Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Deficitul de cont curent a ajuns la 13% din PIB la 11 luni

de Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 16 ianuarie 2008, 18:07 Economie | Finanţe & Bănci

Contul curent al balantei de plati a inregistrat, in primele 11 luni ale anului trecut, un deficit de 15,29 miliarde de euro, in crestere cu 72,6% comparativ cu perioada similara a anului 2006, in principal ca urmare a deficitului balantei comerciale, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Valoarea deficitului de cont curent reprezinta circa 13% din PIB.

Dezechilibrul balantei comerciale, a urcat cu 59,2% fata de perioada ianuarie – noiembrie 2006, pana la 15,87 de euro.

Atat pe balanta de bunuri si servicii cat si pe cea de venituri s-au inregistrat deficite de 15,8 miliarde euro si respectiv 4,16 miliarde euro, in timp ce balanta transferurilor curente ( contributia cea mai mare este data de banii trimisi in tara de romanii din strainatate) a inregistrat un excedent de peste 4,67 miliarde euro.

Potrivit BNR, deficitul de cont curent a fost acoperit in proportie de aproximativ 43% prin investitii straine directe, care au inregistrat 6,55 miliarde de euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 45,7%.

Pentru anul trecut, conform datelor din prognoza preliminara de toamna, Comisia Nationala de Prognoza se asteapta la un deficit de cont curent de 15,8 miliarde de euro, echivalent cu 13,4% din PIB, iar pentru acest an de 18,35 miliarde euro, respectiv 13,3% din PIB. Produsul intern brut estimat de CNP pentru anul 2007 este de 390,8 miliarde de lei.
Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

74 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică