Finantele au plasat obligatiuni in euro pe pietele internationale in valoare de un miliard de euro

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 11 octombrie 2017, 13:20 Economie | Finanţe & Bănci


Ionut Misa
Foto: Captura Digi 24
Ministerul Finantelor a plasat marti obligatiuni in euro pe pietele internationale in valoare de un miliard de euro, redeschizand emisiunea de titluri pe zece ani, potrivit Reuters. Emisiunea a fost plasata cu un cupon de 2,375% si cu un spread de 128 bp, cel mai mic obtinut pana acum de Romania pe o astfel de maturitate. In aprilie, marja aferenta riscului de credit al Romaniei era de 170 puncte de baza peste cotatiile nivelului de referinta mid swap. Aranjori ai emisiunii au fost Barclays, Citi, Erste Group, ING si Societe Generale. Este cea de-a doua iesire a Romaniei pe pietele internationale din acest an. Reamintim ca  Ministerul Finantelor a mai atras in aprilie cumulat 1,75 mld. euro de pe pietele financiare internationale printr-o emisiune noua, in valoare de 1 mld. euro, cu o maturitate de 10 ani, si 750 mil. euro prin redeschiderea emisiunii lansate in octombrie 2015, cu maturitatea initiala de 20 de ani.

Pe ansamblul anului 2017, Ministerul Finantelor intentioneaza sa emita titluri de stat pe piata interna in suma de 48-50 mld. lei, din care 70% pe termen mediu si lung si diferenta pe termen scurt. Iar de pe piata externa vrea sa imprumute 2,5-3 mld. euro prin lansarea de euroobligatiuni, potrivit programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2017 anuntat de Ministerul Finantelor.
 
Pe piata interna, Trezoreria a programat sa emita certificate de trezorerie intr-un volum de circa 14-15 mld. lei si obligatiuni pe termen mediu si lung de aproximativ 34-35 mld. lei, pentru realizarea obiectivului de reducere a riscului de refinantare si de extindere a duratei medii ramase a titlurilor de stat.

”Nivelul cererii și randamentul obținut în urma emisiunii de euroobligațiuni realizate ieri confirmă încă o dată încrederea mediilor investiționale în economia românească și în perspectiva acesteia. De asemenea, agențiile de rating au confirmat în acest an rating-ul suveran la categoria recomandată pentru investiții cu perspectivă stabilă, în condițiile creșterii economice susținute și a nivelului redus al datoriei publice comparativ cu alte țări cu rating similar”, a declarat Ionuț Mișa, ministrul finanțelor publice.

 • Tranzacția s-a realizat la cel mai scăzut cost pentru această maturitate fiind obținut un randament de 2,114% fata de nivelul de 2,411% înregistrat la lansarea inițială din luna aprilie. Aceasta reducere se datorează diminuării marjei aferente riscului de credit al României la cel mai scăzut nivel pentru o astfel de maturitate, respectiv la 128 de puncte de bază peste cotațiile nivelului de referință mid swap, față de nivelul de 170 de puncte de baza obținut în luna aprilie.
 • Emisiunea s-a bucurat de interes ridicat din partea investitorilor, cererea a cumulat rapid peste 2 miliarde euro în primele 3 ore și jumătate de la lansare, oferta totală provenind de la 140 de investitori din diverse regiuni. Emisiunea a fost subscrisă de peste două ori, iar baza investițională a tranzacției a avut o granularitate ridicată atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al tipurilor de investitori.

Tranzacția a încheiat planul de finanțare externă aferent anului 2017. Emisiunea se încadrează în obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturității medii a portofoliului de datorie guvernamentală și consolidarea rezervei valutare a statului. Băncile care au realizat intermedierea emisiunii au fost Barclays Bank PLC, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Societe Generale și ING Bank NV.

Distribuția geografică
a fost următoarea: Romania (18%), UK (17%), Centrul și Estul Europei (17%), Germania/Austria (14%), Franța/Benelux (10%), Italia (6%), Elveția (5%), SUA (4%), Scandinavia (3%) și alte țări (6%). În privința tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (63%), fiind urmați de bănci comerciale și bănci private (24%), fonduri de pensii și societăți de asigurare (9%) și bănci centrale și instituții oficiale (4%).
 
Volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi atrase de Finante in 2017 de pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,96% din PIB (aproximativ 24 mld. lei), precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat denominate in lei scadente in 2017. Insa, necesarul de finantare ar putea sa fie mai mare in conditiile in care majoritatea analistilor anticipeaza ca deficitul bugetar va depasi in acest an tinta de 3% din PIB.

Ministerului Finanțelor Publice au fost asistati de PeliFilip si de casa de avocatură Linklaters in aceasta emisiune, arata si reprezentantii PeliFilip intr-un comunicat de presa.  Prin această suplimentare, valoarea emisiunii din aprilie 2017 a atins suma de 2.000.000.000 de euro.

„Noua emisiune de euroobligațiuni reflectă credibilitatea de care se bucură în acest moment pe plan extern România și confirmă încrederea mediilor investiționale în fundamentele economiei românești. Ne face plăcere să ne implicăm în proiecte de o asemenea anvergură alături de Ministerul Finanțelor Publice”, a declarat Alexandru Bîrsan, partener PeliFilip.
Oferta a atras investitori locali, dar și internaționali, atât din Europa și SUA, fiind suprasubscrisă de mai mult de două ori.
Echipa PeliFilip care a asistat Ministerul Finanțelor Publice în acest proiect a fost coordonată de Alexandru Bîrsan, partener PeliFilip, alături de Ana Andreiana și Monica Stătescu, avocați seniori și le-a inclus pe Andreea Banică și Ana-Maria Ghineț, avocați colaboratori.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1979 vizualizari

 • -5 (5 voturi)    
  imprumutam scump si plasam ieftin... (Miercuri, 11 octombrie 2017, 13:28)

  demaGOGU [utilizator]

  ...deci finantele se imprumuta la aprox. 5%/an - coupon+spread - ptr achita pensii, in timp ce contributiile sociale ale romanilor baltesc in fonduri private (asa numitul pilon II) la randamente mediocre de cel mult 2%/an (echivalent euro)

  cherchez l'erreur.
  • 0 (0 voturi)    
   Eroarea (Miercuri, 11 octombrie 2017, 15:17)

   ICosmin [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ...e ca nu am invitat oligarhii rusi sa investeasca in Romania si dupa aia sa le nationalizam bunurile.

   Romania first!
  • 0 (0 voturi)    
   On a trouve l'erreur (Miercuri, 11 octombrie 2017, 15:37)

   MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   (nu voi preciza sumele exacte pe care le vad, voi ajusta, pentru a pastra relevant procentul)

   Pe interfata AZTPensii (AllianzTiriac) vad cam asa:
   - suma neta totala depusa in cont (RON)
   10 000.0000
   - valoarea contului (RON):
   12 670.0023

   Suma totala bruta (RON; am calculat-o eu separat):
   10 256.3646

   Din brut, am platit comisionul de administrare de 2.5% (256.3646 reprezentand 2.4995%), de-am ramas cu suma totala neta virata in contul lor. Astia sunt banii mei din Pilon II.

   Raportand valoarea contului la suma bruta virata, rezultatul e 123.5330%.
   Raportand la suma neta, rezultatul e 126.7%.

   Asadar, valoarea e sporita cu 23.5% (ca sa nu o dam pe marketing si sa pretindem ca-i cu 26.7%, care nu ar fi adevarat). Nu acesta e randamentul si nici nu mi-e clar daca acei 12 670.0023RON in final sunt ai mei sau nu.

   Ei... Legat de randamentul asta de 2%. Nu stiu sa-l calculez. Cum ati ajuns la acea valoare?
   Din alte surse, citesc ca-i 4% (inclusiv premierul Tudose a afirmat asta, in trecut). Tot e mai mult decat ce ofera bancile, asa ca nu inteleg de ce verva de-a muta banii la stat?
   Ca statul, o sa vedem in urmatoarele 3-6 luni ce face cand are bani multi pe mana.
  • +1 (1 vot)    
   cam incurci notiunile (Miercuri, 11 octombrie 2017, 15:40)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   rata de imprumut e aia de la capitolul cupon. Spread inseamna ca rata nu e fixa ci variabila in functie de libor:

   Rata cupon (%) = Rata de referinta (%) + Spread (%)

   https://www.primet.ro/upload-documente/arhiva-new-editor-pre-2016/documente/doc%20site/detalii%20tehnice%20obligatiuni.pdf

   Bottom line, dobanda e de 2.375%
 • +4 (6 voturi)    
  un fel de a spune (Miercuri, 11 octombrie 2017, 13:44)

  Frank777 [utilizator]

  la imprumut.
  Ca betivii, care se imprumuta sa bea ,ca bea mai mult decat salariu,asa si guvernul cheltuie mai mult decat castiga.
  Cheltuie e un fel de a spune...fura de rupe pe la toate institutiile si primariile ca sa acumuleze baronii PSD bani pentru perioada Monaco.
  O sa ajunga ca betivii care vand din casa ca sa bea ca nu le mai da nimeni imprumut .. ca bea s-au ii fura in cazul lor si in cazul nostru o sa ne vanda tara si "privatizeaza" adica fura tot ce a mai ramas si o sa vina cumparatorul sa ne puna boarfele la granita sa ne ducem unde vedem cu ochii ca tara este vanduta..
  • +1 (1 vot)    
   nu e chiar asha (Miercuri, 11 octombrie 2017, 15:43)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Statul face imprumuturi ca se isi rostogoleasca datoriile. Cind face un imprumut, statul nu restituie banii lunar, cum face un client privat, ci plateste x ani doar dobanda, dupa care face alt imprumut cu care il plateste pe cel vechi. Banii imprumutati in plus de la un an la altul au un alt nume: deficit bugetar. Iar ala a fost anul trecut de 3% PIB, adica undeva la 5-6 mld eur iar anul asta probabil va fi mai mare.
 • +7 (7 voturi)    
  Deeeeci, ne împrumutăm.... (Miercuri, 11 octombrie 2017, 13:49)

  Wasile [utilizator]

  Pe 10, respectiv 20 de ani. Cu câteva miliarde de euro.
  Și ca să rostogolim datoriile scadente în 2017.

  Dacă ar fi să reducem statul român la nivelul unui cetățean, am afla că la un salariu de 5.000 RON el este deja împrumutat 3.500 RON, și mai ia niște împrumuturi ca să plătească dobânzile la împrumuturile existente...
 • +5 (7 voturi)    
  Cu alte cuvinte... (Miercuri, 11 octombrie 2017, 13:50)

  Adri70 [utilizator]

  ...ne imprumutam ca sa putem plati pensiile nesimtite, de peate 5000 Euro, sa poata primarii interlopi sa isi stabileasca singuri, indemnizatiile nesimtite + sa aiba mafia PSD-isto - ALDE-ista, in continuare, de unde fura.
 • +4 (6 voturi)    
  pe 10 ani?!?! (Miercuri, 11 octombrie 2017, 14:11)

  MamboNoFaiv [utilizator]

  atit o sa tina acciza la combustibil?
  si daca o sa trecem pe masini electrice pina atunci ei o sa tot mareasca acciza aia?
 • 0 (0 voturi)    
  si cursul euro ?? (Miercuri, 11 octombrie 2017, 14:23)

  Dodel540 [utilizator]

  Si cursul euro a sarit intr-o zi cat in 10.
  Multumim din inima partidului.
 • 0 (0 voturi)    
  deci bancile romanesti au zis pas (Miercuri, 11 octombrie 2017, 14:33)

  Hans Metter [utilizator]

  nu au gasit bani intern. De asta nea Tudose nu e bine sa te legi de banci.. acu platim toti dobanzi mult mai mari
 • 0 (0 voturi)    
  Veselia-i maxima (Miercuri, 11 octombrie 2017, 15:14)

  Gruia.Novac [utilizator]

  Ne doare la basca!
  Hop s-asa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by