”Cele mai multe dintre efectele economice negative reclamate recent de politicieni sunt rezultatul legislației adoptate fără o fundamentare economică prin studii de impact ce le-ar fi putut anticipa. FIC și întreg mediul de afaceri au recomandat constant realizarea unor astfel de studii și ne exprimăm în continuare deschiderea să contribuim la acestea”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Consiliul Investitorilor străini. Reacția investitorilor străini vine la doar câteva ore după ce Liviu Dragnea a spus că majorarea inflației este generată și de aceste companii cu capital străin” care au majorat prețurile când au observat că s-au mărit „veniturile românilor”

Franz Weiler, presedinte FICFoto: fic

Discursul politic care pune efectele nedorite doar în seama unor actori din piață, ale căror opinii au fost ignorate în perioada de consultare publică, nu face decât să deterioreze încrederea mediului de afaceri în România. Investițiile masive anticipate de guvernanți se vor materializa cu dificultate atâta vreme cât încrederea mediului de afaceri nu va fi recâștigată. Conform concluziilor celui mai recent indice de percepție privind atractivitatea mediul de afaceri din România realizat în rândul membrilor FIC în martie 2018 încrederea este la un nivel scăzut, mai arată comunicatul investitorilor străini.

Reamintim că joi, Liviu Dragnea a invocat „zvonuri” care spun „că și în alte zone se lucrează la fel, la asigurări, la bănci. „Importatorii ce au zis, hai să creștem și noi prețurile, dacă guvernul a crescut prețurile, cea mai mare parte hai să o luăm noi”, a spus acesta

Liviu Dragnea a susținut că „sub nicio formă” inflația nu provine din politicile de creștere a salariilor implementate de PSD și a folosit ocazia pentru a ataca din nou politica Băncii Naționale a României de țintire a inflației.