Ordonanța privind ​declararea și plata asigurărilor sociale pentru cei care au venituri extrasalariale, publicată vineri, explicată pe înțelesul tuturor

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 26 martie 2018, 10:40 Economie | Finanţe & Bănci


Ce trebuie sa stim despre noua Ordonanta care modifica Codul Fiscal
Foto: sxc.hu
Faptul că vineri a apărut ​Ordonanţa de Urgenţă nr. 18/2018 pentru modificarea Codului fiscal și pentru declararea și plata asigurărilor sociale pentru persoanele ce obtin venituri extrasalariale e deja cunoscut. Astăzi venim cu o analiză a acestei ordonanțe care aduce multiple modificări în zona impozitului pe venit și a asigurărilor sociale pentru persoanele ce realizează venituri extrasalariale (venituri din activități independente, profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din dividende, dobânzi și alte investiții, venituri din cedarea folosinței bunurilor – chirii și arende, venituri din contracte civile și alte venituri din alte surse).

Principala modificare constă în faptul că se reglementează ”Declarația unică”pentru raportarea acestor venituri la autoritatea fiscală, respectiv pentru declararea și plata asigurărilor sociale, iar ordonanța aduce proceduri tranzitorii pentru:
a)    Declararea veniturilor extrasalariale pentru anul 2017;
b)    Declararea veniturilor și a asigurărilor sociale pentru perioada 01 ianuarie 2018 – 31 martie 2018, perioadă în care sunt aplicabile reglementările modificate de prezenta ordonanță;
c)    Pentru închiderea exercițiului 2018 și pe termen nedeterminat, presupunând că nu se mai modifică legislația.

Rămân în sfera depunerii declarației veniturile din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, respectiv din drepturi de proprietate intelectuală, când acestea sunt impozitate în sistem real. Pentru aceste categorii de venituri, specific este conducerea contabilității în partidă simplă, întocmindu-se Registrul de încasări și plăți.

Foarte important: a nu se confunda drepturile de proprietate intelectuală impozitate în sistem real cu drepturile de proprietate intelectuală plătite în baza unui contract de cesiune, când se revine la procedura existentă anterior datei de 31 decembrie 2017, respectiv drepturile de proprietate intelectuală și asigurările sociale în cazul în care se datorează, vor fi reținute, declarate și plătite de către plătitorul de venit.

Tot din punct de vedere structural, drepturile de proprietate intelectuală nu mai sunt regăsite în categoria activităților independente, legiuitorul stabilind o structură distinctă de venituri pe lângă celelalte venituri impozabile.

Reguli aplicabile pentru veniturile din anul 2017:
Contribuabilii persoane fizice ce au realizat în anul 2017 venituri din țară și străinătate, supuse declarării și impozitării în România, din categoria veniturilor extrasalariale, vor depune ”Declarația unică” până pe data de 15 iulie 2018. Autoritatea fiscală determină impozitele de plată și va emite decizie de impunere.

 • Reguli aplicabile pentru anul 2018:
Contribuabilii persoane fizice ce estimează că vor realiza venituri extrasalariale, aflate în sfera declarației unice, vor depune această declarație unică până pe data de 15 iulie 2018. Acești contribuabili vor calcula singuri impozitul datorat și vor stabili dacă datorează asigurări sociale.

Pentru anul 2018, se acordă următoarele două bonificații:
•    Pentru depunerea Declarației unice prin mijloace electronice, se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit plătit integral până pe data de 15 martie 2019;
•    Pentru plata integrală a impozitului în avans până pe data de 15 decembrie 2018 se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit estimat;
Dacă ambele condiții sunt îndeplinite, se acordă ambele bonificații.

Persoanele fizice care au depus deja Declarațiile de venit formular 200 sau 201 până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, pentru venituri din anul 2017, nu vor mai depune declarația unică.

Persoanele fizice ce au depus pentru anul 2018 formularele 220 Declarație de venit estimativ, formularul 221 Venituri agricole impuse prin tranșe de venit, respectiv formularul 600, vor depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale, până în data de 15 iulie 2018, iar aceasta va înlocui respectivele formulare.

Persoanele fizice ce nu au realizat venituri, dar au dorit să fie asigurate social și au depus formularul 604, ce își mențin opțiunea de a fi asigurate, nu depun Declarația unică, formularul inițial păstrându-și valabilitatea.

Pentru anii următori, presupunând că nu se modifică legislația, persoanele aflate în sfera Declarației unice vor depune această declarație până pe data de 15 martie pentru anul în curs pentru a avea calitate de asigurat în acest an. Plata impozitului și a asigurărilor sociale pentru veniturile anului trecut se va efectua până pe data de 15 martie din anul următor. Prin legea bugetului de stat se pot acorda bonificații pentru plata integrală în avans.

Pentru următoarele categorii de venituri, NU SE DEPUNE Declarație unică și se revine la stopajul la sursă începând cu luna aprilie 2018, pentru cele la care nu se aplica deja:
a) Venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care se aplică stopajul la sursă;
b) Venituri din arendă;
c) Venituri din salarii;
d) Venituri din investiții (dividende, dobânzi);
e) Venituri din pensii;
f) Venituri nete pentru care se aplică norma de venit;
g) Venituri din alte surse.
Foarte important: Pentru marea majoritate a veniturilor din alte surse se acordă scutire la depunerea declarației unice și se păstrează obligația depunerii declarației unice pentru câteva astfel de venituri – art. 116 Cod fiscal.

Alte precizări:
1. Termenul de depunere al formularului 205 Declarație privind impozitul reținut la sursă este data de 31 ianuarie din anul următor. Se va aplica cu declarația aferentă anului 2018.

2. Salariații, respectiv persoanele ce încasează drepturi de proprietate intelectuală pot solicita direct plătitorului de venit să direcționeze 2% din impozitul pe venit către entități fără scop patrimonial.

3. Persoanele ce încasează drepturi de proprietate intelectuală nu datorează contribuția la sănătate sau la pensie pentru aceste venituri, dacă au și calitatea de salariat și realizează venituri din salarii.

4. Pentru anul 2018, declarația unică se poate depune și în format hârtie. Începând cu declarația unică aferentă anului 2019, aceasta se va depune doar în format electronic. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Bența.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11006 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Intrebare (Luni, 26 martie 2018, 10:53)

  DianaBu [utilizator]

  Revin cu o intrebare pe care am mai formulat-o si nu am primit un raspuns clar la ea: daca sunt salariata (deci platesc CASS) si incasez anul acesta dividende aferente anului 2017 in valoare de peste 12 salarii minime brute, mai platesc sau nu CASS pentru acestea (si implicitit trebuie sa depun declaratia)? Multumesc!
  • 0 (0 voturi)    
   ANAF decide (Luni, 26 martie 2018, 13:18)

   da78n2 [utilizator] i-a raspuns lui DianaBu

   Tu ai obligația să depui o DECLARAȚIE, adică să spui ce și de unde ai încasat. Plata se face doar după ce un inspector hotărăște că se impune plata și în consecință emite o decizie de impunere. După ce primești decizia de impunere nu ești obligată să o achiți, o poți și contesta. De multe ori deciziile sunt greșite însă dacă este vorba de sume mici lumea preferă să plătească decât să piardă timpul cu contestațiile.
   • 0 (0 voturi)    
    in text? (Marţi, 27 martie 2018, 4:07)

    eugeniu2001 [utilizator] i-a raspuns lui da78n2

    Pentru următoarele categorii de venituri, NU SE DEPUNE Declarație unică și se revine la stopajul la sursă începând cu luna aprilie 2018, pentru cele la care nu se aplica deja:
    a) Venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care se aplică stopajul la sursă;
    b) Venituri din arendă;
    c) Venituri din salarii;
    d) Venituri din investiții (dividende, dobânzi);
    e) Venituri din pensii;
    f) Venituri nete pentru care se aplică norma de venit;
    g) Venituri din alte surse.
 • +8 (8 voturi)    
  pe înțelesul tuturor (Luni, 26 martie 2018, 11:38)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  n-am inteles nimic.
 • 0 (0 voturi)    
  Imi place ca spune si pentru ce NU se depune (Luni, 26 martie 2018, 12:16)

  emil bobu [utilizator]

  Apreciez mentiunea
 • +1 (1 vot)    
  Intrebare (Luni, 26 martie 2018, 12:34)

  ScorilloDecebal [utilizator]

  Va rog sa raspundeti la intrebarea pusa de DianaBu
 • +1 (1 vot)    
  Rog clarificare ambiguitate (Luni, 26 martie 2018, 18:09)

  Teo3000 [utilizator]

  Am citit cat se poate de atent ordonanta si am observat urmatoarea ambiguitate:
  Celor care desfasoara activitati independente impozitate pe baza de norma de venit le sunt aplicabile atat prevederile art 69^2 (1) + (2), cat si 120^1 (1) + (2), desi articolele spun aproximativ acelasi lucru, cu o singura diferenta:
  - la art 69^2 se vorbeste de o singura declaratie unica in urma careia impozitul este final (ceea ce ar conduce la concluzia logica ca nu mai exista si o estimare - declaratie estimativa);
  - la art 120^1 vorbeste de o declaratie estimativa (fara insa a indica in vreun fel ca cei cu norma de venit ar iesi din sfera de cuprindere a acestui articol), urmata de definitivare prin declaratia unica de anul urmator (conform art 122).
  Dle Benta, care este interpretarea dvs asupra acestui aspect?
 • +2 (2 voturi)    
  Art 148 (1) Devenim cititori in stele ??? (Luni, 26 martie 2018, 18:24)

  Teo3000 [utilizator]

  Daca un contribuabil vrea sa depuna declaratia unica in ianuarie 2019 (incadrandu-se corect in termenul 15 martie 2019), cum poate el "estima" care va fi salariul minim brut pe tara la 15 martie 2019, fata de care trebuie sa se raporteze in valoarea declarata ???
 • +4 (4 voturi)    
  retoric (Marţi, 27 martie 2018, 9:37)

  uman [utilizator]

  Retoric vorbind, nu ne-am saturat sa fim furati "legal" de acest asa-zis stat?
  Dubla impozitare clara, desi nu beneficiezi de niciun tratament mai bun in materie de sanatate, daca ai nevoie...
  Sustinem ca niste sclavi moderni tot ce inseamna bugetari aroganti si asistati sociali imaginari, in acelasi timp in care sunt mii de copii saraci, batrani fara ajutor, sosele din timpu' lu' Ceausescu, scoli medievale, spitale rupte si pline de mizerie...
  Platim resemnati taxe fictive si aberante, in timp ce lucram din ce in ce mai multe ore pe zi... Si bonus punem varsta de pensionare la 75 de ani, sa fim siguri ca nu apuca nimeni... evident din aia care muncesc.
 • 0 (0 voturi)    
  copy/paste la un post mai vechi (Marţi, 27 martie 2018, 10:45)

  doejohn [utilizator]

  Eu nu inteleg de ce e asa greu sa faca astia o platforma gen ghiseul.ro unde fiecare persoana fizica identificata prin cnp/card bancar/etc sa vada:

  - tot ce a primit de la angajator ca venit + toate contributiile platite de el sau de angajator in numele lui (impozite, cas, cass, somaj, etc) si s-au retinut la surs;
  - alte venituri si contrbuti aferente obtinute pe cnp-ul resepectiv la care s-a putut face retinere la sursa.
  - implementata retinerea la sursa cat mai mult si omul sa si vada online ca s-au retinut contributiile respective;

  - Adaugat un buton de "+" pentru "Declarare venit la care nu s-a putut face retinerea la sursa" (gen apartament dat in chirie sau, am cantat la nunta, etc). Aleg tipul venitului dintr-o lista lunga de "tipuri de venit", completez valoarea, mi se calculeaza contributiile pe loc, le platesc cu cardul online si gata. M-au prins astia ca am avut un venit pentru care nu s-a facut retinere la sursa si nu l-am nici declarat, atunci sa-mi arda o amenda (si amenda o vad online, o pot contesta, o pot plati online, etc).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by