In imaginea de mai jos, aveti evolutia posturilor din sectorul public in acest an

Daca ne uitam defalcat pe institutii, o sa observam o crestere a salariatilor la aproape toate institutiile, de la Administratia Prezidentiala (6 posturi noi), Camera Deputatilor (13 posturi noi), Inalta Curte de Casatie si Justitie (6 noi angajati), Consiliul Concurentei (7 posturi noi), Ministerul Agriculturii (237 posturi noi), dar "grosul" noilor angajari s-au facut in administratia publica locala- aproape 7500 de posturi.
Iar mai jos, vedeti cresterea salariala din administratia publica vs cresterea salariului mediu net din Romania in perioada ianuarie 2016-septembrie 2017:

In momentul de fata aceste salarii cresc mult mai rapid decat in sectorul privat. Daca facem o comparatie cu alte state, o sa constatam ca am avut o evolutie similara cu ceea ce s-a intamplat in Ungaria.
Acum, avem cele mai mari salarii publice in Europa Centrala si de Est, ca raport al salariului din administratia publicafata de salariul mediu din economie. In Educatie suntem pe media europeana din acest punct de vedere iar in Sanatate suntem sub medie.
Salariile sunt mari in administratia publica centrala. In cea locala ele sunt mici dar acolo exista o alta problema, legata de numarul de personal.

"In 2017 vom avea cele mai mici venituri fiscale ca raport in PIB pe care le-am avut vreodata. Doar Irlanda mai are venituri roiectate mai mici, dar acolo e o alta situatie. La ei, dupa o perioada lunga cu fiscalitate scazuta in care multe firme si-au delocalizat acolo afacerile, acum irlandezii asista la reversul medaliei; capitalurile ies.Romania va avea 25.4% venituri in PIB fata de o medie europeana de 40% din PIB. Despre ce conditii europene de viata sau calitate europeana a serviciilor publice discutam cata vreme noi suntem depasiti si de bulgari din acest punct de vedere?", explica nu demult Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal.

Mai jos, aveti evolutia salariului din sectorul public si cel privat, dar si o comparatie a salariiilor relative din administratia publica in tar statele europene. Salariul relativ se calculeaza ca raport dintre salariul brut dintr-un anumit sector (in cazul nostru, administratia publica) si salariul brut mediu pe economie.

Ca tot veni vorba despre salariile relative, sa privim cum arata salariile relative din sectorul bugetar (vs cele din sectorul privat). Sunt din nou, cele mai mari in Romania, in cadrul tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE)

Scurte concluzii:
- Daca aceste cresteri ale numarului de salariati din sectorul public vor continua, insotite fiind de acelasi ritm al cresterilor salariale, e mai mult ca sigur ca tinta deficitului bugetar va fi depasita, ceea ce nu cred ca-si doreste nicio administratie, indiferent de culoarea ei politica.
- E nevoie de reforme structurale in politica de personal din sectorul public. Exista institutii unde e nevoie de mai multi oameni intrucat volumul de munca e urias, asa cum exista institutii in care personalul e supra-dimensionat.
- O reforma a salarizarii personalului ar fi si ea de dorit, reforma bazata mai mult pe criterii de performanta decat pe criterii de apartenenta politica.
- La nivel local, cresterea volumului de angajari in sectorul public ar trebui insotita de unrmarirea ulterioara a unor indicatori calitativi (a crescut gradul de satisfactie al contribuabililor ca urmare a interactiunii cu functionarii publici) sau cantitativi
Vezi alaturat numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice(fisier Excel)
Toti o sa fie bugetari si implicit hoti, toti vor sa devina jandarmi, politai, pompieri, consilieri, primari , politruci si alte specimene de acest gen.
Administratiile locale sunt adesea complet iresponsabile, cu sefi si angajati submediocri intelectual si profesional, cu totii incercand sa munceasca cat mai putin si sa "ciupeasca" de la stat cat mai multi bani publici.
S-a profitat nesimtit de noua libertate de a-si stabili singuri salarii la nivel local si probabil ca nicaieri nu s-a tinut cont ca maririle trebuiau facute doar in functie de bugetul local si nu dupa dorinte personale !
Ca de obicei, bugetarii locali se asteapta ca "cineva" sa le dea salariile pe care si le-au stabilit cu mana lor dar pe banii tuturor romanilor care platesc taxe.
Iar PSD-ul, dupa ce acorda aceasta libertate discutabila, vine si reduce drastic dotarile administratiilor locale, creand o totala contradictie intre nivelul de salarizare actual si nivelul bugetelor locale (foarte dependente de banii de la Bucuresti).
Presa a oferit recent exemple de administratii iresponsabile din Harghita si Vaslui, unde si-au dat rapid salarii mari si au ramas fara bani pentru asistenta sociala, iar primarul Iasiului ameninta cu procese contra statului (totusi dl Chirica e si intr-o opozitia politica anti-Dragnea, are interes in scandal).
Cred ca e inevitabil ca de la anul sa inceapa (indiferent cum va fi numita ipocrit de PSD-ALDE) o reducere a personalului bugetar care va merge pana la 20% pentru ca altfel riscurile pentru finantele publice sunt foarte mari, chiar si cu cresterea rapida a PIB-ului.
Cum salariile insa nu vor scadea si tind sa se apropie in media neta la bugetari de 900-1000 dolari/luna, Romania va ramane in 2018 tara din Europa de Est unde bugetarii vor avea cele mai bune salarii in raport cu restul angajatilor!
"Restul nu conteaza, sa-mi fie mie bine ca parazit la stat, desi nu sunt calificat, dar stiu sa ma inchin la partid, deci sunt un om valoros fiindca e greu sa gasesti slugi de incredere."
Patetic, absolut patetic.
In marirea numarului de personal in administratie.
Cunosc angajati la primarie care inca joaca si acum solitare pe calculator(doar de asta s-au cumparat calculatoare) si se plang de salariu... Trebuie facuta restructurare pe bune, sa ramana jumatate din ei, dar platiti foarte bine, in acelasi timp corelate toate sistemele informatice ale institutiilor. Dar ce guvern are curajul sa faca acest pas? Poate sa-l chemam pe Boc...?
Le-au dat si lor un serviciu bine platit, la stat, unde se sta sau chiar poate nici nu fac macar prezenta - vezi cazurile celebre din TR.
Au misiunea de propaganda a partidului in popor.
Si spumega cu furie contra #rezist!
creeam citeva milioane de locuri in plus la buget cu salariu minimum 6000 lei.
in final tre sa avem 7 milione locuri la buget vs 2 milioane la privat.
marim impozitul la privat la 45%, pentru IT si cei cu hadicap la 55%.
in caz ca peste un an nu se ajung bani pentru salarii luam credite FMI anual de zeci de miliarde,
cream o ordonanta de urgenta prin care se stipuleaza ca creditele cad pe umerii excusiv a celor privati ca sa nu-i stresam pe bugetari.
privatii lasa-i sa lucreze cu performanta maxima ca sa poata aduna bani pentru bugetari, iar bugetarii ca de obicei o pot lasa mai moale ca doar nu au indicatoare de performanta.
Dimineata o cafea, la masa citesc un horoscop, iar la ora 16:00 plecarea acasa: un orar tipic din ziua de lucru a unui bugetar