Actualizat acum

Material susținut de BCR

Ce alternative sunt la programul Prima Casă și care sunt estimările de evoluție a pieței? Specialiștii BCR au discutat online cu cititorii

de     Smile Media
Miercuri, 11 aprilie 2018, 10:26 Economie | Finanţe & Bănci


Irina Gheorghe, Vlad Hutuleac
Foto: BCR
Programul "Prima Casa" a rulat anul acesta cu un plafon alocat al garanțiilor în valoare totală de 2 miliarde de lei, iar fondurile sunt aproape epuizate. Cum a mers "Prima Casa" în 2018? Ar fi util ca programul să continue și în anii următori? Ce opțiuni au cei care vor să cumpere un apartament însă nu au reușit să acceseze acest program. Care sunt așteptările pe segmentul costurilor de finanțare și cum va evolua piața? Irina Gheorghe și Vlad Huțuleac, experți BCR în procesele de creditare a persoanelor fizice, au răspuns întrebărilor cititorilor joi, 12 aprilie, începând cu ora 11:00.
 
Invitați:
 • Irina Gheorghe – Coordonator Biroul Credite Persoane Fizice, BCR
 • Vlad Huțuleac – Șef Departament Produse și Procese Credite Persoane Fizice, BCR
Nota redacției:
 • Puneți întrebări folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.
 • Pentru coerență și relevanța discuției, nu vom aproba comentariile care nu conțin întrebări, sau care nu se referă la temele anunțate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5294 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  PFA (Miercuri, 11 aprilie 2018, 10:50)

  Bogdan Popescu [anonim]

  Un detinator de PFA nu are nici o sansa de a accesa "Prima Casa", in schimb este creditat un angajat care poate fi mult mai neeligibil ca un PFA care a functionat excelent (constant si cu cifre frumoase) vreme de 9 ani. Am incercat la mai multe banci si am primit acelasi raspuns, nu sunt eligibil cu codul CAEN ce aduce "venituri comerciale", o chichita aberanta care ma tine pe loc si stau cu chirie in loc sa platesc rate pentru propria casa.

  N. Red. Va rugam sa formulati si o intrebare.
 • +1 (1 vot)    
  Avans credit (Miercuri, 11 aprilie 2018, 11:23)

  radu zaharia [anonim]

  Buna ziua,

  Care este val avansului catre trebuie detinuta pentru un credit Casa mea si in functie de ce criterii variaza acesta ?
  Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 12 aprilie 2018, 11:24)

   Vlad Hutuleac [hotnews.ro] i-a raspuns lui radu zaharia

   Salut Radu,
   Avansul minim pentru creditul Casa Mea este intre intre 15% si 25% din valoarea investitiei si variaza in functie de localitatea in care este situat imobilul care va fi achizitionat. Localitatile unde avansul minim este 15% acopera peste 90% din totalul finantarilor acordate de catre BCR.
   Analizam constant dinamica economiei din fiecare zona din Romania, astfel incat sa ajustam corespunzator valoarea avansului perceput.
   Pentru detalii suplimentare, te rugam sa accesezi site-ul nostru sau sa te adresezi oricarei unitati BCR.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 aprilie 2018, 16:12)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 12 aprilie 2018, 11:20)

   Irina Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui

   Salut,
   Iti respectam punctul de vedere, dar noi credem ca Programul Prima Casa, aparut in anul 2009 ca o necesitate de revitalizare a pietei imobiliare si de constructii din Romania, intr-o perioada de criza economica, a avut un real succes de-a lungul anilor. Ca dovada, numarul beneficiarilor in fiecare an a ajuns la aproximativ 28.000, majoritatea tineri, iar programul a inregistrat o rata extrem de scazuta de nerambursare a creditelor.
 • +1 (1 vot)    
  PFA (Miercuri, 11 aprilie 2018, 18:23)

  Bogdan Popescu [anonim]

  Intrebarea este: nu se poate gasi o modalitate pentru a se accesa "Prima Casa" si de catre detinatorii de PFA ? Este discriminatorie accederea la sanse.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 12 aprilie 2018, 11:13)

   Irina Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan Popescu

   Buna Bogdan,
   Creditul Prima Casa poate fi accesat si de catre persoanele care obtin venituri din activitati independente (PFA) - nu exista o restrictie general valabila in acest sens. Mai mult decat atat, exista o atentie crescuta din partea bancilor pentru a gasi solutii de finantare pentru acest segment de clienti aflat in continua crestere.
   Totusi, exista anumite criterii de acceptanta a bancilor inainte de a acorda un credit, printre care se numara si sectorul de activitate. Numarul sectoarelor de activitate excluse de la finantare este insa redus si se refera la cele care se prezinta cu un anumit nivel de risc, cum ar fi jocurile de noroc, activitati de inchiriere si leasing, etc. Sfatul nostru este sa te adresezi unui coleg dintr-o unitate bancara pentru a verifica amanuntit.
 • 0 (0 voturi)    
  Scoring calculat de biroul de credit (Joi, 12 aprilie 2018, 7:11)

  roxanaTina [utilizator]

  1. Cum se poate afla scorul exact calculat de biroul de credit? Raportul personal oferit de Biroul de Credit conține doar un istoric dar nu afișează și scorul exact (Fico Score calculat de la 300 la 850).

  2. Cum se poate îmbunătăți acest scor?

  3. Cât de mult influențează acest scor calculul dobânzii unui credit?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 12 aprilie 2018, 11:32)

   Irina Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui roxanaTina

   Buna, Roxana!
   Scorul inregistrat la Biroul de Credit este rezultatul aplicarii unui model statistic ce tine cont de datele inregistrate in sistemul Biroului. Scorul este utilizat doar de anumite banci. Ai dreptul de a obtine informatii, la cerere si in mod gratuit, direct de la Biroul de Credit (mail: situatie@birouldecredit.ro sau la adresa Str. Sfanta Vineri, nr 29, sector 3, Bucuresti).
   Scorul poate fi imbunatatit, in primul rand, printr-un istoric de plata corect, dar si prin responsabilitate fata de accesarea creditelor si produselor financiar-bancare.
   Scorul influenteaza eligibilitatea pentru un credit, nu dobanda.
 • 0 (0 voturi)    
  Piata imobiliara (Joi, 12 aprilie 2018, 10:19)

  Dorin [anonim]

  Preturile la imobiliare au tot crescut in ultima vreme. Cum se vede din banci lucrul asta? Cum estimati ca va merge piata in perioada urmatoare? Va multumesc!
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 12 aprilie 2018, 11:38)

   Vlad Hutuleac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dorin

   Salut Dorin,
   Din punctul nostru de vedere, evolutia preturilor de pe piata imobiliara este sustenabila si in linie cu dinamica pozitiva a economiei din ultimii ani.
   Nu ne asteptam ca in perioada urmatoare sa vedem o accelerare exponentiala a preturilor, ci mai degraba o evolutie naturala, care este sustinuta de cererea clientilor ce au nevoie sa-si imbunatateasca spatiul in care locuiesc, dar si de situatia lor financiara. Aceasta afirmatie este sustinuta si de faptul ca un numar redus de achizitii sunt facute in scop investitional, cele mai multe fiind realizate efectiv pentru a locui in case recent achizitionate.
 • 0 (0 voturi)    
  Prima casa strainatate (Joi, 12 aprilie 2018, 10:51)

  Paul fedot [anonim]

  Bună! As dori să stiu dacă se poate accesa proiectul prima casă dacă muncesc afară din România? Si dacă da cam de ce este nevoie pentru a-l accesa! Mulțumesc mult!
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 12 aprilie 2018, 11:36)

   Irina Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui Paul fedot

   Salut, Paul!
   Dupa criza, bancile au adoptat o serie de masuri legate de politicile de risc, care au adus si o serie de limitari in ceea ce priveste tipurile de venit acceptate.
   Din pacate, la ora actuala, bancile nu accepta, in general, veniturile realizate peste hotare.
 • 0 (0 voturi)    
  Cladire istorica (Joi, 12 aprilie 2018, 10:55)

  RaduM [anonim]

  Prin programul Prima Casa pot achizitona un apartament intr-o cladire istorica (1928)?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 12 aprilie 2018, 11:47)

   Irina Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui RaduM

   Buna Radu,
   In general, in ceea ce priveste vechimea constructiei sau tipul edificiului (monument istoric), nu exista restrictii, cu exceptia cladirilor incadrate in clasa I si II de risc seismic.
   Pentru o analiza amanuntita, e nevoie sa intri insa in contact direct cu colegii nostri din orice unitate bancara.
 • 0 (0 voturi)    
  echitate prima casa (Joi, 12 aprilie 2018, 11:11)

  ionut [anonim]

  Plecăm de la presupunerea că o familie formată din doi părinți (ambii cu salarii medii, angajați pe perioadă nedeterminată) și doi copii au o credibilitate / solvabilitate în fața unei instituții bancare mai mare decât cea a unei singure persoane salariate (tânăr necăsătorit, aflat la început de carieră). În aceste condiții, care este echitatea Programului dacă o familie cu 4 membri care locuiește într-un apartament de 51 mp NU poate accesa 'prima casă', însă un tânăr care locuiește singur într-o locuință de 49 mp este eligibil pentru acest program ??? Până la urmă, instituțiile bancare se mulțumesc cu garanțiile oferite de stat, fără a avea un cuvânt de spus cu privire la condițiile de acceptare la program ? Încerc să pun întrebarea în mod delicat, fără a face trimitere la deciziile politice cu privire la acest program, care până la urmă nu au efect social, ci ajută mai mult acei copii ai unor demnitari, etc...
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 12 aprilie 2018, 11:53)

   Vlad Hutuleac [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionut

   Salut Ionut,
   In cadrul programului Prima Casa noi respectam conditiile de eligibilitate existente in legislatia specifica programului.
   Totusi, pentru exemplul prezentat de catre tine, recomandarea mea ar fi contractarea unui credit ipotecar standard (in cazul BCR, creditul Casa Mea) in vederea achizitionarii unei locuinte cu o suprafata mai mare.
   Observam in acest moment in piata un interes din ce in ce mai mare pentru creditele ipotecare standard (reprezinta peste 50% din totalul finantarilor din piata), fapt ce denota ca bancile au depus eforturi semnificative in vederea oferirii de alternative competitive la Prima Casa, pentru clientii care nu sunt eligibili in program sau pentru a acoperi cererile clientilor in perioadele cand fondurile sunt epuizate.
 • 0 (0 voturi)    
  Primul credit (Joi, 12 aprilie 2018, 11:35)

  Monica P. [anonim]

  Buna ziua,

  Din perspectiva bancii, la acordarea unui credit imobiliar este de preferat ca o persoana care vi se adreseaza sa fi avut luate credite anterior, pe care sa le fi achitat la timp? Cu alte cuvinte, in cazul in care nu am fost niciodata nevoita sa apelez la un credit, prin urmare banca nu are un istoric de comportament, pot lua un credit imobiliar in aceleasi conditii, sau la fel de usor?

  Va multumesc!
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 12 aprilie 2018, 11:57)

   Irina Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui Monica P.

   Buna, Monica!
   Un istoric de plata bun te ajuta la accesarea unui nou credit, deoarece credibilitatea a fost deja dovedita, acest lucru e cat se poate de clar. In acelasi timp, lipsa unui istoric nu vine ca un dezavantaj in accesarea unui credit imobiliar (Prima Casa sau standard, Casa mea in cazul BCR). In prezent putem spune ca acordam credite imobiliare unui procent suficient de mare de clienti care nu au mai apelat niciodata la un credit.
 • 0 (0 voturi)    
  Fonduri suficiente? (Joi, 12 aprilie 2018, 11:47)

  Naie Stefan Alexandru [anonim]

  Din stanga si din dreapta am inteles ca nu prea mai sunt fonduri. Este adevarat? Cam ce procent a mai ramas din fonduri?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 12 aprilie 2018, 12:02)

   Vlad Hutuleac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Naie Stefan Alexandru

   Salut Stefan,
   In acest moment mai sunt fonduri disponibile in piata pentru Prima Casa; noi la BCR acceptam in continuare aplicatii de credit in acest program.
   Este adevarat ca, de la mijlocul lunii februarie 2018 (cand au fost alocate in piata fondurile), am observat un ritm accelerat al cererii de credite Prima Casa, dar conform estimarilor noastre actuale vom mai putea sustine acceptarea de dosare noi si pentru perioada imediat urmatoare (aproximativ o luna).
 • 0 (0 voturi)    
  Întâlnire online (Joi, 12 aprilie 2018, 12:04)

  Corina Ionel [anonim]

  N.red. Întâlnirea online s-a încheiat. Vă mulțumim pentru întrebări!
 • 0 (0 voturi)    
  Credit ipotecar vs prima casa (Joi, 12 aprilie 2018, 15:34)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua, In situatia in care dispun de un avans de 20-30 % care din cele 2 solutii de finantare a-ti recomanda? Drept criterii sunt interesat de: valoarea rambursata cat mai mica, perioada 15 ani-20 de ani.
  Multumesc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by