Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere
"Oricat de neasteptat ar fi din perspectiva potentialului si a traditiei locale, printre sursele importante ale deficitului comercial asociat fructelor se regasesc merele, in conditiile in care Romania detinea in 2016 peste 10% din totalul suprafetei cultivate cu meri la nivel european, dar numai 3,6% din totalul productiei", se arata in Raportul publicat vineri de Banca Centrala.
Diferenta dintre randamentele obtinute pe plan local si cel mediu la nivel comunitar este chiar mai accentuata in cazul tomatelor, unde Romania detine 9,1% din suprafata cultivata si doar 2,4% din totalul productiei. De altfel, productia de legume si fructe, in general, se plaseaza mult sub potential, activitatea investitionala precara a fermierilor reflectandu-se negativ pe multiple paliere: mecanizarea lucrarilor, realizarea irigatiilor, tratarea terenurilor cu ingrasaminte, constructia de sere, reconversia terenurilor, inlocuirea plantatiilor pomicole si viticole imbatranite cu plantatii noi cu specii performante, insuficienta spatiilor de depozitare etc.
In consecinta, de multe ori, este mai avantajos pentru operatorii comerciali sa se aprovizioneze de la furnizori externi, capabili sa asigure fluxuri stabile in parametri cantitativi si calitativi corespunzatori. In ceea ce priveste alimentele de origine animala, in principal reprezentate de categoriile "carne si produse din carne", respectiv "lapte si produse lactate" (cu contributii la deficitul total de 13% si respectiv 11%), se remarca, pe langa reducerea continua a efectivelor, gradul excesiv de fragmentare a fermelor zootehnice.
Situatia se rasfrange asupra capacitatii investitionale a fermierilor, deci a randamentelor obtinute, productia sectoriala fiind, in plus, afectata de spatii insuficiente de colectare, depozitare si transport. Astfel, incapacitatea de a livra catre verigile superioare ale lantului de productie marfa in conformitate cu cerintele de ordin cantitativ si calitativ ale acestora caracterizeaza nu doar segmentul vegetal, ci si domeniul zootehnic. Cresterea bovinelor este cea mai expusa fenomenului fragmentarii, exploatatiile agricole individuale concentrand 90% din efective in cazul vacilor pentru lapte, astfel incat fermierii reusesc sa furnizeze procesatorilor doar un sfert din productia locala de lapte (la nivelul anului 2016), procent mult inferior mediei europene (circa 90%).
Prin urmare, chiar daca materia prima utilizata in procesare este preponderent de provenienta locala, companiile industriale de profil au nevoie de importuri de completare (care reprezinta circa jumatate din achizitiile din exterior de lapte si produse lactate), situatie care persista de altfel de ani buni. In acelasi timp, segmentul procesa torilor de lapte este foarte concentrat (primii cinci jucatori detin aproape jumatate din piata), cele mai importante companii fiind de talie internationala. Acestea desfasoara operatiuni in mai multe state, de-a lungul intregului lant de productie, iar decizia cu privire la ce, cat si unde sa produca are la baza exclusiv criteriul optimizarii costurilor, se mai arata in Raportul privind inflatia
Citeste mai multe despre mar s.r.l inflatie mugur isarescu
Preturile mici ascund ingredientele performantei.
In timp ce tehnologia le permite producătorilor europeni să își izoleze livezile in sere, reducând pericolul dăunătorilor și implicit nevoia de pesticide, la noi e fix pe dos.
Problkema aici e insa alta: cind tu ai productivitate de 2-3 ori mai mica, ori reusesti sa vinzi de 2-3 ori mai scump, ori duci o viata de subzistenta.
Normal ca inchizi sandramaua si te duci unde vezi cu ochii in lume doar in tara borfasilor nu!
Posibil la vinaria lui dl. Isarescu sa nu fie deranjat de nimeni, pentru ca normal, e Isarescu.
Dar afacerile reale incepute in teritoriile jefuite de borfasi PSD sunt taxate pe "protectie" ori dispar.
De ce in Londra de ex vezi mii de afaceri doar in mancare pe strada si in Bucuresti nu? Pentru ca la rromo-rromani " nu e voie", " se incalca grav norme".
Asa ca NIMENI NU MAI FACE NIMIC SI IMPORTAM TOTUL SI EMIGRAM! SI bine facem ca facem asta!
Tocmai de la gramada de reglementari care mai de care mai haioase...
dar sa stiti ca la Bruxelles nu te bruscheaza nimeni sa iei o decizie. Poti sa stai si contra-vantului numai ca trebe sa argumentezi logic cu tzifre si argumente
Problema este ca Ro are la Bruxelles o gramada de oameni de tip VVD - nici o limba straina nu o stapanesc- si atunci ce pozitie sa aiba RO in UE???? Ei sunt acolo ca sa colecteze bani pentru partid si pentru bunastarea lor...Si sa faca frumos cand sunt transmisii televizate
UK iese din UE pentru că niște politicieni idioți au mizat pe subiect ca să adune capital electoral (a doua zi după vot și-au dat demisia) și pentru că toți imigranții non-UE au votat ca să scape de concurența în creștere din partea "europenilor" din Polonia, România și Bulgaria.
Macar atat sa poti face.
Este toootaaal dezinteresat.
dar poate matale gandesti altfel - oirce este posibil
Dar dacă e doar o manevră de comerț (cu acte fictive de import) de ce nu se sesizează nimeni?
Si daca este reclama la nu stiu ce supermarket care isi indreapta atentia catre producatorii romani???
cica ar fi unii care vor sa dezvolte productia interna ca sa o aduca pe rafturile lor - aia sunt baieti destepti cu adevarat - dara chiar asa de prosti sunt rumanii nostri???
Nu pot sa faca si ei o afacere pe bune, corect si cu profit??? Poate decat gubernantii nostri stie ei mai multe ( stiti cred de ce am scris asa..) - ala cu oile sa raspunda...
sa bage rapid o pilda cu merele...
Toti cunoscutii mei care sunt straini mor de pofta cand dau de produsele romanesti - fructew sau legume- adevarate...
chimicale nu sunt prea multe in produsele romanesti pentru ca nu sunt bani prea multi ca altfel ar pune si romanul chimicale ca sa creasca productia...
E-uri dau gust si mananc cu e-uri - ca sa vezi jnca nu am murit... Sigur ca este mai sanatos sa nu pui e-uri in mancare dar sunt si costuri mai mari, termene de perisabiltiate stranse...Nu este chiar simplu cu industria alimentara..
cat despre partea asta cu BIO - este o marca inventata de unii - are in spate o birocratie de ma doare capul asa ca trebuie, cu siguranta, sa fii ultra snob sa manaci numai bio.
Raspunsul meu la BIO este cresterea productiei in sistem traditional - si ura si la gara.
SPor!
O rosie coapta la soare e buna oriunde. Ia da o fuga pana in Sicilia si mananca niste rosii de acolo si dupa aia explica-mi cat de bune sunt cele romanesti.
Deci numarul producatorilor si suprafata s-a ingustat atat de mult ca a ramas mica cat o furnica....
A doua problema este legata de intrarea produselor autohtone in mall-uri sau lanturi de supermagazine. Un producator nu isi permite sa plateasca taxele alea - daca nu si nu acolo a incercat altceva - a incercat intrarea in pietele agro-alimentgare - alea adminsitrate de primariile locale - si acolo a dat peste alti mafioti asa ca producatorul roman nu are prea mai are la dispozitie multe variante - a face un proiect european pentru procesarea produselor agricole nu este la indemna multora si am vazut ca nu este la indemana nici a altora mai sus pusi...
Asadar merele romanesti au existat pe piate - la preturi modifice - nu aratau prea bine dar erau gustoase rau de tot - nu am mai mancat un ionatan de nu stiu cand -pentru ca au disparut cu totul - se poate intreba unde sunt acei producatori si ce s-a intamplat cu livezile lor de mere, pere, caise, piersici si asa mai departe. Poate ca in marea lor majoritate doar supravietuiesc dar nu traiesc - cum zice tovarasul presedinte JK - ghinion!
Poate in viitor o sa producem portocale si banane - pe astea nu le-am incercat inca sau nu - si poate se vor gasi unii isteti care vor raspunde nevoilor de pe piata.
Chestia asta ca pretul sau munca romanului producator de fructe este prea mare cade - dupa parerea mea. Sunt obstacolele in calea distributiei si de aceea iote ce se intampla.
Numai taran de ro sa nu fii - se pare ca este pe cale fireasca de disparatie si pana la urma asta este - peste tot este la fel - odata o sa ne aducem aminte ca produceam nectarine romanesti si poate o sa se produca ...
Pana atunci - ramane cum am stabilit.
sa fim sanatosi ca belelele curg