Organizatia analistilor financiari CFA Romania avertizeaza ca eliminarea bunelor practici de guvernanta corporativa din companiile de stat poate scoate Romania de pe harta marilor investitori.

"CFA Romania dezaproba ferm initiativa legislativa de eliminare a managementului profesionist din aproape 100 de societati detinute de statul roman. Avand in vedere ca printre acestea se afla si societati listate, masura poate avea un impact major asupra pietei de capital, in conditiile in care investitorilor nu li se mai poate garanta transparenta, depolitizare si cunostinte specifice de industrie", se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Promovarea principiilor de bune practici in guvernanta corporativa este unul dintre pilonii politicii Uniunii Europene, avand ca scop final acela de a imbunatati competitivitatea si performanta societatilor, intr-un cadru sustenabil. Strategia "Europa 2020" si planul de actiune al Comisiei Europene din 2012 prevad clar ca transparenta si alinierea intereselor actionarilor cu cele ale managementului, atat in companiile de stat cat si in cele private, sunt aspecte cheie in asigurarea unui mediu economic competitiv si sanatos.

"Este ingrijorator faptul ca, prin aceasta decizie, ca si prin altele recente, Romania se indeparteaza de principiile fundamentale ale Uniunii Europene. Prin astfel de initiative, Romania risca sa dispara de pe harta marilor investitori straini, si nu numai. Piata de capital este prima care va fi afectata, insa va fi de asemenea afectata viata de zi cu zi a tuturor romanilor, care folosesc produsele sau serviciile unor societati precum: Tarom, Posta Romana, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Registrul Auto Roman, CFR si multe altele. Consideram ca Parlamentului Romaniei ar trebui sa incurajeze dezvoltarea mediului economic local pe principii solide care sa conduca la dezvoltarea sustenabila a Romaniei", mai spune CFA Romania.