Primele date concrete ale Statisticii despre creșterea economiei din primele 3 luni: consumul a fost motorul, iar exporturile nete, frâna. Ce s-a întâmplat cu investițiile

de DP     HotNews.ro
Joi, 7 iunie 2018, 9:11 Economie | Finanţe & Bănci


Cresterea economica din primul trimestru a fost de 4% in rit anual si zero in ritm trimestrial
Foto: sxc.hu
Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consumul final al populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,4% ( contribuind cu 3,4% la creşterea PIB) și investițiilor (al căror volum s-a majorat cu 4,8%, contribuind cu 0,8% la creşterea PIB), în timp ce o contribuţie negativă a avut-o exportul net (-0,6%), ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii.Acestea sunt primele date mai detaliate furnizate de Statistică despre creșterea economiei în primele 3 luni. Vă reamintim că produsul intern brut în trimestrul I 2018 s-a menţinut, în termeni reali, la acelaşi nivel  cu cel înregistrat în trimestrul IV 2017, creșterea trimestrială fiind zero.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,0% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2018, nefiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 126 din 15 mai 2018.

Pe seria ajustată sezonier, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2018 a fost de 222,72 miliarde de lei preţuri curente, menţinându-se – în termeni reali – la acelasi nivel cu trimestrul IV 2017 şi în creştere cu 4,2% faţă de trimestrul I 2017.

 Pe serie brută Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2018 a fost de 176,70 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,0% faţă de trimestrul I 2017.

Pe categorii de resurse, la creşterea PIB, în trimestrul I 2018 faţă de trimestrul I 2017, au contribuit aproape toate ramurile  din economie, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri:
 •  Industria (+1,0%), cu o pondere de 23,0% la formarea PIB şi care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 4,4%;
 • Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,8%), cu o pondere de 20,0% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,1%.
Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2018 faţă de varianta „semnal” publicată în Comunicatul de presă nr. 126 din 15 mai 2018 fiind nesemnificativă.
Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1940 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  si iar o sa ne minta psd... (Joi, 7 iunie 2018, 9:21)

  liviu_ [utilizator]

  ca merge bine economia...
  ignorand faptul ca la prima problema (care o sa fina FOARTE curand din cauza dezastrului provocat de distrugerea justitiei si democratiei si de problemele economice) o sa se duca dracu

  de asemenea o sa se ignore din nou deficitul si inflatia...
  chiar azi am dat intamplator in masina peste 2 bonuri de benzina la 10 luni diferenta 4.72 vs 5.72 ... evident cea mai scumpa era de anu asta cealalta din 2017
 • 0 (2 voturi)    
  Ma intereseaza.. (Joi, 7 iunie 2018, 10:52)

  mircea_cjn [utilizator]

  1. Cati km de autostraza au finalizat PSDalde din 2017 pana acum
  2. Cate contracte noi de autostrazi a semnat aldePSD din 2017 pana acum
  3. Cate spitale regionale au finalizat
  4. Cate mii de crese/gradinite au făcut, așa cum s-au angajat in programul lor
  5. Cum stam cu admiterea in Schengen? Anul asta , in care luna?

  Restul e apa de ploaie.
 • -1 (1 vot)    
  Export net? Nu exista asa ceva. (Joi, 7 iunie 2018, 11:16)

  holinessdani [utilizator]

  Aia de care spuneti se cheama balanta comerciala care poate fi pozitiva sau negativa.
  Daca ati dorit ca oamenii sa inteleaga ca exportul a scazut n-ati prea reusit.
  Si oricum, care-i ideea din spatele acestei incercari de manipulare?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by