesta subliniaza insa ca BNR nu are niciun fel de mandat si nici atributii sa faca propriu-zis un control fiscal.

¬Una este sa faci o constatare ca o institutie nu are profit si, deci, nu plateste impozit pe profit, si alta e sa te uiti in contabilitate si sa constati ca nu a facut profit, pentru ca unele operatiuni au fost la marginea legii sau in afara legii. In masura in care asemenea constatari se vor face si se vor dovedi, bineinteles ca Ministerul de Finante trebuie sa actioneze ca atare si noi le vom acorda tot sprijinul necesar¬, a mai declarat Isarescu.

Isarescu spune ca BNR sprijina Ministerul de Finante pe caile pe care le are la dispozitie prin actul de supraveghere.

¬Daca din actul de supraveghere rezulta date care arata ca unele operatiuni s-au facut in afara sau la limita legii sau dincolo de limita legii, suntem primii care informam, asiguram opinia publica si Ministerul de Finante de acest lucru¬, puncteaza Isarescu.

Acesta afirma ca mai degraba trecuie cercetat de ce anume bancile nu au facut profit.

¬Si Banca Nationala sprijina, prin metodele pe care le are, eforturile ca contabilitatea si bazele fiscale din contabilitatea bancilor sa fie corecte. Este obligatia noastra legala ca pe timpul supravegherii, cand constatam ca nu este ceva in regula sa raportam organelor in drept, nu numai Ministerului de Finante si asa facem de fiecare data", a punctat Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR spune ca businessul bancar este unul foarte complicat, iar criza a afectat serios profiturile bancilor.

¬Este foarte probabil sa nu faca profit sau sa faca profit mic. Nu au facut in perioada de criza, l-au facut anterior si cand l-au facut anterior, au platit impozit pe profit vartos. (¬) Toate bancile din Romania au capital pozitiv¬, a adaugat el.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a spus zilele trecute ca 70% dintre bancile din Romania nu au platit impozit pe profit in ultimii cinci ani.

¬Bancile, in proportie de 70%, nu platesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unitati bancare, 31 au declarat pierderi insumand 9,8 miliarde de lei. In ultimii cinci ani, doar 15 banci au platit impozit pe profit si am inclus aici si bancile care au platit doar intr-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectata a fost de 1,7 miliarde de lei¬, a precizat Ionut Misa.

Potrivit listei publicate pe site-ul BNR, in Romania isi desfasoara activitatea 35 de banci comerciale si sucursale ale institutiilor de credit straine.

viewscnt