Fl. Georgescu, BNR: Mentinerea unor finante publice sanatoase (...) se poate realiza numai prin imbunatatirea regimului fiscal actual, in sensul trecerii de la cota unica la impozitul progresiv

de DP     HotNews.ro
Marţi, 19 decembrie 2017, 9:12 Economie | Finanţe & Bănci


Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR
Foto: Hotnews
"Mentinerea unor finante publice sanatoase si recuperarea rapida a decalajului important in privinta veniturilor bugetare, indeosebi de natura fiscala, care ne separa de tarile din zona euro, apreciem ca se poate realiza numai prin imbunatatirea regimului fiscal actual, in sensul trecerii de la cota unica la impozitul progresiv pe venitul global", e de parere primul viceguvernator al BNR, Florin Georgescu.  Potrivit acestuia, din cele 19 tari din zona euro, numai Estonia si Lituania aplica, in prezent, regimul cotei unice, cu mentiunea ca Slovacia l-a practicat, dar a trecut la impozitarea progresiva a veniturilor globale in anul 2013, iar Letonia va proceda in mod similar, incepand cu anul 2018.

Numai instrumentul impozitului progresiv pe venitul global poate actiona ca un stabilizator fiscal automat eficient, asa cum se procedeaza in statele avansate europene, mai spune Georgescu. Acest mecanism de impozitare a veniturilor a fost introdus inca de la inceputul secolului al XX-lea in tarile dezvoltate economic, astfel: Marea Britanie - in anul 1909, SUA - 1913, Franta - 1914. In Europa de Nord, cea Continentala si in Japonia introducerea impozitului progresiv pe venitul global a avut loc chiar inaintea statelor mentionate: Danemarca - in anul 1870, Japonia - 1887, Prusia - 1890, Suedia - 1903.

In Romania, dupa anul 1989, impozitul progresiv pe venitul global a fost aplicat timp de numai 5 ani, in perioada 2000-2004 (pana in anul 2000 s-a practicat impozitul progresiv numai pe salarii), deoarece din 2005 s-a trecut la cota unica, renuntandu-se, pe langa principiul progresivitatii, si la cel al globalizarii veniturilor (ceea ce a redus substantial gama deducerilor fiscale si a eficientei aplicarii acestora, din cauza necunoasterii veniturilor totale ale fiecarei persoane fizice).

"Rolul globalizarii veniturilor, dincolo de cunoasterea distributiei castigurilor banesti in societate, este reprezentat de aplicarea unui sistem stimulativ si corect de deduceri fiscale pentru comportamente individuale pozitive din punct de vedere economic si social (economisire prin sisteme private de pensii si ingrijirea sanatatii, achizitia sau construirea primei locuinte, asigurarea locuintelor, sponsorizarea entitatilor non-profit in domeniile sanatate, educatie, cultura, sport, religie etc.), totul in conditiile anumitor plafoane de venit", explica fostul ministru de Finante.

In opinia lui Florin Georgescu, eficienta sistemului de deduceri este demonstrata de rezultatele aplicarii acestuia in perioada 2000-2004, care se prezinta astfel: in medie, numarul anual al persoanelor, care dupa globalizare, au primit restituiri de la buget, fata de sumele achitate initial ca impozite, a fost de 75% din totalul contribuabililor care au depus declaratii fiscale, iar valoarea restituirilor a reprezentat 64% din totalul diferentelor calculate (de platit catre si de restituit de la buget). Rezulta ca numai 25% din totalul persoanelor declarante au platit sume suplimentare catre buget, fata de cele achitate pe parcursul anului anterior, iar valoarea totala a acestora a reprezentat doar 36% din cuantumul diferentelor calculate.

"Chiar daca sumele restituite de la buget au fost mai mari decat cele incasate suplimentar de stat nu a existat un impact negativ asupra veniturilor bugetare si nici asupra deficitului. Aceasta, intrucat beneficiarii restituirilor (in anul 2004 spre exemplu) alocasera eficient, potrivit interesului individual, importante sume din propria economisire, inca din cursul anului anterior (anul 2003 in acest exemplu), pentru actiuni care generasera, deja, efecte favorabile in plan economic si social, (sustinerea aplicarii sistemului de globalizare a veniturilor cu aplicarea unei game mai extinse a deducerilor fiscale stimulative, in conditiile cotei unice, am prezentat-o public in luna iulie 2015)", mai spune Georgescu.

In prezent, lipsa globalizarii veniturilor individuale genereaza distorsiuni destul de frecvente in aplicarea deducerilor fiscale aferente veniturilor din salarii, intrucat multe persoane beneficiaza de acestea desi, pe langa castigurile salariale, incaseaza si alte venituri, ceea ce reliefeaza un dezavantaj evident al cotei unice, respectiv acela ca, fiind o metoda simpla de impozitare, nu poate surprinde realitatile diversificate din economie si societate.

Pe baza cunoasterii veniturilor totale individuale, ca efect al globalizarii, vor fi necesare dezbateri constructive intre factorii reprezentativi din societate (partide, sindicate, patronate, organizatii civice, mediul academic etc.), pentru a se stabili oportunitatea trecerii la impozitarea progresiva a veniturilor globale. In conditiile adoptarii acestui sistem fiscal, se impune stabilirea transelor de impozitare si a grilei de taxare considerate a fi adecvate pentru situatia economico-sociala din prezent a tarii si raportat la obiectivele de dezvoltare asumate pentru viitor de Romania.

Atat globalizarea veniturilor persoanelor fizice, cat si declaratiile de patrimoniu ale acestora, reprezinta elemente fundamentale ale determinarii avutiei nationale a Romaniei, in conditiile in care autoritatea nationala de statistica are ca termen de finalizare a raportarii acestui indicator macroeconomic catre Eurostat anul 2020 (dupa ce a beneficiat de o amanare a termenului initial stabilit pentru 2017). In conditiile nelegiferarii globalizarii veniturilor si declaratiei de patrimoniu, lucrarea finala privind avutia nationala a Romaniei, pe ansamblu si pe sectoare institutionale, va cuprinde un grad ridicat de relativitate, urmand a se elabora in proportie mare (de peste 60%) pe informatii indirecte (provenite din anchete statistice si estimari) si numai intr-un procent redus (sub 40%) pe informatii concrete, furnizate de diferite institutii ale statului pe baza de registre si documente. De subliniat ca in tarile dezvoltate din Europa Nordica si Continentala, calculul avutiei nationale se fundamenteaza in proportie de peste 95% pe rapoarte si documente elaborate de institutiile de profil ale statului si numai sub 5% pe baza de estimari si calcule statistice.

Importanta globalizarii veniturilor si declaratiei de patrimoniu este cu atat mai mare cu cat gradul de finalizare a Cadastrului National se situeaza la un nivel foarte scazut. De exemplu, in luna decembrie 2016, din totalul de 3181 de unitati administrativ-teritoriale din Romania, au fost finalizate integral lucrarile de cadastru pentru numai 33 de localitati (circa 1% din total) din cadrul a 17 judete. La aceeasi data, sunt in derulare lucrari la alte 190 unitati administrativ-teritoriale (6% din total) din cadrul a 39 de judete. In aceste conditii, specialistii sunt rezervati in ceea ce priveste respectarea termenului de finalizare a lucrarilor privind Cadastrul National, stabilit pentru anul 2023 (amanat anterior de cateva ori).

Intreaga opinie a prim-viceguvernatorului poate fi citita aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6066 vizualizari

 • +40 (40 voturi)    
  nimic nou sub soare (Marţi, 19 decembrie 2017, 9:18)

  /./ [utilizator]

  E clar ca anul asta mai repede sau mai tarziu asta ne paste, banii nu sunt suficienti pt plata pensionarilor si a bugetariilor.Multumim inca o data celor care nu au mers la vot ca ei nu aveau cu cine vota.Praf si pulbere se alege din tara asta.
  • +18 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:27)

   [anonim] i-a raspuns lui /./

   • +13 (13 voturi)    
    Dar de ce nu impozit pe avere, adevarata bogatie? (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:52)

    zzztop [utilizator] i-a raspuns lui

    In Romania, tara in care asistatii sociali ridica ajutoare cu Mercedesurile, bugetari cu salariul de pana in 1.000 de euro au averi de milioane de euro de ce sa luam ultimii bani de la cei care muncesc si nu de la cei care cu adevarat sunt bogati?

    Sau scopul e sa reduceti Romania la o armata de pensionari, bugetari si corupti adica sa mai ramana 10 milioane de romani in tara?
    • -3 (9 voturi)    
     pai asta spune si georgescu (Marţi, 19 decembrie 2017, 13:36)

     Doru490348 [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

     declaratia de patrimoniu, pe care inteleg ca o vom depune de la anul, va include toate posesiunile: terenuri, case, masini, bijuterii, actiuni, pana la tzatza pe care am supt-o. Acestea se vor evalua si se va stabili un impozit global.
     Asa zisa trecere a contributiilor la angajat e primul pas in introducerea impozitului progresiv. Acum avem 45% taxe, probabil urmeaza sa se faca deduceri pt cei cu venituri mai mici.
     Si chiar daca netul nu se modifica semnificativ in valoare nominala prin aceste masuri, totusi inflatia va manca aceste sume ca un cancer.
     • +3 (3 voturi)    
      El vorbeste de impozitul progresiv la venituri (Marţi, 19 decembrie 2017, 14:42)

      zzztop [utilizator] i-a raspuns lui Doru490348

      da, vor si declaratia de patrimoniu dar individul e clar:
      'in sensul trecerii de la cota unica la impozitul progresiv pe venitul global'
  • +6 (8 voturi)    
   Sa ne ia tot (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:20)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Daca nu putem sa producem, ei nu pot sa fure.
   • +1 (3 voturi)    
    Fostul sef ANAF il desfiinteaza pe Georgescu (Marţi, 19 decembrie 2017, 18:07)

    Boham [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Fostul sef al ANAF desfiinteaza argumentele PSD-istului Gerogescu: https://www.facebook.com/gelustefandiaconu/posts/1262121783889762
 • +27 (31 voturi)    
  nea florica.... (Marţi, 19 decembrie 2017, 9:21)

  mar-vas [utilizator]

  comunist ai fost, comunist vei muri! pacat de matale ca pareai baiat destept dar stingismul ereditar nua are leac!!
  tinta haiducilor de stanga - luati de lai putini care mai muncesc si dati la cei multi asistati! Apropos florine dar de la baronii vostri se ia exponential sau aia nu se pun?!
  • +13 (13 voturi)    
   destept (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:30)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui mar-vas

   E atat de "destept" ca el, ca ministru de finante, nu vedea legatura intre devalorizarea leului si preturile din piata...
  • -16 (20 voturi)    
   Cine e comunist? (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:52)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui mar-vas

   Georgescu ce doreste sistem fiscal ca in Germania, Franta, UK, SUA, Japonia sau voi care vreti cota unica ca in Rusia ?
   • +7 (7 voturi)    
    fix el (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:43)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Nu tot ce este in Rusia este comunist, cum nu tot ce este in UE sau SUA este capitalist. Ca se mint unii, e partea a doua.
    • -5 (7 voturi)    
     Romania-democratie originala (Marţi, 19 decembrie 2017, 13:01)

     galeo [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Romania-democratie originala, sau mai degraba capitalism salbatic... De asta o ducem atat de bine si au plecat 5 milioane de romani.
     Ii invatam si pe cei din vest cum trebuie aplicat capitalismul, ala hardcore si salbatic
   • +3 (3 voturi)    
    am vrea noi.. (Marţi, 19 decembrie 2017, 18:01)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Ar fi ideal daca am avea si noi un sistem fiscal ca in Germania, Franta sau UK. Problema este ca la noi se umbla cu jumatati de masura. Georgescu vorbeste doar de impozitul pe venit, nu de intreaga povara fiscala. Un salariat roman plateste deja procentual mai mult decat colegul din UK. Aia nu nspe taxe, la angajat si la angajator, care sa se schimbe o data la 6 luni pentru ca s-a trezit un mafiot presedinte de partic.
 • +23 (25 voturi)    
  S-a trezit vorbind acest dinozaur comunist ??? (Marţi, 19 decembrie 2017, 9:23)

  cartofil [utilizator]

  Sau este de fapt portavocea hotilor din P$D ??? Deci, urmeaza marirea impozitelor pentru cei care muncesc. Asistatii sociali vor sta mai departe bine, linistiti si pentru hotii din P$D nu conteaza cat le ia impozit din banii de buzunar.
  • -10 (12 voturi)    
   Ca in toata lumea occidentala (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:53)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

   In care sustineti ca vreti sa va integrati...
   • +6 (8 voturi)    
    Adica intelectualii sa castige mai putin (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:54)

    zzztop [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    ca un maturator in Vestul Europei?

    Sa vezi atunci exil din Romania, inca vre-o 2 milioane. O sa vezi tineri sub 45 de ani in tara dupa ce te plimbi o ora prin oras :)
   • -3 (3 voturi)    
    Cu cata rautate comentezi ca vrem sa ne (Marţi, 19 decembrie 2017, 16:54)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    integram in lumea occidentala. Cu cata ura. Si ne separi de lumea, voi, care vreti sa va integrati, tu si lumea ta nu vor. Dar cine esti tu oare ??? Esti vreun mancurt, platit de la Moskva ??? Esti vreun kgb-ist care ai dezinformarea in fisa postului ??? Esti vreun tortionar al regimului comunist pe care omenia poporului roman l-a pastrat in viata, in loc sa patesti ce au patit colaborationistii unguri la Budapesta in 56 ??? Ca roman nu esti. Unde vrei sa ne integram, in statul medieval asiatic rus, condus de animale sovietice, ca gubernie ???? Asta este idealul tau ??? Dispari ticalosule, caci romanul rabda, dar daca il enervezi mult s-ar putea sa apara un Tepes care sa va urce in furci pe toti comunistii astia blestemati care ati distrus aceasta tara si continuati sa o distrugeti moral si sa o furati. Piei, homo sovieticus, nici sa nu mai indraznesti sa mai comentezi pe aici.
 • +27 (27 voturi)    
  Fara pomeni si dezmat la bugetari! Ce spui? (Marţi, 19 decembrie 2017, 9:32)

  CezarN [utilizator]

  Adica tot cei care muncesc sa achite incompetenta PSD.
  • 0 (0 voturi)    
   bre si mata acu... (Marţi, 19 decembrie 2017, 16:53)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Daca minte nu este atunci macar sa le goleasca bine buzunarele pana se prinde tot fraierul...

   Grea democratia, grea libertatea asta si mai ales grea ieconomia aista de piata...Ce sa mai vorbim despre fiscalitate - numai dansul le poate stii...
 • +19 (23 voturi)    
  Si modul de aplicare de catre P$D... (Marţi, 19 decembrie 2017, 9:35)

  BEDE [utilizator]

  Si modul minunat in care P$D va aplica impozitul progresiv va fi ca va pune cea mai grea povara fiscala pe clasa de mijloc. Pe cei mai saraci cum sa-i impozitezi, ca nu prea ai ce sa iei de la ei? In schimb, potrivit ipocriziei de stanga, pe cei mai bogati vor gasi oarece metode ca sa ii protejeze de un impozit progresiv. De pilda, cota de impozitare pe dividende de numai 5%, nu-i asa ca a introdus-o guvernul Ponta?
  Cota unica este un mecanism simplu si usor de verificat ca se aplica corect. In schimb, un sistem cu impozitare progresiva si pe venitul global va deschide portite pentru tot felul de deduceri, pe care cei cu afaceri mari le vor exploata ca sa nu fie afectati prea tare, pe cand cei din clasa de mijloc care sunt salariati mai inalt calificati si care muncesc din greu pentru un salariu ceva mai mare vor fi cei mai afectati de impozitarea progresiva.
  • 0 (4 voturi)    
   nu inteleg (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:48)

   Stapanu [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   ce-ai cu dividendele, alea sunt bani deja impozitati, la fel ca si impozitul pe dobanzile bancare; rezonabil intr-un cod fiscal modern ar fi ca aceste impozite sa dispara
 • -25 (33 voturi)    
  Foarte corect (Marţi, 19 decembrie 2017, 9:44)

  galeo [utilizator]

  Romania si Bulgaria sunt singurele tari UE cu cota unica, si uite ce "bine" le mai merge.
  Nu poti construi spitale, drumuri, scoli doar din cota unica de 16% sau 0% pentru cateva categorii profesionale privilegiate.
  E de rasul curcilor, un IT-ist din UK, Franta sau Germania plateste 50% impozit, iar in Romania 0
  • +19 (23 voturi)    
   Putin cultura nu ti-ar strica (Marţi, 19 decembrie 2017, 10:08)

   IonutSC [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   In UK primii 10600 Gpb / an sunt netaxabili.

   Cand s-a introdus primadata impozitarea progresiva (app 1900) cotele erau intre 1 si 3%.

   Ce zici, pornim si noi de acolo ?

   Tre sa fii orb sa traiesti cu impresia ca in Romania nu sunt bani de strazi, spitale sau educatie.

   Comunismul traieste, uitandu-ma in jur realizez cu tristete ca are chiar foarte multi sustinatori.
   • -13 (15 voturi)    
    Cultura ta de la Moscova ? (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:56)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui IonutSC

    Tu unde ai fost scolit, la Moscova?
    CA doar in Rusia e cu cota unica, nu in lumea occidentala...
  • +8 (10 voturi)    
   bai nene (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:32)

   Yo_yo [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Nu se construiesc spitale, scoli, dumuri pentru ca banii sunt furati de javre. Tu ce vrei de fapt? Toata lumea sa castige la fel ca in communism. Unii trag si altii stau nu?

   "In prezent, lipsa globalizarii veniturilor individuale genereaza distorsiuni destul de frecvente in aplicarea deducerilor fiscale aferente veniturilor din salarii, intrucat multe persoane beneficiaza de acestea desi, pe langa castigurile salariale, incaseaza si alte venituri, ceea ce reliefeaza un dezavantaj evident al cotei unice, respectiv acela ca, fiind o metoda simpla de impozitare, nu poate surprinde realitatile diversificate din economie si societate."

   Pai daca eu muncesc 12 ore si altul sta la bar si bea pana se pisa pe el care e problema mea? Da am un salariu norma intreaga am si o mica afacere si pamant arendat, venituri din chirii...Dar nu stiu cati au invatat cat am invatat eu si cati muncesc ca mine. Cei care ma injura ca am nu sunt in stare sa-si scrie numele de 10 ori fara sa greseasca odata.
   • -8 (10 voturi)    
    Pai mai lasa-i si pe altii sa munceasca (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:20)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui Yo_yo

    Pai mai ia o pauza,mai lasa si un somer sa munceasca 4 ore si uite asa muncesti doar 8.
    Fix de asta e introdusa cota progresiva in tarile civilizate, sa tempereze fomistii si sa asigure locuri de munca pentru cat mai multi.
    • +1 (1 vot)    
     mai draga... (Marţi, 19 decembrie 2017, 16:59)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     Dar poate somerul sa munceasca cele 4 ore - adicalea are capacitatea telectuala si fizica??

     Mai draga - cred ca raspunsul este NU ori niet,
     si mai este ceva - are drag de munca???Mai draga iara imi pare ca NU si ca sa o spui pe cea dreapta si dincolo tot asa este - unul care vrea sa munceasca are iar ala care se complace in situatia de asistat social nu prea..

     In RO sunt cam putini cei care muncesc si de aceea este baiul asa de mare - dar asta nu inseamna sa tot tragi de boul ala care munceste.

     Ia sa ii mai tai din beneficiiile aluia de sta pe margine si sa vezi cum mananca jar ca sa faca si el/ea o treaba sa aiba ce manca!
    • 0 (0 voturi)    
     nu te duce mintea prea departe (Marţi, 19 decembrie 2017, 20:03)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     Pai mai bine hai sa -i angajam fortat pe toti cum faceau comunistii.
     Stiu de mult ca ai creierul lis dar poate reusesti sa intelegi ca ideile comuniste nu duc decat la moarte si distrugere.
    • +1 (3 voturi)    
     ups (Miercuri, 20 decembrie 2017, 1:02)

     Yo_yo [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     Mai nene. Eu muncesc pentru mine si familia mea. Ca iti place sau nu asta e realitatea.
     Si de ce ar trebui sa-mi inchid mica afacere? Sa ii dau altuia ce? Fiecare doarme asa cum isi asterne.
     Daca ma imbolnavesc si nu am bani cine are grija de mine? Statul tau corupt? Nu eu si doar eu. Si daca nu am bani ma duc.

     Apropos iti dau tie cota de 4 ore. Dar pun pariu ca esti praf. Ai vreo licenta? Nu aia de Windows. Daca continui imi e sa nu fiu acuzat de maltratare.

     PS: 1. Stii de ce isi iau doctorii mai multe job-uri? ca nu sunt suficienti si e nevoie ca multi au emigrat din cauza unora ca tine.
     2. Stii de ce isi iau profesorii norma dubla sau o jumatate de norma in plus? din acelasi motiv ca cel de mai sus.
     3. De ce nu iti iei si tu jumatate de norma in plus? Daca iti dau raspunsul o sa faci criza de nervi si Xanax-ul e doar cu reteta.
  • +7 (7 voturi)    
   cap ai, minte ce-ti mai trebuie? (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:17)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   1. La IT scutirea se refera doar la cei 16 sau 10% impozit. Restul, de 37% e platit. Plus de asta, fiecare IT-ist plateste si TVA, accize, etc.
   2. Cota unica de 16% e cumulata cu niste contributii sociale uriase. Daca privesti impozitarea muncii global, romania e pe locul 8 in UE:

   https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/romania-a-8-a-tara-din-ue-in-topul-impozitarii-fortei-de-munca-statele-cu-o-cota-unica-impun-angajatilor-o-povara-fiscala-mai-ridicata-17167493

   cu 47.62%. Spre exemplu Suedia taxeaza munca mai putin, si are si drumuri, si scoli, si spitale.

   3. Oricit de mare ar fi impozitul, banii se vor duce tot pe furat + pomeni electorale.Pina in 2005 am avut impozit progresiv de pina la 40%, si nu tin minte sa fi avut nici autostrazi, nici scoli mai curate, nici spitale cu mai putini gindaci. Si nici nu colectam la buget semnificativ mai mult decit azi...

   4. Mai e putin si o sa scapati de tot de sorisistii aia de IT-isti. Peste 50% din cei cu care vorbesc vor sa plece, singurul lucru care-i mai tine aici fiind casa, familia sau prietenii. Asha ca in 1-2 ani s-ar putea sa scapati de tot de IT, si sa va bucurati din nou ca nu mai vin multinationalele sa suga singele poporului.
   • -7 (9 voturi)    
    Valea (Marţi, 19 decembrie 2017, 13:04)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Dum bun.
    Nu plange nici dracu dupa tine.
    Nimeni nu e de neinlocuit
    • 0 (0 voturi)    
     hehe (Miercuri, 20 decembrie 2017, 10:26)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     Ba cam toti cei calificati sunt de neinlocuit, pentru simplul fapt ca e criza de personal calificat de vro 5-6 ani. Daca eu plec, postul meu se desfiinteaza pentru ca nu exista un inlocuitor al meu care acum sa fi esomer si sa-mi ia locul. Nitica rabdare, in vro 6 luni o sa incepi sa vezi pe pielea ta.
  • +6 (6 voturi)    
   Aberezi cu impozitul 50% pt. IT-isti (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:19)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   In Germania nu au taxe de 35% la sanatate si pensie. Plus ca la un salariu mai mare poti opta pentru asigurare privata de sanatate care e fixa, deci poti contracara cumva taxa de solidaritate.
   Din 10k brut in Germania iei in mana 5.6k euro.
   La noi din 10k brut vei lua 5.6-5.8k lei, daca ai scutire spre 6.5k. Atata doar ca atata timp cat in Romania oamenii au fost platiti prost, ei au plecat afara sau s-au angajat la gri la firme care faceau munca mascata cate 3-6-12 luni in afara.
   Lipsa fondurilor pentru infrastructura e datorata sifonarii banilor catre baronii locali.
 • +19 (19 voturi)    
  Ce frumos... (Marţi, 19 decembrie 2017, 9:50)

  bogdan1477 [utilizator]

  Intii macelarim justitia ca sa poata fura tot parlamentarul in voie, dupa care marim taxele ca sa ajunga banii pentru toate furaciunile si toate amantele si casieritele cocotate pe posturi platite cu 5-10.000 de euro. Si fraieru' tre sa cotizeze...

  Ce sa spun, asta ar fi picatura care ar umple paharul pentru cei care inca nu-s decisi sa emigreze. Vor ramane intara bugetarii plus cei cu salariul minim. Si atunci vom vedea de unde mai stringe guvernul bani ...
  • -4 (6 voturi)    
   cota progresiva poate avea mai multe forme (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:23)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   exemplu sa se mentina la 16% impozitul pe profit. Impozitul pe venit sa fie de 10% ptr salarii mai mari de 1000 euro, apoi sa scada progresiv (8%, 7%, 6%) pentru salarii mai mici (cu praguri, spre exemplu la 800 euro, 700 euro, 600 euro)..
   A zis cineva cum ca impozitul progresiv inseamna de fapt cresterea impozitului pe venituri la mai sus de 10%?
   • +3 (5 voturi)    
    nu, inca n-au zis (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:28)

    natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    nici despre revolutia fiscala si macelarirea justitiei n-au zis
   • +3 (5 voturi)    
    glumesti cred... (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:32)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    La ce foame de bani au astia, tu ai impresia ca vor sa scada impozitele? Anul asta abia daca inchid bugetul cu 3% deficit cu dividendele pe anul viitor cheltuite deja, cu aminari de plati la greu, si anul viitor cind vor trebui sa mareasca salariile la toti bugetarii, si tu crezi ca vor scadea impozitele?

    Iti spun eu cum va fi: 10% pe salariul minim, 15% pentru cine cistiga peste 3000 de lei si 30% pentru cine cistiga peste 5000 de lei. Si cineva cu salariu de 3000 de euro se va trazi cu impozit de 60-65%
  • +4 (4 voturi)    
   nici eu nu sunt decis (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:36)

   Yo_yo [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Prefer sa mai stau sa-mi inched toate conturile cu Ro. Oricum treaba nu va ramane chiar asa. Statul va pica la fel ca Argentina in 2000. Si atunci sa vedem salarii si pensii. Prefer sa le rad in fata asistatilor sociali, dupa care merg in afara. Ii las sa se taie intre ei in voie si liniste sufleteasca.

   Problema e complexa cu plecatul: in ce tara s-ar mertita?
   • 0 (2 voturi)    
    cum unde? (Marţi, 19 decembrie 2017, 13:55)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Yo_yo

    In Albania, bineinteles. E mai bine.
   • 0 (0 voturi)    
    numai sa nu se inchida si granitele (Miercuri, 20 decembrie 2017, 10:29)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Yo_yo

    Ai grija cit stai, sa nu ramai blocat. Si ai rija si sa nu te taie pe tine asistatii, ca intre ei nu prea au de ce se taia...

    Cit despre tara... UE = concedii mai mari, salarii mai mici, protectie sociala decenta, SUA - bani mai multi concediu 2 sapt/an, protectie sociala spre zero, Canada, cam ca europa dar mai frig.

    Eu prefer UE, doar sa gasesc ceva convenabil ca salariu.
 • +13 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 decembrie 2017, 9:55)

  [anonim]

  • -11 (13 voturi)    
   Nu ai decat (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:57)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui

   Sa emigrezi in Rusia sau Bulgaria, acolo e cu cota uniica.
   Spuneti mersi ca nu au introdus si taxa pe mostenire de 50% ca in UK, sau taxa de solidaritate cu estul ca in Germania
   • -2 (4 voturi)    
    sau taxa de vanzare imobile (Marţi, 19 decembrie 2017, 13:56)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    de peste 30%, cum este in Letonia.
 • -15 (25 voturi)    
  long overdue.. (Marţi, 19 decembrie 2017, 9:55)

  demaGOGU [utilizator]

  ..nu vom depasi conditia de tara afrikana - exportatoare de materii prime si creiere - fara o taxare correspunzatoare, citeste progresiva a veniturilor globale ptr a furniza bunuri publice esentiale declansarii cercului dezvoltarii: infra, educatie, cercetare, training, etc
  • +14 (14 voturi)    
   te prefaci? (Marţi, 19 decembrie 2017, 10:36)

   CRMS [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Au nevoie de bani doar ca sa praduiasca mai mult..te uiti ce fac cu banii pe care-i au deja ?
   Oricum putine sanse sa reuseasca asta intrucat le trebuie si votul lui Tariceanu ca sa treaca legea asta.
  • +10 (10 voturi)    
   bani sint suficienti (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:05)

   sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Bani primim cadou de la UE. Bani sint suficienti pt amante in functii bine platite, vezi Carmen Dan, Olguta, etc.. Sint bani pentur palate somptuase, furati de la bugetele statului.
   Taxa de fum, fereastra, poarta, mied au dus la cele mai nasoale consecinte pt cei ce au crezut ca le pot impune.
   • 0 (2 voturi)    
    ... (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:40)

    Yo_yo [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

    Banii de la UE sunt putini. Doar 1.1% absortie din 2014 pana in present din totalul alocat pentru 2014-2020. Mai punem la socoteala penalitatile care le vom lua, proiectele pierdute ca alde TelDrum, CJ Tulcea prin programul ITI... Stai sa te tii bine. Daca nu o sa trebuiasca sa ne facem tiparnite de bani sa putem platii taxele.

    PS:1. Taxele locale se majoreaza cu 10-20% pentru 2018. Este la latitudinea consiliilor locale.
    2. Taxa pe auto in functie de poluare.
    3. Majorarea accizelor la bauturi, tutun, si altele in afara de en el si carburant.
    4. Marirea taxelor angajatorului de la 2.25% cum va fi din 2018 pana la 4% spre sfarsitul anului 2018.
    5. Mai continui?
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:33)

   [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

  • +4 (4 voturi)    
   sigur (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:19)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Ca pe vremea lui Nastase, cind impozitul era 40% pentru price depasea 150 de dolari, era tigrul europei. Depasisem Franta, Germania si Olanda la un loc. Daca se introduce impozit progresiv toti cei care acum cistiga cit de cit decent fie vor gasi portite de evaziune fie vor emigra intr-o tara unde impozitul iti e returnat prin autostrazi, srvicii medicale, educatie, etc.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu ai cu cine... (Marţi, 19 decembrie 2017, 17:03)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Asta este!
 • +12 (16 voturi)    
  Fl Georgescu (Marţi, 19 decembrie 2017, 10:00)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  PSD=USR=FSN=PCR.
  • +8 (8 voturi)    
   USR? (Marţi, 19 decembrie 2017, 10:47)

   Kevi [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   USL banuiesc ca ai vrut sa zici :)
  • +2 (2 voturi)    
   USR? (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:20)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   USL, sau chiar PNL ar merge cit de cit, dar USR chiar suna straniu...
 • +13 (17 voturi)    
  ... (Marţi, 19 decembrie 2017, 10:17)

  Sarmis [utilizator]

  "Mentinerea unor finante publice sanatoase si recuperarea rapida a decalajului important in privinta veniturilor bugetare, indeosebi de natura fiscala, care ne separa de tarile din zona euro, apreciem ca se poate realiza numai prin imbunatatirea regimului fiscal actual, in sensul trecerii de la cota unica la impozitul progresiv pe venitul global"

  Bolsevicule, de tarile din zona Euro, de fapt de toate tarile civilizate ne separa incompetenta voastra crasa si hotia.

  Daca aveti nevoie de mai multi bani pentru dezvoltare nu aveti decat sa atrageti fonduri europene, insa sa vezi comedie. Sunt greu de furat.
 • +10 (12 voturi)    
  omisiune sau manipulare? (Marţi, 19 decembrie 2017, 10:27)

  nelamurit [utilizator]

  a. Berlusconi in Italia propune cota unica
  b. consultantii fiscali din italia [commercialisti] propun mutarea afacerilor in Ungaria, care de la 01 Ian 2018 are taxa unica de 8%
 • +14 (16 voturi)    
  lovitura de gratie (Marţi, 19 decembrie 2017, 10:35)

  stefan04 [utilizator]

  Ar fi lovitura de gratie data clasei de mijloc. In felul asta s-ar realiza visul dintotdeauna al bolsevicilor, disparitia Romaniei; disparitie prin depopulare, pt ca e nebun ce-l ce-si imagineaza ca tinerii vor mai ramane in Romania sa munceasca si sa plateasca biruri mafiotilor ce-i conduc.
  • -6 (14 voturi)    
   Sa plece unde ? (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:02)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui stefan04

   Sa plece IT-istii de la impozit 0 in Romania, la 45% in Uk ? :))))
   • +1 (3 voturi)    
    in sfarsit (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:53)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Ai zis o chestie corecta forma si fond :D
   • +2 (4 voturi)    
    IT (Marţi, 19 decembrie 2017, 16:21)

    GorillaKilla [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Am plecat in Germania de la cota ta unica de 0% din Romania (pe langa cei 37%) pe care ii lua statul de la firma. Si tot e mult mai bine decat cum era in Romania. Stiu, cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit, dar mortii lui dragnea nu platesc ajutoarele asistatilor tai sociali, ci IT-istii ca mine care au fugit mancand pamantul. O sa ajungeti sa va platiti ajutoarele sociale intre voi...
    • -1 (3 voturi)    
     Asta e dovada de ipocrizie (Marţi, 19 decembrie 2017, 17:47)

     galeo [utilizator] i-a raspuns lui GorillaKilla

     Sa pleci intro tara cu cota progresiva, dar sa aplauzi cota unica din Romania.

     Eu sunt in Uk sI platesc taxe pe cota progresiva mult mai mari decat 16% in Romania, si mi se pare fair sa fie asa.
     Saracii au si ei dreptul la viata, macar sa manance si sa aiba unde locui.
 • +10 (10 voturi)    
  Ultimul pas (Marţi, 19 decembrie 2017, 10:40)

  Adicj [utilizator]

  Asta ar fi ultimul pas care sa-l faceti. Ma si duc naibii din tara asta. Doamne da sa mancati cartofi putrezi toata viata voastra de comunisti imputiti.
  • -10 (12 voturi)    
   Unde te duci ? (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:03)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui Adicj

   In alta tara cu impozit progresiv ?
 • +7 (9 voturi)    
  comunism (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:02)

  sorin3 [utilizator]

  cine nu intelege ca impozitul procentual creste cu cresterea salarului nu are ce cauta la BNR.

  Suprataxarea luxului trebuie facuta, impozitul progresiv in acest context are sens, sa inceapa de la venituri peste salariul mediu in UE.
  oare finante mai sanatoase nu se pot face prin oprirea coruptiei, a furtului si prin folosirea cu cap a resurselor disponibile? prin investitii in infrastructura care sa aduca cresteri d eincasari in viitor?

  Finane sanatoase prin taxare peste limita suportabilitatii nu se pot face.
  BNR e un cuib de fosti tovarasi de la Georgescu la Olteanu.
 • +11 (13 voturi)    
  impozitul deja e progresiv (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:03)

  vlladu [utilizator]

  Strict vorbind, cota unica e deja progresiva.
  Adica nu participam fiecare egal la bugetul statului, ci cei care castiga mai mult participa mai mult (proportional cu venitul)
  Unica ar fi daca am plati toti cetatenii egal, ca pana la urma toti beneficiem in egala masura de aceleasi servicii medicale, de acelasi sistem de educatie, de aceeasi infrastructura nationala etc.
  • 0 (0 voturi)    
   cota (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:37)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui vlladu

   Cota unica exact asta inseamna ca procentul este acelas, nu suma, care sigur creste proportional cu veniturile. E vorba despre altceva cota "procentuala" sa fie progresiva...
  • -10 (12 voturi)    
   Asta e din manualul de economie de la Moscova ? (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:07)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui vlladu

   Ca doar in mama Rusia mai e cota unica.
   Ia spuneti, care sunt modele voastre de tari cu cota unica de la care va inspirati ?
  • -7 (9 voturi)    
   Nu toti beneficiaza de aceleasi servicii (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:12)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui vlladu

   Nu toti beneficiaza de aceleasi servicii.
   Tu dintrun oras mare beneficiezi de servicii medicale mult mai bune decat unul din nu stiu ce sat izolat al Vasluiului. Sa iti aduc aminte ca singurele spitale decente sunt doar prin Bucuresti, Cluj si Iasi ?
   La fel scoala, tu din Bucuresti ai acces la scoala de calitate comparabi lcu cel din Vascautii din deal.
   Tu din Bucuresti ai 3 autostrazi pe care sa iesi din Bucuresti, pasaje, etc. Ala din fundul Vasluiului are doar un drum pietruit.
 • +8 (8 voturi)    
  Iar se baga asta in seama (Marţi, 19 decembrie 2017, 11:23)

  subcultura [utilizator]

  Du-te bai la pensie si lasa-ne cu comunismele tale. Ai fost ministrul de finante al guv Vacaroiu si era sa ne ducem naibii in incapacitate de plata. Nu va ajunge cat v-ati catarat pe saracia si mizeria natiei asteia?!!
 • +8 (8 voturi)    
  rasar din vagauni (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:06)

  lp [utilizator]

  "tinerele mladite" ale comunismului, fericiti ca vine iarasi vremea lor
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:10)

  [anonim]

  • -6 (6 voturi)    
   Avem prea multe companii si prea putini sclavi (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:42)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui

   Problema e ca am ajuns sa avem prea multe companii si prea putini sclavi care sa munceasca pe plantatie, pentru ca sclavii au preferat sa plece afara unde sunt impozitati cu 0 pe veiturile minime.
   Tot ce auzim in media este ca firmele s-ar extinde dar nu mai gasesc sclaveti care sa le munceasca.

   Asa ca poate e timpul sa creem avantaje si pentru angajatii cu venituri mici.

   Plecarea a 5 milioane de romani pe timp de pace, majoritatea din ei dezavantajati de cota unica, e o catastrofa mult mai mare decat plecarea a catorva companii fomiste.
 • +3 (3 voturi)    
  La altii (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:25)

  Casargoz [utilizator]

  In Bulgaria, fix 10%
  Cipru pana la €19 500 taxe 0%
  Income tax rates for 2016 (declared in 2017 return)
  In Czech Republic, fix 15%.
  Ungaria 15%
  Irlanda pana la €33 800 fix 20% peste rata fixa 40%
  Danemarca sistem fix cu deduceri variabile :)
  Estonia 20% fix 20% d
  Letonia 23% fix
  Norvegia fix 27% suprataxa e variabila )
  Slovacia taxeaza suplimentar peste 33.000 de euro
  Similar si UK si Suedia dar la alte praguri
  Germania variabil de la EUR 8 821 pentru EUR 54 057 42%
  Grecia prag minim 22.000 de euro
 • +3 (3 voturi)    
  impozit progresiv?! (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:28)

  liviu_ [utilizator]

  serios?!
  si mai exact cum o sa fie introdus fara sa se care firmele, sau sa se micsoreze salariile?!

  am impresia ca voi vedeti ca inca nu a murit romania si mai dau un sut, poate poate ...
  • 0 (0 voturi)    
   a zis de impozit progresiv pe venit (Marţi, 19 decembrie 2017, 13:58)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Impozitul pe profit poate sa ramana la fel, 16%
 • +3 (3 voturi)    
  sa raspund civilizat (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:39)

  ..13 [utilizator]

  Gradul de colectare al taxelor este unul dintre cele mai reduse din Europa.

  In loc sa fie simplificate impozitele si taxele ca safie mai usor de urmarit si de incasat - ele trebuie sa fie mai complicate ca asa iubeste P$D taxarea.

  Ei bine, o sa o incerce si pe asta - impozitarea progresiva - si o sa poata constata ca incasarile vor scadea pentru ca oricine vrea sa faca in asa fel incat sa plateasca mai putin, daca se poate.

  Parerea mea este ca nu le mai ajunge acum malaiul dupa ce au turnat cu pomeni pentru asistatii sociali, pensionari si functionarii publici si acum impoziteaza si mai tare pe cei care au salarii mari.

  Drept urmare sa mai ramana in RO asistatii sociali, pensionarii si functionarii publici dar o sa ma intreb oare pe cine o sa taxeze atunci??? Decat se vor taxa - in acelas mod - progresiv din ce in ce mai mult pe ei.

  Spor la taxare - ne aucim cu taxa inversa!
  - asta daca pricep astia despre ce este vorba!
 • -2 (4 voturi)    
  ei, acum e acum (Marţi, 19 decembrie 2017, 12:43)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  ma uit peste comentarii, sunt deja vreo 40, si vad cati sunt intradevar de dreapta...
  vrem o tara ca afara, da' doar pana la impozitele pe salarii, asta ca sa vedem ipocrizia majoritatii.
  • -3 (7 voturi)    
   Rusinea sistemului fiscal din Ro (Marţi, 19 decembrie 2017, 13:09)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   Sunt in UK, si zilele trecute le spunea colegilor britanici de sistemul fiscal roman, unde IT-istii sunt scutiti chiar si de cota aia unica, in timp ce munca celui cu salariul minim este taxata cu 50%.
   Au ramas socati, spuneau ca la noi in Romania totul e pe dos. Ca la noi la nimeni...
 • -2 (4 voturi)    
  progresiv ? (Marţi, 19 decembrie 2017, 13:39)

  codrean [utilizator]

  Ce spune Dl.FlorinGeorgescu este corect, de bun simt. In Romania nu este cunoscut conceptul ca cei cu venituri mari au o datorie fata de comunitatea care le-a dat posibilitatea sa obtina asemenea venituri. Intrebarea e doar : de unde si cat de progresiv pe primele paliere? Ca am mai trait asta in anii '90 : milioane de salariati, crunt supusi "progresivului" pe niste salarii amarate pe cand "intreprinzatorii (multi locuind in casele "firmei', circuland cu masina ei, platind toate bunurile consumate in casa "pe firma") raportau venit O sau pierderi... De acolo explozia de bucurie din anul 2004 !
  Ce ne facem insa cu investitorii straini, carora li s-a asigurat cota unica ? Si chiar si cu romanii care si-au facut planurile de afaceri pe impozitarea actual.../
 • +1 (1 vot)    
  Comunistul (Marţi, 19 decembrie 2017, 13:49)

  ACP [utilizator]

  recunoaste ca se incaseaza mai putin la buget decat in cazul cotei unice, ca sa nu mai vorbim ca cei cu salariile mari le vor ascunde prin off-shore-uri si isi vor face investitiile afara asa ca statul nu va mai incasa nimic de la acestia. Dar ideea e de a instaura saricia socializata in tara si doar infractorii sa o duca bine ca doar conduc tara. In US taxa e de 15% pana in 37000 USD. Noi avem 16, deci ce mai vreti? Cine are peste 37000 pe an, hotilor?
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 decembrie 2017, 13:52)

  [anonim]

 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 decembrie 2017, 13:59)

  [anonim]

  • -2 (2 voturi)    
   A mai pierdut (Marţi, 19 decembrie 2017, 14:36)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui

   A mai pierdut si vreo 5 milioane de romani, multi din ei plecand datorita impozitarii excesive a veniturilor mici
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 decembrie 2017, 17:31)

    [anonim] i-a raspuns lui galeo

 • 0 (2 voturi)    
  si mai este ceva... (Marţi, 19 decembrie 2017, 17:41)

  ..13 [utilizator]

  De la AN - ala cu numaratul oualelor - ni se trage progresul asta in taxare...

  Cei de acum de la putere fac ce fac si vor tot acolo sa ne duca - ba mai dau doua palme justitie, ba mai baga o taxare progresiva, ba mai dau drumul la coruptia locala...

  Ceea ce uita dansii cu desavarsire, dar o sa isi aduca aminte repede, este ca nu mai este astazi ceea ce a fost ieri.

  Atunci, in 2000, nu eram in UE, inca nu intrasem in NATO si acum nici Regele nu mai este...Vroia atunci maretul vanator sa isi aserveasca toate institutiile publice si cat pe ici sa isi vada visul cu ochii sai numai ca i-a scapat hatul si a trecut pe loc repaus.

  Nu se poate continua cu FG la BNR:

  NU este chestiune de varsta, ci este legat de mod de intelegerea a economiei. Nu credeam ca FG este asa de bolnav si nu poate depasi momentele trecutului...Regrete si pe loc repaus, va rog!
 • -2 (4 voturi)    
  ... (Marţi, 19 decembrie 2017, 18:02)

  vitan.sandu [utilizator]

  1. Se vede clasa si calitatea de ECONOMST a lui FG!
  2. Se vede, insa, si stilul habarnistilor, care au sarit ca arsi, cei mai multi fara sa stie despre ce este vorba. Peste 60% din comentarii dar acuza fara argumente. Acuza de de comunism, de hotie, etc. Ori, cea ma mare coruptie este coruptia legala. Cum?
  - Pai fac eu stat niste osturi care se platesc cu zeci de mii de euro si pun in aceste posturi pe cine trebuie. Impozit ca cel cu salar minim
  - Am facut eu sat pensii nesimtite. Pot sa le reduc? Nu! dar as putea sa le impozitez progresiv.
  - Numesc eu pe cine trebuie in 7 consilii de administratie, ia indemnizatii de zeci de mii de euro si plateste inpotiz ca cel cu 1900 lei salar.
  Poate totusi inteleg mai multi.
 • -1 (1 vot)    
  Impozitul progresiv ar elimina discrepantele (Joi, 21 decembrie 2017, 0:09)

  Ochiana [utilizator]

  Cota unica alicat in ultimul deceniu in Romania a marit discrepantele dintre bogati si saraci.
  Am ajuns sa fim tara cu cea mai mare crestere economica din europa dar in care aproape jumatate din populatie traieste sub limita saraciei.
  https://www.digi24.ro/stiri/economie/bloomberg-cea-mai-mare-rata-de-crestere-economica-din-ue-mascheaza-cea-mai-profunda-stare-de-saracie-845422
  Nu e normal ca un amarat care castiga 2000 de RON brut sa aiba impozit tot 16 % cat unul care castiga 12.000 RON brut.
  Prostimea nu constientizeaza acest lucru si nu se revolta.
  Cei care se opun impozitarii progresive sunt bogatii, alde Tiriac si restul carora nu le-ar conveni sa plateasca impozite mai mari pentru averile lor fabuloase.
  Eliminati cota unica si nu va mai trebui sa afceti atatea programe de reducere a saraciei si excluderii sociale.
  Nu e normal sa avem crestere economica dar aproape jumate din tara sa traiasca in saracie chiar si acum.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by