Cinci masuri de austeritate fiscala ale Guvernului, aparute in aceste zile in Monitorul Oficial

de DP     HotNews.ro
Luni, 11 decembrie 2017, 12:32 Economie | Finanţe & Bănci


Ori relaxare fiscala, ori austeritate
Foto: sxc.hu
In Monitorul Oficial a fost publicata OUG nr. 90/2017, care se adreseaza cu precadere persoanelor din autoritatile publice si contine elemente semnificative de austeritate bugetara. Documentul ste vast si modifica multiple acte normative. In esenta, acesta isi doreste sa pastreze echilibrul bugetar avand obiectiv pastrarea unui deficit de maxim 3% din PIB pentru anul 2018 si introduce cateva masuri de austeritate bugetara si reducerea cheltuielilor publice. Sa parcurgem elementele considerate de noi relevante.

Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura  salariala  stabilite  in  favoarea  personalului  din  institutiile  si  autoritatile  publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2018, se va realiza astfel:
 • a) in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;
 • b) in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu;
 • c) in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
 • d) in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
 • e) in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.

Pentru  personalul  platit  din  fonduri  publice,  cuantumul  salariului  de  baza/soldei  de functie/salariului  de  functie  se  stabileste  in  conformitate  cu  prevederile art.  1  din  Hotararea Guvernului nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului debaza minim brut pe tara garantat in plata, dupa aplicarea procentului de majorare de 25% prevazut la art. 38 alin. (3) lit. a) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Fara tichete cadou, premii sau indemnizatia de hrana si de vacanta
In anul 2018, institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu acorda personalului din cadrul acestora tichete cadou, premii si nici indemnizatia de hrana si indemnizatia de vacanta prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017.

Prin exceptie, in anul 2018 se pot acorda premii pentru sportivii si colectivele  tehnice  care  au obtinut  performante  deosebite  la  actiunile  sportive  internationale  si nationale  oficiale, pentru  elevii,  studentii,  cercetatorii  si  profesorii  care  au  obtinut  distinctii  la olimpiadele internationale si concursurile internationale si nationale pe discipline de invatamant si pentru profesorii care i-au pregatit pe acestia, cu incadrarea in alocarea bugetara.

In anul 2018, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul  administratiei  penitenciare,  indemnizatiile,  compensatiile,  primele,  ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul lunar brut, se mentin la nivelul lunii decembrie 2017.

Fara indemnizatii la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva
In anul 2018 nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva. Prevederile nu se aplica in situatia incetarii raporturilor de munca sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.
In  perioada  1  ianuarie-31 decembrie 2018 se suspenda aplicarea prevederilor Legii  nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru prescolari si elevii din clasele I-IV din invatamantul de stat si confesional, cu modificarile ulterioare.

Eventualele sume cuvenite ca urmare a procesului de recalculare a pensiilor potrivit art. 109 alin. (1) si art. 110 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, ce reprezinta diferente de pensie de la data intrarii in vigoare a acestei legi si pana la punerea in plata a pensiilor recalculate, se acorda pana la 30 iunie 2018, in limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinatie.

Finantarea  drepturilor  asistentilor   personali   ai   persoanelor   cu   handicap   grav   sau   a   indemnizatiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate in baza prevederilor art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se asigura de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, in proportie de cel mult 90% din necesarul de fonduri stabilit in baza numarului de beneficiari comunicat de unitatile administrativ-teritoriale.

Prin  derogare  de  la  prevederile  art.  104  alin. (2) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu anul 2018, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale, se asigura, pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat, finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, inclusiv plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala, precum si contributiile aferente acestora, precum si diferentele salariale prevazute la art. 1 si 2 din Legea nr. 85/2016 privind plata diferentelor salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011.

Se suspenda pe de o parte ocuparea posturilor vacante din institutiile si autoritatile publice
In anul 2018 se suspenda pe de o parte ocuparea posturilor vacante din institutiile si autoritatile publice, iar pentru posturile ce vor vacanta dupa 1 ianuarie 2018, incadrarea se face intr-un procent de maxim 50% cu conditia incadrarii in cheltuielile de personale aprobate in buget. Practic, la doua persoane incadrate in sistemul public ce parasesc acest sistem se va incadra doar una.
In anul 2018, institutiile si autoritatile publice nu au dreptul sa achizitioneze sau sa utilizeze prin leasing sau inchiriere mijloace de transport si mobilier.

Taieri de 10% a cheltuielilor cu bunuri si servicii

In anul 2018, ordonatorii de credit a institutiilor si autoritatilor publice au obligatia sa reduca cu 10% platile pentru bunuri si servicii aferente intretinerii si functionarii institutiilor. Exista cateva exceptii de la aceste reguli ce trebuie analizate punctual. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11187 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Inca o teapa de la guvernarea PSD... (Luni, 11 decembrie 2017, 17:05)

  taro [utilizator]

  de data asta la bugetarii care nu si-au primit banii si au castigat in instanta. Surpriza...nu primesc nimic.

  De fapt Tudose a hotarat ca urmatorul guvern va plati datoria PSD....
 • 0 (0 voturi)    
  pai sa o scriu concret - copy-paste din OUG (Marţi, 12 decembrie 2017, 15:46)

  ..13 [utilizator]

  "având în vedere prevederile art...din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, şi ţinând seama de nivelul deficitelor bugetare (cash, ESAşi structural) rezultate în urma planificării bugetare pe anul 2018 şi perspectiva 2019—2021, se impune adoptarea de măsuri cu privire la conţinutul declaraţiilor prevăzute la articolele menţionate."

  si

  "Luând în considerare că în situaţia neadoptării acestor măsuri în regim de urgenţă deficitul bugetar în anul 2018 va depăşi pragul de 3% din produsul intern brut prevăzut de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 13/2008, ceea ce va avea ca principală consecinţă negativă declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv, aspect de natură a genera la rândul său alte consecinţe grave pentru interesele României"

  Bravo gubernarea P$D - dupe numai 1 AN!
 • 0 (0 voturi)    
  uite si soparla...Este groasa!!!! (Marţi, 12 decembrie 2017, 16:07)

  ..13 [utilizator]

  "Art. 19. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 29 alin. (4) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, prim-ministrul şi ministrul finanţelor publice semnează o declaraţie de răspundere prin care se atestă, exclusiv, corectitudinea şi integralitatea informaţiilor din Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2018—2020."


  Adica NU POVESTIM NIMIC DESPRE ţintele sau limitele pentru regulile fiscale şi respectarea principiilor responsabilităţii fiscale.????

  Nu raspunde nimeni ???
  Asta este prea groasa!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  mai mult - elimina Consiliul Fiscal de la o opinie (Marţi, 12 decembrie 2017, 16:12)

  ..13 [utilizator]

  Il lasa fara obiectul muncii pe Consiliul Fiscal pentru ca deroga de la obligatia de a isi asuma raspunderea ministeriala

  Inainte trebuia ca: art. 30
  "(4) Guvernul are obligaţia de a prezenta Parlamentului un buget anual care să respecte principiile
  responsabilităţii fiscale, regulile fiscale, strategia fiscal-bugetară şi orice alte prevederi ale prezentei
  legi, iar prim-ministrul şi ministrul finanţelor publice vor semna o declaraţie ce atestă această
  conformitate, declaraţie care va fi prezentată Parlamentului împreună cu bugetul anual.
  (5) În eventualitatea că Guvernul nu poate respecta condiţia de conformitate prevăzută la alin.
  (4), prim-ministrul şi ministrul finanţelor publice vor menţiona în declaraţie abaterile, precum şi
  măsurile şi termenele până la care Guvernul va asigura conformitatea cu principiile
  responsabilităţii fiscale, cu regulile fiscale şi cu strategia fiscal-bugetară.
  (6) Consiliul fiscal va exprima o opinie cu privire la declaraţia menţionată la alin. (4), inclusiv
  menţiunile prevăzute la alin. (5)."

  Acum:
  "Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (4) din Legea nr. 69/2010, republicată, prim-ministrul şi ministrul finanţelor publice semnează o declaraţie ce atestă exclusiv încadrarea proiectului de buget pe anul 2018 şi perspectiva 2019—2021 în ţintele, obiectivele şi priorităţile asumate prin Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2018—2020."

  Imi este rau de TOT!!!!

  Gubern PENAL!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Si inca ceva - extrem de interesant... (Marţi, 12 decembrie 2017, 16:29)

  ..13 [utilizator]

  OUG nu este semnata nici de Tudose si nici de Misa

  ci de
  Sirma Caraman - o ilustra de la CJ Tulcea
  Adrian Marius Rîndunică - un ilustra de la Braila...

  NU SE POATE!!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by