Alti omeni de afaceri, cu business mult mai mare, imi spuneau deunazi acelasi lucru: am ajuns sa aduc muncitori din Ploiesti, sa le platesc transport si cazare pentru ca nu mai am de unde recruta in Capitala, imi spunea proprietarul unei firme de curierat.
In Italia, imi spunea alt proprietar de business, traiul de zi cu zi a ajuns o problema. "E o criza acolo, tocmai m-am intalnit cu un prieten care lucreaza la ei. Salariile au inceput sa scada. Salariul unui sofer de autobuz in Roma e de 1.100 e euro. La mine, un sofer are 8-900 de euro. Sigur, la noi salariile erau mici. Trebuiau marite, dar cresterea trebuie sa fie sustenabila. Putem intelege ca o crestere de salariu il face pe om sa cumpere un frigider nou, poate ia taxiul sa-l care acasa sau il trimite prin curier- castiga mai multe domenii asadar, dar repet, aceste cresteri trebuie facute durabil. Nu sa le dai acum si la anul sa le tai, cum stim ca s-a mai intamplat...", mai spune Felix Patrascanu.
Noi am ajuns sa recrutam din Urziceni, Giurgiu, Fierbinti, spune un reprezentant al unei companii rivate din zona retailului. "Ne batem cu alti retaileri care au si ei nevoie de oameni, ne mai batem cu eMag, care in urma cresterii e-commerce-ului, au nevoie de noi angajati...dar nu gasim. La un moment dat ne-am trezit cu un grup de candidati dintr-un sat care voiau sa se angajeze, dar cu conditia sa fie platiti cash, in fiecar zi de vineri. Oamenii lucrasera pe un santier, ramasesera fara loc de munca si voiau sa ia banii ca acolo, probabil: la plic, in ziua de vineri. Cand le-am explicat ca la noi se fac carduri de salariu si ca se vreaza de doua ori pe luna banii, ce credeti ca au facut? Au dat din cap ca nu-i intereseaza si au plecat cu totii pe poarta, intr-o viteza de n-am mai putut sa-i opresc", mai spune antreprenorul roman.
"Am orase in care angajatii imi pleaca cate 5-6 odata, spune un alt antreprenor din zona de curierat rapid. Se duc in Germania, unde iau net circa 1500 de euro/luna. Numai ca acolo sunt munciti la maxim de patron, stau cate 5-6 intr-o camera ca sa iasa mai ieftin la chirie, iar la final de luna se trezesc ca pe fluturasul de salariu le apar imputate ba un far, ba lichid de frana, ba te miri ce. Si dupa 4-5 luni se ntorc sa-i reangajam", spune omul de afaceri.
- Cu toate acestea, cazul Romaniei nu e singular in aceasta parte a Europei

In Cehia, presiunea pentru a gasi forta calificata de munca a dus la cresterea ofertei salariale, care alimenteaza la randul ei un flux migratoriu motivat de salariu. Deocamdata nu se stie cum vor rezolva aceasta dificultate, foarte probabil intr-o maniera similara Poloniei.
Ungaria se confrunta acum si ea cu aceeasi dificultate. Cu o piata a muncii tensionata, firmele raportaeaza dificultăți în completarea posturilor vacante in aproape toate zonele economiei. Iar de vreo doi ani, Romania s-a "contaminat" si ea cu acest virus.
- Avem o problema cu meseriasii
"Noi suntem la peste 70 de ani de la ultimul mare soc exogen aleator- al Doilea Razboi Mondial- care a distrus foarte multa avutie nationala. In ultimii 70 de ani in Vest s-a creat foarte multa astfel de avutie nationala. Din aceasta cauza, indivizii de acolo manifesta o anumita aversiune fata de ocuparea acestor profesii. Cererea de acolo e satisfacuta foarte usor de cetateni care vin din Est. Pleaca de la noi si noi ramanem fara ei si trebuie sa ni-I aducem din alta parte”, explica Catalin Ghinararu, unul din foarte putinii experti independent pe piata muncii. Romanul lucreaza cu Comisia European ape acest domeniu si a realizat numeroase studii de specialitate publicate in cele mai bine cotate reviste de profil.
Oamenii din turism se plang si ei de lipsa fortei de munca calificate. Nu mai sunt femei de serviciu suficiente, spune un antreprenor. Solutia? “Am putea aduce femei de serviciu din Ucraina. Si nu spun intamplator Ucraina, pentru amicii nostri polonezi asa si-au rezolvat aceasta problema. Si de la ei au plecat muncitori in Italia, Irlanda, tarile nordice, dar deficitele lor de pe piata muncii au fost suplimentate cu ucraineni. E drept ca exista o afinitate lingvistica uriasa. Ucrainenii pot lucra foarte usor acolo, mai ales in meserii care nu necesita foarte multa calificare. Noi putem folosi lucratori din Republica Moldova, care are insa un rezervor de forta de munca cu mult mai mic decat este Ucraina. Asta ca sa nu mai spun ca noi am dat cetatenie unor cetateni din Moldova, care au utilizat pasapoartele pentru a pleca in Vest. Ceea ce nu s-a intamplat in Polonia, unde ucrainenii au primit drept de munca in Polonia, fara a li se da si cetatenie, cu toate ca foarte multi ucraineni au radacini polone”, mai spune Ghinararu.
- Problema principala nu e sistemul de educatie ci structura economiei romanesti
Irlanda a fost printre cei care a investit inclusiv bani europeni in calificarea muncitorilor in constructii. Au investit enorm de multi bani! Si, ce s-a intamplat? A venit criza sit imp de cativa ani intregul sector a fost in depresiune!”
La noi mai e ceva, adauga expertul roman: mentalitatea cum ca forta de munca ar fi abundenta si ca “lasa, dom`ne ca mai sunt la coada nu stiu cati care asteapta!”. Trebuie ca angajatorul sa realizeze ca oferta de munca este mult mai educata si ca cerintele sunt mult mai mari.
Problema esentiala la noi, crede Catalin Ghinararu, este ca numarul de locuri de munca generate de economie, mai ales cele bine platite si cu perspective de cariera sunt reduse. “In proiectiile de la CEDEFOP apare o chestie interesanta, care e specifica si Ungariei si Poloniei, nu doar Romaniei. Anume ca numarul absolventilor cu studii superioare creste foarte mult, in timp ce numarul de locuri de munca care solicita studii superioare nu creste atat de mult. Cu alte cuvinte apare un decalaj foarte puternic intre ceea ce ofera economia reala si ceea ce vin sa ofere generatiile care intra pe piata muncii si care au calificari tot mai inalte”, explica cercetatorul roman.
E o problema si a structurii economiei romanesti, care nu e de natura sa absoarba un numar foarte mare de absolventi de studii superioare. “Noi am dezvoltat foarte mult invatamantul tertiar academic, nu cel tertiar vocational. Va aparea o presiune asupra celor cu studii medii care vor presa la randul lor catre cei cu calificari scazute. E o problema de structura a economiei”, arata Ghinararu.
Altfel spus, daca noi nu cerem decat cameriste si muncitori la mistrie, cu asta va trebui sa ne descurcam.
Atentie la automatizare! Procesul a inceput si nu e reversibil….
In 20 de ani nemtii vor ajunge mai putini decat imigrantii din Germania. In schimb vor sta degeaba si altii vor fi cei care vor munci. Sau vor face muncile cele mai specializate si deci cele mai bine platite. De ce sa te chinuii sa faci fabrici in alte tari cand le poti face la tine acasa cu muncitori din alte tari ce vor munci pe salarii mici. Cu timpul vor reusi sa ii educe pe imigranti si ii vor integra.
Cine nu va inteleage asta va disparea. Deci ori ne apucam de facut copii (greu de crezut in conditiile actuale), ori atragem forta de munca, ori o sa disparem ca tara in cateva zeci de ani. Personal mizez pe ultima varianta (avand in vedere trendul nationalist pe care se urca partidele din Romania in ultima perioada)
Sa aducem migranti sa munceasca ieftin sa avem noi mai mult!!!
Da cine vrea mai mult? Eu nu. Tu? Eu prefer sa nu distrug balanta sociala. Lasa ca nu murim noi de foame sau de frig fata migranti.
Apoi la pensie ce facem? E evident ca generatia tanara nu va avea pensie daca lucrurile merg asa din cauza natalitatii scazute. Cumva lucrurile trebuie reparate dar nu cred ca suntem in stare ca natie sa facem asta (vedem ce conducatori avem). Cred ca am reusit de minune sa ne autodistrugem ca natie. A fost suficient sa distrugem educatia.
Vrei pensie? Fa-ti pensie.
Sistemul de pensii este un Caritas, o schema Ponzi. Pensia de azi e platita din contributiile la pensie de azi. In afara de pilonul 2 contributiile la pensie nu sunt pastrate. sunt cheluite instantaneu.
Asa, si acum avem nevoie de migranti sa ne plateasca pensia???
NU! Avem nevoie sa le taiem capu la politicieni! Cum adica sa imi bagi pe gat migrantii ca sa plateasca pensia.
Aia e. Cine strange in timpul vietii are. Cine nu, n-are. Regulile supravietuirii. Nimic nu e gratis.
Cei plecati la Roma sau cei in Londra ?
Sau Heruv nu vrea sa imbatraneasca ?
Deci raspunsul e da. Mai atarna multa lume de miloaga la pensie de la stat. Si e normal sa fie asa atata timp cat dai lunar bani grei acolo. Si eu voi avea pretentia peste 30 de ani sa primesc pensie. Dar daca eu fac 1 copil sunt constient ca acel copil va trebui sa plateasca pensia a 2 oameni... adica e imposibil asa ceva.
Sunt de acord sa le taiem capul politicienilor. Dar mai departe ce facem? Ca la batranete nu o sa ne platim facturile la utilitati si pastilele cu asta.
E usor sa devenim emotionali. Dar daca gandim macro e nevoie de solutii. Aceste solutii de multe ori nu sunt foarte placute. Dar nu ai de ales. Dispari ca natie sau faci compromis. Deja incurajarea natalitatii nu mi se mai pare o solutie in contextul economic actual. Deci ce solutii ai?
Ideal ar fi ca fiecare sa cotizeze la un sistem privat de pensii si la batrinete sa traiasca din banii aia.
Doar ca exista o problema. ce ne facem cu cei aflati acum in plata, oameni cae au muncit 40 de ani, au cotizat la pensie si acum vor si ei sa traiasca la batrinete. Bugetul de stat singur nu are cum suporta costurile cu totul.
Si atunci s-a inventat la nivel european ideea de pilonul 2. OK, bugetul nu poate suporta costul pensiilor, dar poate suporta o bucatica. Si atunci din cei 25% din brut cit se colecteaza ca CAS, 5% se duc la pilonul 2, iar restul de 20% alimenteaza pilonul 1. In felul asta, angajatul de azi va primi mai ptuin pensie de la stat (ca a cotizat mai putin) scazind astfel treptat cheltuielile statului cu pensiile si treptat crescind procentul din contributie care se duce la pensie privata.
Dar la noi, Statul mi-a LUAT, si inainte de 1989, si dupa, contributia pentru pensie.
Asa ca mi se pare normal sa "satau cu miloaga", cum zici, pentru ca sunt BANII mei!
Iar Pilonul 2, ai vazut ca era cat pe ce sa fie nationalizat de pedesere! Care nu a renunta, doar a amanta preluarea, pina mai trece scandalul.
Acum este doar un sistem Caritas - o minciuna sinistra.
da, nu imi fac iluzii!
Insa TU ne acuzai ca "stam cu miloaga la pensia de Stat". Eu am incercat sa explic: DACA era si la npoi ca in State, stii dinainte ca nu te poti baza decat pe pensia care ti-o faci tu, POATE ca puneam ceva deoparte, dar asa, statul m-a hranit cu iluzii si mi-a LUATdin bani.
Nu am avut nciodata venituri asa de mari incat sa hranesc si pensia de Stat, si una privata, sa dau si CAS, dar si pt o asigurarea medical privata ...
Ei din contra sunt o presiune enorma pe sistemele de ajutor social in tot vestul Europei si care probabil vor cadea.
Germania are de unde, are excedent de 250 de miliarde dar cine stie ce vremuri vin si nu le va mai merge exportul lafel de bine ca azi. Daca oameni vor cumpara local, precum devine din ce in ce mai la moda, sa sustii un loc de munca la tine in zona/tara, sa sustii o afacere locala, distanta de unde e produs bunul si pana la consumnul lui sa fie din ce in ce mai scurta.
Excedentul lor e o gaura pt ceilalti care multi sunt in criza si trebuie sa se redreseze poate pe o agenda care vedem ce rezultate bune economice are gen "buy american" "hire american".
O sa munceasca pt nemti de o sa le iasa pe ochi. Traim si vedem.
http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/somaj_2016r.pdf
Daca am reusi sa atragem pe piata muncii 25% din astia s-ar rezolva tot necesarul de forta de munca. Aici e cheia rezolvarii problemei, nu in zona de migranti, care vor pleca mai departe spre vest imediat ce vor gasi primul autocar cu locuri libere.
800 de lei pe lună, o garsonieră în bloc cu 10 etaje și taxele comunale să nu depășească 20 de lei că ținem apa în cadă o săptămână și ne spălăm repetat în ea.
Ah, da, și multă mâncare de varză. Că e ieftină și e sănătoasă.
Not.
Si povestea asta cu 200 de euro nu prea mai tine cand toata lumea povesteste ca ofera 4-500 si nu gaseste candidati.
Pe de alta parte, cred ca autorul si multi altii ignora o problema mult mai mare - civilizatia vestica atrage mai mult decat salariile. Un muncitor calificat ajuns in Germania nu va trai mult mai bine din 1500-2000 de euro acolo decat ar trai in Romania cu 1000 de euro, dar de ce sa renunte la autostrazi, spitale curate, educatie reala pentru copii si sa se intoarca la mizeria din Romania???
Dar daca ai studii superioare sau o meserie cautata, iti vei obtine usor toate actele necesare pentru a trai si munci legal.
Asa fac si in alte domenii:
Selecteaza merele in functie de calitate. Din mere bine coapte si frumoase fac suc pentru Europa de Vest, din mere cu vieme, pete brune etc. fac suc pentru Europa de Est. Dublu standard, la-s ca prostii vor inghitii si asta.
In plus eu nu prea cred ca ar aparea cine stie ce forta de munca. Cine ar angaja alcoolici si putori? Unii s-au dezobisnuit de munca. Mai bine fura decat sa munceasca. Vezi politicienii :)
Trebuie revenit la etica muncii (fenomenul Trump) dar e un curent puternic impotriva, al globalistilor stangisti cu ingineriile lor sociale foarte bine gandite.
Japonia suplineste lipsa de forta de munca/fondurile pt pensii prin robotizare. Populatia lor tanara a scazut de --sase-- ori in ultimii 30 de ani.
In fine ideea e cum a fost "educat" prost omul legat de raportarea la munca(prin filme, mediu academic, scoala etc.) asa se poate face si invers dar nu stiu daca se vrea, planul fiind altul.
Cum naiba sa scada populatia unei tari de 6 ori in 30 de ani?!
Eu zic ca sunt optimisti si nu cunosc cultura, religia lor. Francezii sunt la a 2, 3-a generatie si nu-i prea ok in privinta muncii, dar daca nici nemtii nu o sa reuseasca e clar.
2. iluzia cu emigrantii care se vor integra e pe cale sa rasufle urat de tot. Turcii sunt de 60 de ani in Germania iar integrarea e cam 20% -restul si-au exportat erdoganismul sau pro-kurdismul de acasa
3. si sa vezi cand raportul nemti nativi- emigranti se va inversa. Fiindca banuiesc ca noii cetateni germani vor avea drept de vot
nemtii nu vor sta degeaba dar vor ocupa functiile cele mai speciliazate sau vor fi proprietari de afaceri.
lasati emotiile deoparte si ganditi pragmatic. Atata vreme cat cetatenii tarilor dezoltate nu mai fac copii (si nu ca nu isi permit ci ca nu mai vor din comoditate. Daca nu isi permiteau era mai usor pt ca puteau fi ajutati) trebuie sa iei forta de munca de undeva.
Inclusiv compania multinationala la care am lucrat multi ani pana am venit in Germania. Nu am primit nici macar un telefon sau un email de la nici una din companiile la care am aplicat. Multe din oportunitati sunt inca disponibile, atat pe site-urile de recrutare cat si pe site-urile proprii ale companiilor respective.
Ce concluzii sa trag de aici? Sunt oferte "fantoma"? Sunt prea "batran" pentru aceste companii? Experienta mea e prea mare? Sa inteleg ca sunt doriti tinerii absolventi fara experienta sau cu doar cativa ani in campul muncii? De ce sunt bun pentru Germania cu varsta si experienta mea, dar pentru Romania nu?
Sunt multe oferte fantoma pt ca multe din posturi se ocupa prin recomandare (cei ce recruteaza prefera sa angajaeze in urma unei recomandari pt ca e mai sigur). joburile apar pe siteurile de recurtare pt ca asa e politica interna in majoritatea companiilor.
Esti prea batran. Se cauta tineri si e logic de ce.
Esti probabil prea calificat si riscul sa te plictisesti sau sa pleci repede e crescut. In plus, in romania pe IT in general nu se cauta mega specialisti ci oameni cu cunostinte minime.
In Germania varsta medie a angajatilor e mult mai ridicata. Deci toleranta la angajari de seniori e mai mare. In plus in Germania te-ai angajat de ceva timp cum zici mai sus. Deci intre timp ai imbatranit. Probabil ca si in Germania ti-ar fi mai greu sa gasesti de munca acum.
Deci ori au considerat ca esti supracalificat sau experienta ta este pe o zona de care nu au nevoie, ori ai aplicat aiurea.
Peste tot unde citesc recenzii despre locurile de muncă o să vezi că scriu oameni care au 2 - 3 ani experiență, poate mai e unul cu 5 sau 6. Toți vor scrie că se înțeleg bine cu colegii, că sunt și ei tineri, dar că managementul e rupt de realitate, că nu sunt seniori de la care să înveți și că banii sunt puțini.
De ce nu ar functiona piata libera si cand e vorba de salarii ?
Daca vedem ca un angajat pe post similar castiga in Franta 2000 euro, iar in Romania 200, e clar ca piata asta libera in ce priveste forta de munca nu prea functioneaza.
Si in primul rand la locul de munca, in ultimii ani de zile au plecat la pensie sau la alte locuri de munca oameni care au fost inlocuiti de catre altii mult mai slabi ca pregatire. Asta apropos si de calitatea invatamantului, cel putin in domeniul superior tehnic, am constatat ca cei formati inainte de 89 sunt net superiori ca pregatire celor formati dupa. Din pacate.....
Ma intreb insa daca nu cumva subiectul acesta a aparut pentru ca trebuie sa fim "prelucrati" si convinsi ca datorita lipsei de specialisti singura solutie este acceptarea de imigranti. Solutie cu care vad ca rezoneaza si cativa comentatori de aici. Va intreb insa: decat sa acceptam niste oameni atat de diferiti de noi, nu e mai normal sa incurajam intoarcerea celor 3 mil. de romani din oocident?
Și majoritatea se uită la oameni ca mine. Așa că normal că pentru ce salar se oferă la o spălătorie nu vrea nimeni să muncească. Păi cum, ăla sta la calculator și se joacă toată săptămână și face mult peste o mie de euro și eu să mă chinui?
Când o să ceară și spălătoriile 100 de lei pe spălat (vreo 20 de euro) și o să plătească oamenii cu ceva bani mai de Doamne-ajută, atunci vor veni candidați să le spele.
"eu pentru 7000 de lei trebuie să lucrez o oră la 2 - 3 zile"
minusirile pe care le-ai primit sunt de la invidiosi. Si eu te invidiez, salariul este de 3500 si sunt nevoit sa lucrez o ora sau mai mult in fiecare zi! Dar nu pot sa dau minus cuiva care are dreptate!
Iar "la sta la calculator și se joacă toată săptămână și face mult peste o mie de euro și eu să mă chinui?" este excelent observat!
Pentru cine nu stie, Aristotel spunea despre democratie: 'democratia este posibila in orasul stat doar prin altruism si fraternitate cu aproapele tau - iar intr-o societate fragmentata, fara o identitate de grup, nu exista philia - acel sentiment de fraternitate necesar' - El mai spunea ca societatiile fracturate (precum Roma la sfarsitul ei) au fost intotdeauna carmuite de despoti - tirani. Este mai usor (mult mai usor) sa guvernezi peste o societate fragmentata.
Nu va lasati prostiti. Articolul, cat si comentariile care spun ca migrantii sunt solutia nu sunt adevarate. Se urmareste o agenda politica ce se intinde peste generatii. Se urmareste ca noi si copii nostri sa fim mai putin probabil sa ne revoltam impotriva maselor de migranti care se vor a fi aduse in Europa.
Nu e vorba de forta de munca. Nu a fost intotdeauna. Europa este singura in care se intampla asta si este un efort concentrat - se vrea distrugerea identitatii nationale si a rasei albe.
In toate tariile din vest s-a inceput exact asa: cu mici articole si stiri care faceau cunoscuta 'problema'.
Uite asa arata astazi o clasa de liceu din Norvegia: http://i.imgur.com/BgiqeYw.jpg - Unde sunt Norvegienii? Pai nu mai prea sunt.
Poprul Dac a fost aici de mii de ani. Nu avem nevoie de forte din afara pentru a ne sustine. Nu va lasati dusi de nas.
Cautati 'agenda setting' si ce este - si cum se folosesc 'maestrii' de el pentru a infulenta, diviza si manipula intregi societati.
In ce lume traiesti tu???
Dacă e un câștig de 50-60-70 de lei pentru aranjat un pom, ceva foarte ușor și rapid, care ia o oră, da, atunci găsești, dar să oferi 400-500 de lei pentru ceva care ia 5-6 ore... nu, nu interesează pe nimeni. Sunt toți în șanț sau la birt, eventual trăiesc din ce le mai trimite "ăla micu" din Italia. Cei mai mulți consideră că e înjositor să-i vadă cineva muncind pentru alții, indiferent de cât le oferi.
Ro nu are absolut nicio sansa la dezvoltare pe actualul model asimetric metropola-periferie.
Mai inventati si altceva sau cresteti salariile si veti gasi si muncitori sau daca nu emigrati de nervi .
In plus, "tehnologizarea" presupune ca inlocuiesti 10 dorei cu un inginer. Dar este mai usor sa gasesti la noi 10 dorei decat un inginer...
Nu trebuie sa stie sa scrie ecuatiile dupa care functioneaza aparatul respectiv. Este nevoie de maistrii de pe vremuri. Firmele nu au decat sa ii scolarizeze la locul de munca sau in parteneriat cu liceele industriale (sau cum se mai numesc acum).
Pana la camioane care se conduc singure, tehnologizarea se poate folosi in Romania foarte bine in constructii, agricultura si retail.
Dar in anii '90 ne-am izbit de atitudinea inversa: mai bine angajezi 10 Dorei prost platiti, decat sa investesti in automatizare!
Lucram la o firma mica ce aducea si spera sa instaleze echipamente de monitorizare si automatizare de la National Instruments. Aveau si o baza de date cu articole, "success stories", numai ca la noi nu se aplicau de loc: se laudau ca prin introducerea automatizarii, au crescut productivitatea si au eliminat "n" locuri de munca! Dar la noi salariatii erau foarte ieftini, in timp ce echipamentele aduse din SUA erau prea scumpe ...