Analistii CFA Romania anticipeaza, pentru urmatoarele 12 luni, o rata medie a ROBOR, cu scadenta la trei luni, de 3,13%, un curs de schimb de 4,7651 lei pentru un euro si o rata a inflatiei in crestere, reiese din Indicatorul de Incredere Macroeconomica pentru februarie 2018, publicat luni seara, potrivit Agerpres. Potrivit documentului, la nivelul lunii februarie, Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica s-a majorat cu 0,7 puncte, pana la valoarea de 46,7 puncte, in timp ce indicatorul conditiilor curente a crescut cu 9,9 puncte, pana la 67,1 puncte. De asemenea, indicatorul anticipatiilor a scazut cu 3,8 puncte, la 36,6 puncte.

In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 81% dintre analistii CFA Romania estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala. Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de sase luni este de 4,7021 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7651 lei.

Peste 84% dintre participantii la cercetarea CFA Romania sunt de parere ca rata inflatiei se va majora in urmatoarele 12 luni. La momentul realizarii sondajului, rata inflatiei avea o valoare de 4,32%.

In acelasi timp, 96% dintre analisti considera ca ratele de dobanda la leu pentru scadenta la trei luni se vor majora.

Rata medie a ROBOR cu scadenta la trei luni anticipata peste 12 luni este de 3,13%, iar randamentul obligatiunilor suverane denonimate in lei cu scadenta la 5 ani este de 4,60%. In acest context, pentru scadentele pe termen scurt, CFA Romania anticipeaza dobanzi negative.

Potrivit datelor publicate, luni, de Banca Nationala a Romaniei, ROBOR la 3 luni era la 2,03%.

CFA Romania mentioneaza ca, incepand cu luna februarie a acestui an, in cadrul sondajului au fost adaugate doua noi intrebari, referitoare la cum este considerat pretul actiunilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti, respectiv cum este considerat pretul activelor imobiliare din orasele din Romania. In ceea ce priveste prima intrebare, conform raspunsurilor, nu exista o opinie clara, in timp ce la a doua intrebare aproximativ 55% dintre participanti sunt de parere ca activele imobiliare sunt supra-evaluate.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica a fost lansat de CFA Romania in luna mai 2011, reprezentand un indicator prin care doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni, iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.

Indicatorul de incredere macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la conditiile curente (referitoare la mediul de afaceri si piata muncii) si anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar.